bar_tosz 04.12.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Witam użytkowników Buduje dom z użytkowym poddaszem (kendra mała bis) ze stropem Teriva I, mam prawie SSZ, kończę stawiać ścianki na poddaszu. Buduje je z bloczków BK 12x24x59 gęstości 500. W jednym miejscu trochę minąłem się z wzmocnieniem stropu, a stawianą na nim równolegle do belek stropowych ścianą i wychodzi, że miała by stać na pustakach terivy. Moje pytanie, czy może tak zostać czy jednak kategorycznie niewolno stawiać ścianki z BK na pustakach terivy, a tylko we wzmacnianych belkami miejscach? Zależy mi, aby ścianka jeśli to możliwe została w tym miejscu, bo fajnie chowa się w niej słup od więźby. Długość belek w tym miejscu stropu to 2,8m, oparte po 12cm na ścianach nośnych, wykonano prostopadłe do belek żebro rozdzielcze ze zbrojeniem 2xfi14, zakotwione w wieńcach. Siatki przypodporowe, nadbeton 3-4cm. Strop w świetle wygląda 5 pustaków - żebro - 5pustaków. Czyli 120cm pustaka - 12cm żebro - 120cm pustaka Ścianka miałaby być nad czerwonym zaznaczeniem. A najgorsze jest to, że postawiłem 5 warstw tej ścianki zanim zorientowałem się, że minąłem się z belką i kawałkiem monolitu pomiędzy belką a ścianą :/ Ściana z prawej to nośna wewnętrzna, na niej wieniec. Trzecia belka od prawej, której widać kawałek na zdjęciu jest podwójna. Więc ten odcinek stropu wydaje się być solidny i sztywny. No i co teraz.. rozbierać tą ściankę czy budować dalej? Docelowo miała by mieć 11 warstw, na każdej 4,2 bloczka, co dało by ciężar ok ~500kg. Wydaję mi się, że mała rozpiętość stropu w tym miejscu, żebro rozdzielcze i stosunkowo niewielka masa ścianki nie spowodują, że ścianka spadnie piętro niżej :/ Sprawę będę konsultował z kierownikiem, ale również chciałem poznać Waszą opinię. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez bar_tosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_tosz 08.12.2017 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Dzięki za "tak liczne" pomocne rady "fachofcóf muratora". - dla świętego spokoju, ściankę rozebrałem i przy wykończeniu zrobię ją z GK. temat można skasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.12.2017 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Witam użytkowników Buduje dom z użytkowym poddaszem (kendra mała bis) ze stropem Teriva I, mam prawie SSZ, kończę stawiać ścianki na poddaszu. Buduje je z bloczków BK 12x24x59 gęstości 500. W jednym miejscu trochę minąłem się z wzmocnieniem stropu, a stawianą na nim równolegle do belek stropowych ścianą i wychodzi, że miała by stać na pustakach terivy. Moje pytanie, czy może tak zostać czy jednak kategorycznie niewolno stawiać ścianki z BK na pustakach terivy, a tylko we wzmacnianych belkami miejscach? Zależy mi, aby ścianka jeśli to możliwe została w tym miejscu, bo fajnie chowa się w niej słup od więźby. Długość belek w tym miejscu stropu to 2,8m, oparte po 12cm na ścianach nośnych, wykonano prostopadłe do belek żebro rozdzielcze ze zbrojeniem 2xfi14, zakotwione w wieńcach. Siatki przypodporowe, nadbeton 3-4cm. Strop w świetle wygląda 5 pustaków - żebro - 5pustaków. Czyli 120cm pustaka - 12cm żebro - 120cm pustaka Ścianka miałaby być nad czerwonym zaznaczeniem. A najgorsze jest to, że postawiłem 5 warstw tej ścianki zanim zorientowałem się, że minąłem się z belką i kawałkiem monolitu pomiędzy belką a ścianą :/ Ściana z prawej to nośna wewnętrzna, na niej wieniec. Trzecia belka od prawej, której widać kawałek na zdjęciu jest podwójna. Więc ten odcinek stropu wydaje się być solidny i sztywny. [ATTACH=CONFIG]402288[/ATTACH] No i co teraz.. rozbierać tą ściankę czy budować dalej? Docelowo miała by mieć 11 warstw, na każdej 4,2 bloczka, co dało by ciężar ok ~500kg. Wydaję mi się, że mała rozpiętość stropu w tym miejscu, żebro rozdzielcze i stosunkowo niewielka masa ścianki nie spowodują, że ścianka spadnie piętro niżej :/ Sprawę będę konsultował z kierownikiem, ale również chciałem poznać Waszą opinię. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Sory, nie zauważyłem pytania. Stawiaj śmiało ściankę w tym miejscu. Ja mam nad salonem strop o wymiarach 5,15x8,90 z porothermu, w połowie tego stropu na poddaszu stoi ściana działową też z porothermu 11,5. Widzisz, że mam większą rozpiętość niż Ty i wszystko jest OK. Rób śmiało. Swoją drogą, gdybyś napisał, że chcesz zrobić kominek, miał byś 1000 komentarzy. Takie jest forum FM. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 06.12.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Wydaje mi się że nie można. Za uze obciążenie ok 200 kg przy wysokości 2.6 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.12.2018 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Witam użytkowników ... No i co teraz.. rozbierać tą ściankę czy budować dalej? Docelowo miała by mieć 11 warstw, na każdej 4,2 bloczka, co dało by ciężar ok ~500kg. Wydaję mi się, że mała rozpiętość stropu w tym miejscu, żebro rozdzielcze i stosunkowo niewielka masa ścianki nie spowodują, że ścianka spadnie piętro niżej :/ Sprawę będę konsultował z kierownikiem, ale również chciałem poznać Waszą opinię. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Dzięki za "tak liczne" pomocne rady "fachofcóf muratora". - dla świętego spokoju, ściankę rozebrałem i przy wykończeniu zrobię ją z GK. temat można skasować. I co powiedział Pan Kierownik ? Konsultacje tego typu nic nie wniosą. Część będzie za rozbiórka a część za pozostawieniem. A Ty zawsze zostaniesz z decyzją. Podjąłeś "fahofą" decyzję bez pomocnych rad "fachofcóf muratora" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 06.12.2018 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 d7d To w końcu co jest to zgodnie ze sztuką skoro są zdania podzielone w kierowników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 06.12.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Dzięki za "tak liczne" pomocne rady "fachofcóf muratora". . Gdyby kolega napisał że chce kupić pustaka ...00000000 to skrzynka na wiadomości była by pełna a tu 100 postów w ciągu 1 dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.12.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Jest to niezgodne ze sztuką budowlaną ale często się tak wykonuje i na ogół stoi.Zależy też od grubości i wytrzymałości nadbetonu, zbrojenia nadbetonu, obciążenia ścianką działową, rozstawu żeber poprzecznych itp. Znam jednak przypadek gdy stempel podpierający szalunek pod strop wyżej, przebił pustak stropowy i nastąpiła lawinowa katastrofa budowlana.Przebicie nastąpiło w czasie zalewania nadbetonem stropu gęstożebrowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.12.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Witam użytkowników Buduje dom z użytkowym poddaszem (kendra mała bis) ze stropem Teriva I, mam prawie SSZ, kończę stawiać ścianki na poddaszu. Buduje je z bloczków BK 12x24x59 gęstości 500. W jednym miejscu trochę minąłem się z wzmocnieniem stropu, a stawianą na nim równolegle do belek stropowych ścianą i wychodzi, że miała by stać na pustakach terivy. Wytrzyma .... JEżeli masz jakis poziom strachu to kładziesz prety fi 12 i zalewasz betonem i na tym stawiasz ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 06.12.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Wytrzyma .... JEżeli masz jakis poziom strachu to kładziesz prety fi 12 i zalewasz betonem i na tym stawiasz ścianę Tzn jak ? pręty pod ściankę bezpośrednio ? wylane z betonem - taką belkę ? Rozmawiamy o ścianie usawionych na pustakach stropowych rówlolegle do belek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.12.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Tzn jak ? pręty pod ściankę bezpośrednio ? wylane z betonem - taką belkę ? Rozmawiamy o ścianie usawionych na pustakach stropowych rówlolegle do belek? Prety muszą łaczyc belki, najlepiej pod ścianą , a jezeli się nie da to prostopadle - czyli prostopadle i na to kolejne pręty pod ścianą - zalewasz na grubośc styropianu czyli 4-5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 06.12.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Prety muszą łaczyc belki, najlepiej pod ścianą , a jezeli się nie da to prostopadle - czyli prostopadle i na to kolejne pręty pod ścianą - zalewasz na grubośc styropianu czyli 4-5 cm ale strop jest już wylany ? Czyli pręty muszą być prostopadle do belek stropowych. Wylane na nadbeton ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.12.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 ale strop jest już wylany ? Czyli pręty muszą być prostopadle do belek stropowych. Wylane na nadbeton ? No tak na nadbeton - na grubośc styropianu. Na to wylewasz końcowy beton od posadzki i to wszystko. To jest tak jakbyś położył nadroże o grubosci 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 06.12.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 No tak na nadbeton - na grubośc styropianu. Na to wylewasz końcowy beton od posadzki i to wszystko. To jest tak jakbyś położył nadroże o grubosci 5 cm Nic się nie będzie z tym działo po latach ? Pęknięcia na suficie ? itp ? Rozumiem, że mówi mi to Pan z doświadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.12.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Pan ma doświadczenie "samoroba" ze swojej pierwszej budowy.Zaznaczył to w pierwszym poście.Nie ma wykształcenia, wiedzy fachowej i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za swoje [porady.Nie jest to wytyk w kierunku grenda tylko ogólna informacja na temat takich porad.Masz kierownika budowy (bo musisz mieć) dlaczego więc nie udzieli jednoznacznej odpowiedzi?Bo nie bywa na budowie a tylko podpisuje dziennik budowy ? Wzmocnienie nadbetonu, jak napisał grend, ma sens - wzmocni nadbeton i nie powinno być przebicia pustaka.Pozostaje nośność belek stropowych.W projekcie ma wzmocnienie pod ścianką a chcesz wykonać bez wzmocnienia (bez podwójnych belek).Nie wykonasz to nie znaczy że musi się zawalić.Czy podałeś wysokość tej ścianki?Czy ścianka ma otwory drzwiowe?Ścianka jest blisko wewnętrznej ściany nośnej i będzie opierać się na wzmocnionym nadbetonie i na żebrze rozdzielczym.To wszystko pomaga w globalnej nośności. Dyskusja przypomina dyskusję na temat leczenia : między lekarzami a znachorami. PS - wzmocnienie prętami wykonaj prostopadle do belek stropu.Możesz to wykonać w istniejącym nadbetonie gr. 3-4 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 06.12.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 A o żze ścianami prostopadłe o belek są jakieś ograniczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.12.2018 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Ścianki prostpadłe do belek dją mniejsze wytężenie nośności belek.Nie powodują też problemów z pustakami i z nadbetonem."Zawieszają się" nad belkami. Oczywiści to obciążenie musiało być uwzględnione w doborze belek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts