marcuso86 04.12.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 WitamCzy ktoś ma w domu parterowym (100% podłogówki) ma piec immergas VICTRIX 12 X TT 2 ERP który zasila calą podłogówke wyłącznie z pompy z pieca tzn bez dodatkowych pomp na rodzielaczach? Zastanawiam sie czy jest to wogóle możliwe. Mój dom ma 132m2 podłóg grzanych, parter (zero kaloryferów). Instalator proponuje wiekszy piec + 2 rozdzielacze z pompami + sprzegło hydrauliczne - zastanawiam sie po co tak komplikować instalacje i czy mozna by wszystko podpiąć na prosto bez sprzegiel i dodatkowch pomp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.12.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Witam Czy ktoś ma w domu parterowym (100% podłogówki) ma piec immergas VICTRIX 12 X TT 2 ERP który zasila calą podłogówke wyłącznie z pompy z pieca tzn bez dodatkowych pomp na rodzielaczach? Zastanawiam sie czy jest to wogóle możliwe. Mój dom ma 132m2 podłóg grzanych, parter (zero kaloryferów). Instalator proponuje wiekszy piec + 2 rozdzielacze z pompami + sprzegło hydrauliczne - zastanawiam sie po co tak komplikować instalacje i czy mozna by wszystko podpiąć na prosto bez sprzegiel i dodatkowch pomp. Pozdrawiam Mam ten kocioł, właśnie grzeje 210 m2 podłogówki ale mam dwa rozdzielacze z pompami. Na pompie kotła bym nie zaryzykował, za dużo do przepchania. A po ci Ci ten fachman wciska sprzęgło jak nie masz kaloryferów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 04.12.2017 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Właśnie sie zastanawiam ponieważ jeden znajomy ma kocioł (co prawda innej firmy) co grzeje 200m2 podłogówki tylko na pompie wewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.12.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Właśnie sie zastanawiam ponieważ jeden znajomy ma kocioł (co prawda innej firmy) co grzeje 200m2 podłogówki tylko na pompie wewnętrznej. Pompa kotła z pewnością da radę ale czy dopchnie wszędzie czynnik? Nasuwa się następne pytanie - jak długo pożyje dość mocno obciążona pompa kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 04.12.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Ja mam 14 pętli, 950m rury, najdłuższe pętle 94 i 100m - na razie bez problemów... (mój) Victrix ma elektroniczną pompę Grundfosa UPM3 15-70 Edytowane 4 Grudnia 2017 przez kuusamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 04.12.2017 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Bezpośrednio do pieca? Jaka powierzchnia grzana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 04.12.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Wszystko zależy ile jest pętli, czy nie są za długie (czy nie przekraczają 90mb) i jaka jest wydajność pompy w kotle. Wymagany przepływ obliczasz mnożąc ilość pętli przez max przepływ pętli (2l/min)x60 i masz obliczony wymagany przepływ w litrach na godzinę. Jeżeli wydajność pompy to pokryje to możesz montować bez dodatkowego wyposażenia. A po ci Ci ten fachman wciska sprzęgło jak nie masz kaloryferów? Jeśli pompa kotłowa okaże się za słaba to chcąc zamontować kolejną mocniejszą sprzęgło jest konieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 04.12.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 bezpośrednio z kotła, powierzchnia grzejnika to 88-90 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.12.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Ja mam 14 pętli, 950m rury, najdłuższe pętle 94 i 100m - na razie bez problemów... (mój) Victrix ma elektroniczną pompę Grundfosa UPM3 15-70 U mnie 23 pętle, 1750 mb rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 04.12.2017 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Wszystko zależy ile jest pętli, czy nie są za długie (czy nie przekraczają 90mb) i jaka jest wydajność pompy w kotle. Wymagany przepływ obliczasz mnożąc ilość pętli przez max przepływ pętli (2l/min)x60 i masz obliczony wymagany przepływ w litrach na godzinę. Jeżeli wydajność pompy to pokryje to możesz montować bez dodatkowego wyposażenia. Jeśli pompa kotłowa okaże się za słaba to chcąc zamontować kolejną mocniejszą sprzęgło jest konieczne Właśnie malo osób ma sprzęgło. Wiele o tym sie naczytałem że np. podwyższa one temp powrotu i obniża temp zasilania - jeśli tak jego zastosowanie jest dla mnie bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 04.12.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Nie wiem gdzie się tego naczytałeś. Sprzęgło służy do rozdzielenia obiegów grzewczych żeby dodatkowe pompy nie pracowały w szeregu z pompą kotłową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.12.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Witam Czy ktoś ma w domu parterowym (100% podłogówki) ma piec immergas VICTRIX 12 X TT 2 ERP który zasila calą podłogówke wyłącznie z pompy z pieca tzn bez dodatkowych pomp na rodzielaczach? Zastanawiam sie czy jest to wogóle możliwe. Mój dom ma 132m2 podłóg grzanych, parter (zero kaloryferów). Przy takim metrażu bez problemu. Tylko jeszcze rozstaw dobrać nie za gęsto i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.12.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Przy takim metrażu bez problemu. Tylko jeszcze rozstaw dobrać nie za gęsto i będzie ok. A dlaczego nie za gęsto? Profilaktyczne działanie? Niech robi chłop rozdzielacz z pompą, żeby potem nie narzekał i nie szukał rozwiązania na forum. Dzisiejsze pompy są bardzo mało prądożerne. Jeden wydatek na pompę i satysfakcja oraz dogrzewanie pomieszczeń gwarantowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.12.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 A jeśli dzięki jednej pompie też będzie miał "satysfakcję oraz dogrzewanie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 04.12.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 To trzeba obliczyć - autor miał podać ile pętli i coś nie podaje więc oszacujmy.Na 130mkw przy użyciu 7mb/mkw i do 90 mb/pętlę wychodzi 10 pętli x 1,5-2l/min x 60 to wychodzi max wymagany przepływ ok 1000l/h. Teraz pytanie czy pompa w kotle ma taką wydajność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 05.12.2017 02:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 A dlaczego nie za gęsto? Profilaktyczne działanie? Niech robi chłop rozdzielacz z pompą, żeby potem nie narzekał i nie szukał rozwiązania na forum. Dzisiejsze pompy są bardzo mało prądożerne. Jeden wydatek na pompę i satysfakcja oraz dogrzewanie pomieszczeń gwarantowane. Dlatego żeby nie płacił więcej za rur, nie płacił więcej za rozdzielacz i nie płacił więcej za prąd do pomp. A jeśli dzięki jednej pompie też będzie miał "satysfakcję oraz dogrzewanie" ? To będzie tak jak być powinno. To trzeba obliczyć - autor miał podać ile pętli i coś nie podaje więc oszacujmy. Na 130mkw przy użyciu 7mb/mkw i do 90 mb/pętlę wychodzi 10 pętli x 1,5-2l/min x 60 to wychodzi max wymagany przepływ ok 1000l/h. Teraz pytanie czy pompa w kotle ma taką wydajność Z zapasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.12.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Dlatego żeby nie płacił więcej za rur, nie płacił więcej za rozdzielacz i nie płacił więcej za prąd do pomp. To będzie tak jak być powinno. Z zapasem. To jednorazowe wydatki, o których szybko zapominamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.12.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Te (niepotrzebne i nieuzasadnione) wydatki, mozemy przeznaczyc na inne cele zwiazane z wykonczeniem domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.12.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Te (niepotrzebne i nieuzasadnione) wydatki, mozemy przeznaczyc na inne cele zwiazane z wykonczeniem domu. Zgadza się ale i tak będzie ten wydatk procentował pozytywnie, oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 05.12.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Te (niepotrzebne i nieuzasadnione) wydatki, mozemy przeznaczyc na inne cele zwiazane z wykonczeniem domu. Dokładnie- jak masz do przewiezienia kanapę to wynajmujesz busa za 100zl a nie ciężarówkę z naczepą która też to zrobi ale za 500... Edytowane 5 Grudnia 2017 przez hajtaler428 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts