autorus 01.03.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Ponieważ mam dwa obiegi podłogówkowe zastanowiło mnie jedna sprawa. Krzywe 0.3. Ale obniżone są w jednym obwodzie -3 a w drugim obwodzie o -5, i dopiero wtedy dla -20st mam temperaturę 20stC. Czemu ta jest? Jeśli w obu obwodach krzywą obniżę o -3 to w jednym dostane temperaturę 28stC a w drugim 30stC. Zauważyłem to dopiero niedawno dla tego tam nie to frasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 01.03.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Dziwne - ale mówisz oczywiście o odczycie z krzywej, bo realizacja to jeszcze korekta od zadanej.U mnie jak teraz na mrozach doregulowałem krzywą na 0.4 to spłaszczenie niby wielkie, ale i tak dla 0'Cwychodzi mi zasilanie dosłownie 22-23'C, w co nie wierzę. Z tego chyba wynika, że krzywa powinna być jeszcze bardziej płaska -czyli najniższa 0.3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert22m 01.03.2018 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 witam... te krzywe jakie sa na piecu z wykresem nie są idealne co do stosunku zasialnia na piecu. Ja także mam krzywą 0,4 k -3 i temperatura wody w kotle w te mrozy od prześcia w tryb normalny /słonko/ to mam w ranicach od 38-42 stopni....A na piecu mam zadaną w ciągu dnia 19* a utrzymuje w te mrozy przez cały dzień 19,5 stopnia tak mi pokazuje na Vitotrol 200 w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.03.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Rozumiem, że nie są idealne, ale w stosunku do siebie powinny być. Nic nie grzebałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 02.03.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 w przypadku ustawienia identycznej krzywej grzewczej i takiego samego przesunięcia będą się one pokrywał (oczywiście o ile tez jest ustawiona identyczna wymagana temperatura pomieszczeń) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 02.03.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Rozumiem, że nie są idealne, ale w stosunku do siebie powinny być. Nic nie grzebałem. Może masz różnice w stratach ciepła w tych obiegach /strefach i to powoduje konieczność zróżnicowania korekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.03.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Wszystko jest tak samo, temperatury zadane też. Dla tego to jest dla mnie takie dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 02.03.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 A w jakich strefach masz te obiegi (parter/piętro itp)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 02.03.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 tak wygląda krzywa grzewcza 0,3 z przesunięciem -3 przy ustawieniu wymaganej temperatury pomieszczenia +20*C a tak krzywa 0,3 z przesunięciem -3 i wymaganą temperaturą pomieszczenia 20*C jak widzisz w żadnym przypadku przy -20*C na zewnątrz temperatura wymagana nie wynosi 20*C (raz jest to 28*C a raz 26*C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.03.2018 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Jutro postaram się wstawić moje krzywe. Ale dziękuje za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.03.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Wiec był mój błąd . Tak się skoncentrowałem na krzywych grzewczych , że nie zauważyłem innych temperatur ustalonych dla obiegów. W jednym było 21stC a w drugim 20stC. Obecnie krzywe grzania są na 0.3 i obniżone o -5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 04.03.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) ...Obecnie krzywe grzania są na 0.3 i obniżone o -5. Wychodzi, że przy temp. zewn. 0'C -Tzasil=21'C, a przy +5'C -Tzasil=19.5'C, +10'C- Tzasil=18'C -przy takiej krzywej nie uzyskasz temp. zadanej 20/21 'C przy ociepleniu. Jak tu czytałem, przy mrozach koryguje się tylko kąt nachylenia, żeby nie zepsuć zera i temp. dodatnich. Ja obecnie testuję 0.3/-2, ale najprawdopodobniej przejdę na 0.2 i coś tam... Edytowane 4 Marca 2018 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 05.03.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Jutro postaram się wstawić moje krzywe. Ale dziękuje za zainteresowanie. pozostaję do usług staram się obserwować tematy o naszych urządzeniach i jeśli rozmowa jest rzeczowa (odpowiedzi innych użytkowników rozwiązują problem) to na siłę się nie wtrącam. Nie zależy nam na nabijaniu licznika postów a na pomocy użytkownikom urządzeń naszej marki. Oczywiście jeśli ktoś odczuwa potrzebę to proszę wpisać w poście, że pytanie jest konkretnie do nas a na pewno odpowiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 05.03.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 ... jeśli ktoś odczuwa potrzebę to proszę wpisać w poście, że pytanie jest konkretnie do nas a na pewno odpowiemy. Panie Konsultancie (nie Konsulu jeszcze ) to jeszcze raz: fabrycznie krzywa ustawiona na 1.4 a schodzimy nawet do 0.3. Co o tym sądzić? Czy w Niemczech na starcie też jest 1.4? Bo 1.4 to chyba kurna chata z dziurami. Czy 0.3 rzeczywiście oznacza super izolację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajda_mce 05.03.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Witam Posiadam vitodens 222-w typ B2LA z Vitotronic 200. Mam dwa obiegi dół podłogówka , góra grzejniki oraz łazienka podłogówka, powieszchnia grzania 108 m2Przy dużych mrozach strasznie mi przegrzewału dół ale po przeczytaniu tego wątku zaczłem na nowo ustawiać krzywą i tak oto temp. zadana 22 stopnie - nachylenie 0,4 poziom -2 i w salonie mam teraz 22,3 czyli jest OK, lubie jak mam w domu ciepło że moge chodzić w krótkich spodenkach z jakim obiegiem powinien działać vitotronic ? obecnie mam go na obieg z grzejnikami u góry na klatce czy jest to dobre rozwiązanie?jak mam wejść w ustawienia serwisowe żeby zobaczyć jakie mam tam ustawione parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.03.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie mojej instalacji. Pomiar temperatury z obiegów odbywa się na rurkach. I to jakby ok. Ale, rurki to pex a nie stalowe. Czy taki sposób montażu jest dopuszczalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 06.03.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 (edytowane) Panie Konsultancie (nie Konsulu jeszcze ) to jeszcze raz: fabrycznie krzywa ustawiona na 1.4 a schodzimy nawet do 0.3. Co o tym sądzić? Czy w Niemczech na starcie też jest 1.4? Bo 1.4 to chyba kurna chata z dziurami. Czy 0.3 rzeczywiście oznacza super izolację? nie chata z dziurami a grzejniki stosowane bardzo często, wbrew pozorom temperatura zasilania 70/55 lub 75/55 to bardzo często jeszcze stosowane parametry szczególnie w deweloperce gdzie bardzo ważna jest cena zakupu grzejnika (wyższa temperatura <=> mniejszy grzejnik). Krzywa 0.3 oznacza że jest "strasznie" dużo powierzchni grzewczej, czyli bardzo droga instalacja.... jeśli to ogrzewanie podłogowe to można było położyć o x% mniej rury nic nie tracąc na sprawności pracy instalacji. Edytowane 6 Marca 2018 przez Konsultant Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 06.03.2018 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Witam Posiadam vitodens 222-w typ B2LA z Vitotronic 200. Mam dwa obiegi dół podłogówka , góra grzejniki oraz łazienka podłogówka, powieszchnia grzania 108 m2 Przy dużych mrozach strasznie mi przegrzewału dół ale po przeczytaniu tego wątku zaczłem na nowo ustawiać krzywą i tak oto temp. zadana 22 stopnie - nachylenie 0,4 poziom -2 i w salonie mam teraz 22,3 czyli jest OK, lubie jak mam w domu ciepło że moge chodzić w krótkich spodenkach z jakim obiegiem powinien działać vitotronic ? obecnie mam go na obieg z grzejnikami u góry na klatce czy jest to dobre rozwiązanie? jak mam wejść w ustawienia serwisowe żeby zobaczyć jakie mam tam ustawione parametry nie trzeba wchodzić w żadne ustawienia serwisowe, wszystko jest dostępne pod klawiszem z 3 kreskami (czyli w menu klienta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 06.03.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie mojej instalacji. Pomiar temperatury z obiegów odbywa się na rurkach. I to jakby ok. Ale, rurki to pex a nie stalowe. Czy taki sposób montażu jest dopuszczalny? przy rurkach "z tworzywa" powinny być wstawione złączki z kapilarami do umieszczenia czujników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajda_mce 06.03.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 nie trzeba wchodzić w żadne ustawienia serwisowe, wszystko jest dostępne pod klawiszem z 3 kreskami (czyli w menu klienta) tylko mi chodziło o ustawienia typu....B0:0, B5:0 A5:5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts