Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianka działowa z BK na pustakach teriva

Recommended Posts

Witam użytkowników

Buduje dom z użytkowym poddaszem (kendra mała bis) ze stropem Teriva I, mam prawie SSZ, kończę stawiać ścianki na poddaszu. Buduje je z bloczków BK 12x24x59 gęstości 500.

W jednym miejscu trochę minąłem się z wzmocnieniem stropu, a stawianą na nim równolegle do belek stropowych ścianą i wychodzi, że miała by stać na pustakach terivy.

Moje pytanie, czy może tak zostać czy jednak kategorycznie niewolno stawiać ścianki z BK na pustakach terivy, a tylko we wzmacnianych belkami miejscach?

Zależy mi, aby ścianka jeśli to możliwe została w tym miejscu, bo fajnie chowa się w niej słup od więźby.

Długość belek w tym miejscu stropu to 2,8m, oparte po 12cm na ścianach nośnych, wykonano prostopadłe do belek żebro rozdzielcze ze zbrojeniem 2xfi14, zakotwione w wieńcach. Siatki przypodporowe, nadbeton 3-4cm.

Strop w świetle wygląda 5 pustaków - żebro - 5pustaków. Czyli 120cm pustaka - 12cm żebro - 120cm pustaka

Ścianka miałaby być nad czerwonym zaznaczeniem. A najgorsze jest to, że postawiłem 5 warstw tej ścianki zanim zorientowałem się, że minąłem się z belką i kawałkiem monolitu pomiędzy belką a ścianą :/ Ściana z prawej to nośna wewnętrzna, na niej wieniec. Trzecia belka od prawej, której widać kawałek na zdjęciu jest podwójna. Więc ten odcinek stropu wydaje się być solidny i sztywny.

20171204_114950.jpg

No i co teraz.. rozbierać tą ściankę czy budować dalej? Docelowo miała by mieć 11 warstw, na każdej 4,2 bloczka, co dało by ciężar ok ~500kg. Wydaję mi się, że mała rozpiętość stropu w tym miejscu, żebro rozdzielcze i stosunkowo niewielka masa ścianki nie spowodują, że ścianka spadnie piętro niżej :/

Sprawę będę konsultował z kierownikiem, ale również chciałem poznać Waszą opinię.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez bar_tosz

Witam użytkowników

Buduje dom z użytkowym poddaszem (kendra mała bis) ze stropem Teriva I, mam prawie SSZ, kończę stawiać ścianki na poddaszu. Buduje je z bloczków BK 12x24x59 gęstości 500.

W jednym miejscu trochę minąłem się z wzmocnieniem stropu, a stawianą na nim równolegle do belek stropowych ścianą i wychodzi, że miała by stać na pustakach terivy.

Moje pytanie, czy może tak zostać czy jednak kategorycznie niewolno stawiać ścianki z BK na pustakach terivy, a tylko we wzmacnianych belkami miejscach?

Zależy mi, aby ścianka jeśli to możliwe została w tym miejscu, bo fajnie chowa się w niej słup od więźby.

Długość belek w tym miejscu stropu to 2,8m, oparte po 12cm na ścianach nośnych, wykonano prostopadłe do belek żebro rozdzielcze ze zbrojeniem 2xfi14, zakotwione w wieńcach. Siatki przypodporowe, nadbeton 3-4cm.

Strop w świetle wygląda 5 pustaków - żebro - 5pustaków. Czyli 120cm pustaka - 12cm żebro - 120cm pustaka

Ścianka miałaby być nad czerwonym zaznaczeniem. A najgorsze jest to, że postawiłem 5 warstw tej ścianki zanim zorientowałem się, że minąłem się z belką i kawałkiem monolitu pomiędzy belką a ścianą :/ Ściana z prawej to nośna wewnętrzna, na niej wieniec. Trzecia belka od prawej, której widać kawałek na zdjęciu jest podwójna. Więc ten odcinek stropu wydaje się być solidny i sztywny.

[ATTACH=CONFIG]402288[/ATTACH]

No i co teraz.. rozbierać tą ściankę czy budować dalej? Docelowo miała by mieć 11 warstw, na każdej 4,2 bloczka, co dało by ciężar ok ~500kg. Wydaję mi się, że mała rozpiętość stropu w tym miejscu, żebro rozdzielcze i stosunkowo niewielka masa ścianki nie spowodują, że ścianka spadnie piętro niżej :/

Sprawę będę konsultował z kierownikiem, ale również chciałem poznać Waszą opinię.

Sory, nie zauważyłem pytania. Stawiaj śmiało ściankę w tym miejscu. Ja mam nad salonem strop o wymiarach 5,15x8,90 z porothermu, w połowie tego stropu na poddaszu stoi ściana działową też z porothermu 11,5. Widzisz, że mam większą rozpiętość niż Ty i wszystko jest OK. Rób śmiało. Swoją drogą, gdybyś napisał, że chcesz zrobić kominek, miał byś 1000 komentarzy. Takie jest forum FM. Pozdrawiam.

• 11 months później...
Witam użytkowników

...

Dzięki za "tak liczne" pomocne rady "fachofcóf muratora".

- dla świętego spokoju, ściankę rozebrałem i przy wykończeniu zrobię ją z GK.

temat można skasować.

I co powiedział Pan Kierownik ?

Konsultacje tego typu nic nie wniosą.

Część będzie za rozbiórka a część za pozostawieniem.

A Ty zawsze zostaniesz z decyzją.

Podjąłeś "fahofą" decyzję bez pomocnych rad "fachofcóf muratora"

:D

Jest to niezgodne ze sztuką budowlaną ale często się tak wykonuje i na ogół stoi.

Zależy też od grubości i wytrzymałości nadbetonu, zbrojenia nadbetonu, obciążenia ścianką działową, rozstawu żeber poprzecznych itp.

Znam jednak przypadek gdy stempel podpierający szalunek pod strop wyżej, przebił pustak stropowy i nastąpiła lawinowa katastrofa budowlana.

Przebicie nastąpiło w czasie zalewania nadbetonem stropu gęstożebrowego.

Gość grend
Witam użytkowników

Wytrzyma ....

JEżeli masz jakis poziom strachu to kładziesz prety fi 12 i zalewasz betonem i na tym stawiasz ścianę

Gość grend
Tzn jak ? pręty pod ściankę bezpośrednio ? wylane z betonem - taką belkę ? Rozmawiamy o ścianie usawionych na pustakach stropowych rówlolegle do belek?

Prety muszą łaczyc belki, najlepiej pod ścianą , a jezeli się nie da to prostopadle - czyli prostopadle i na to kolejne pręty pod ścianą - zalewasz na grubośc styropianu czyli 4-5 cm

Prety muszą łaczyc belki, najlepiej pod ścianą , a jezeli się nie da to prostopadle - czyli prostopadle i na to kolejne pręty pod ścianą - zalewasz na grubośc styropianu czyli 4-5 cm

ale strop jest już wylany ? Czyli pręty muszą być prostopadle do belek stropowych. Wylane na nadbeton ?

Gość grend
ale strop jest już wylany ? Czyli pręty muszą być prostopadle do belek stropowych. Wylane na nadbeton ?

No tak na nadbeton - na grubośc styropianu. Na to wylewasz końcowy beton od posadzki i to wszystko. To jest tak jakbyś położył nadroże o grubosci 5 cm

Pan ma doświadczenie "samoroba" ze swojej pierwszej budowy.

Zaznaczył to w pierwszym poście.

Nie ma wykształcenia, wiedzy fachowej i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za swoje [porady.

Nie jest to wytyk w kierunku grenda tylko ogólna informacja na temat takich porad.

Masz kierownika budowy (bo musisz mieć) dlaczego więc nie udzieli jednoznacznej odpowiedzi?

Bo nie bywa na budowie a tylko podpisuje dziennik budowy ?

Wzmocnienie nadbetonu, jak napisał grend, ma sens - wzmocni nadbeton i nie powinno być przebicia pustaka.

Pozostaje nośność belek stropowych.

W projekcie ma wzmocnienie pod ścianką a chcesz wykonać bez wzmocnienia (bez podwójnych belek).

Nie wykonasz to nie znaczy że musi się zawalić.

Czy podałeś wysokość tej ścianki?

Czy ścianka ma otwory drzwiowe?

Ścianka jest blisko wewnętrznej ściany nośnej i będzie opierać się na wzmocnionym nadbetonie i na żebrze rozdzielczym.

To wszystko pomaga w globalnej nośności.

Dyskusja przypomina dyskusję na temat leczenia : między lekarzami a znachorami.

PS - wzmocnienie prętami wykonaj prostopadle do belek stropu.

Możesz to wykonać w istniejącym nadbetonie gr. 3-4 cm.