PatiJ 07.09.2020 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 (edytowane) Witam posiadam kocioł gazowy Vitodens 333-f FS3B od 9 lat. Serwisuje go co roku w autoryzowanym serwisie fimy. Aktualnie wymieniony został regulator /to już drugi raz w ciągu 9 lat - pierwszy na gwarancji/. Przyczyna teraz taka, że piec nie wyświetlał błędów, a przestał grzać bez przyczyny zewnętrznej /poprowadzone oddzialne zasilanie do pieca, specjalny ups dla pieca itp/. Serwis stwierdził że do wymiany to wymieniłem. Jednak piec nie ruszył, a zaczął pokazywać błędy EE,E5. Serwis wymienił obie elektrody także na nowe i spradził przewody, gaz, czujniki itp.... Teraz pozostał błąd E5 - błąd wzmacniacza sygnału płomienia - automat palnikowy /to się wyświetla na aplikacji vicare/. Serwis nie wie co to oznacza i będzie dalej wymieniał inne podzespoły. Aktualnie koszt ca 3tys i rośnie. Wygląda to tak, że dmuchawa włącza się, coś bucha i startuje, ale płomienia brak i tak trzy razy i błąd.... Czy może jakiś fachowiec z tego forum poprowadzić gdzie szukać rozwiązania problemu? Mój serwisant nie wie.... A już 6 dzień bez ciepłej wody.... Szymon z Bydgoszczy Edytowane 7 Września 2020 przez PatiJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.09.2020 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 bardzo proszę o info na PW co to za firma serwisowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatiJ 08.09.2020 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 wysłane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatiJ 08.09.2020 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 (edytowane) Jeszcze mam pytanie dotyczące fazy w gniazdku. Mam standardowo z lewej. Czy tak jest ok? Czy to bez znaczenia dla pieca? Wciskam przycisk reset, zapala się na chwilę zielona lampka i ponownie czerwona miga. Nie działa funkcja reset. Po wielu razach zadziała reset. Natomiast błąd cały czas E5. PS. Regulator był wymieniony na nowy ze starym wtykiem kodującym wyjętym z poprzedniego regulatora. Wtyk kodujący został wymieniony na nowy później jak został dosłany z magazynu, ale nie zmienił błędu. Edytowane 9 Września 2020 przez PatiJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatiJ 09.09.2020 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 (edytowane) Serwis zamówił nowy regulator z wtykiem kodującym. Nie ma w Polsce więc czas oczekiwania do 10 dni roboczych. Czy można liczyć na wsparcie w tym problemie? jeszcze trochę i wywalę ten piec Viessmann ! Szymon Edytowane 9 Września 2020 przez PatiJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.09.2020 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 U mnie był serwis, i wychodzi na to że pada płyta główna, koszt ok 2,5tys. SUPER. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.09.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 wysłane dziękuję, przesłałem temat do szefa serwisu by wyjasnił sprawę z firmą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiekki 19.09.2020 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Podepnę się pod ten temat. Jestem aktualnie na doborze kotła gazowego do domu, dom 132m2, w całym grzanie podłogowe, 20cm styropian grafitowy. Faworytem na ten moment jest Vitodens 222-F z Vitotronic 10. Planuję w przyszłości, za jakieś 3 lata zamontować instalację fotowoltaiczną, więc fajnie by było jakby zasobnik na ciepłą wodę posiadał jakiegoś rodzaju grzałkę elektryczną. Czy w tego typu modelach takie rozwiązanie jest dostępne, lub czy można ewentualnie w taką grzałkę je doposażyć? Może powinienem szukać kotła i zasobnika oddzielnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.09.2020 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 żaden z kotłów kompaktowych (wbudowany zasobnik) nie posiada miejsca na podłączenie grzalki elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiekki 27.09.2020 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Dziękuję za odpowiedź! Rozumiem, że w takim razie powinienem szukać Vitodens 200 plus zasobnik minimum 180 l? Do tego muszę oddzielnie dokupić automatykę (sterownik) - jaki? Biorąc pod uwagę, że interesuje mnie również sterowanie zdalne? Myślę, że nim będę musiał podjąć ostateczną decyzję minie jeszcze ze 2 miesiące - zdecydowanie muszę się doszkolić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.09.2020 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Jeżeli zasobbnik ma byc magazynem energii (energia elektryczna ma być zmieniana w ciepło zamiast być wysyłana do sieci państwowej) to im większa pojemnośc tym lepiej. Co do sterowników to potrzebuję więcej informacji, co i jak chciałby Pan mieć sterowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liquid_ 28.09.2020 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Witam.Od początku roku jestem posiadaczem Vitodens 222-F B2TE o mocy 19kW i mam kilka pytań odnośnie jego działania. Dom parterowy, na całości ogrzewanie podłogowe. Instalacja wyposażona w sprzęgło hydrauliczne oraz dodatkowy moduł EM-P1, który steruje dodatkową pompą obiegową za sprzęgłem hydraulicznym. 1. Dlaczego pompa obiegowa sterowana poprzez moduł EM-P1 działa non stop? Po osiągnięciu docelowej temperatury palnik wyłącza się, a po jakimś czasie wewnętrzna pompa obiegowa. Natomiast pompa obiegowa za sprzęgłem pracuje cały czas. Dopiero po wyłączeniu ogrzewania z poziomu regulatora e3 pompa wyłącza się. Nie udało mi się uchwycić momentu aby pompa nie pracowała. 2. Regulator umożliwia pogląd zużycia gazu jak i energii elektrycznej zużytej przez kocioł. Kocioł był odpalony z początkiem stycznia i wygrzewał budynek oraz podłogówkę przez 2-3 miesiące. Następnie na czas wykańczania domu kocioł przez kilka miesięcy był wyłączony. Z jakiegoś powodu cała historia zużycia została przesunięta i w historii jest widoczne zużycie w miesiącach kwiecień-maj, gdzie kocioł był całkowicie wyłączony. Czy do kotła są dostępne jakieś aktualizacje oprogramowania? 3. W tej chwili staram się dobrać krzywą grzewczą dla instalacji, projektu instalacji niestety brak. Czy na czas dopasowywania krzywej grzewczej należy ustawić wpływ temperatury z sterownika vitotrol 200-e na 0? Czy są jakieś instrukcje/reguły dotyczące ustawiania kotła, aby taktowanie było jak najmniejsze. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 30.09.2020 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 ad.1 zgodnie z zalożeniami sterowania pogodowego, ciepło do pomieszczeń dostarczane jest dokładnie w takich ilościach jakie w danej chwili uciekają przez przegrody budowlane. Zgodnie z tym ciepła woda musi caly czas krązyć w instalacji i dla tego pompa pracuje non ston przez cały sezon grzewczy. ad.2 nie, aktualizacji nie sa dostęne ad.3 jeżeli brak projektu to na czas "walki" z krzywa grzewczą powinny być usunięte wszystkie elementy zakłócające (sterowniki z pomieszczenia, głowice na grzejnika... itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x_men1 02.10.2020 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Witam.Mam pytanie do Pana Konsultanta Viessmann. Posiadam od ubiegłego roku piec gazowy Vitodens 242f, o oznaczeniu kodowym B2UB-13, z Vitotronic 200 H02C. Czy w tym piecu istnieje opcja włączenia automatycznej dezynfekcji termicznej CWU? Pytam, bo w bieżącym wątku pisał Pan wcześniej, że w piecach serii 200 można to włączyć na drugim poziomie parametrów serwisowych (viexpert). Nie znalazłem w swoim kotle podawanych przez Pana wcześniej funkcji (tj. maksymalnej temperatury wygrzewu CWU, zdjęcia ograniczenia max. temp CWU). Nic o tym nie wspomina też instrukcja obsługi, którą posiadam do tego pieca, a jest ona dość szczegółowo napisana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.10.2020 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Witam. Mam pytanie do Pana Konsultanta Viessmann. Posiadam od ubiegłego roku piec gazowy Vitodens 242f, o oznaczeniu kodowym B2UB-13, z Vitotronic 200 H02C. Czy w tym piecu istnieje opcja włączenia automatycznej dezynfekcji termicznej CWU? Pytam, bo w bieżącym wątku pisał Pan wcześniej, że w piecach serii 200 można to włączyć na drugim poziomie parametrów serwisowych (viexpert). Nie znalazłem w swoim kotle podawanych przez Pana wcześniej funkcji (tj. maksymalnej temperatury wygrzewu CWU, zdjęcia ograniczenia max. temp CWU). Nic o tym nie wspomina też instrukcja obsługi, którą posiadam do tego pieca, a jest ona dość szczegółowo napisana. tak, mozna zaprogramować funkcję dezynfekcji termicznej. Będzie to wymagało wizyty serwisu, gdyż w kodowaniu nalezy zdjąć ogranicznie maksymalnej temepratury CWU, ustwić wymaganą temperaturę dezynfekcji oraz zaprogramować pracę pompy cyrkulacyjnej CWU w czasie dezynfekcji. Po dokonaniu powyższych zmian kocioł będzie realizował wygrzew termiczny w 4 cyklu pracy ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liquid_ 13.10.2020 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 ad.1 zgodnie z zalożeniami sterowania pogodowego, ciepło do pomieszczeń dostarczane jest dokładnie w takich ilościach jakie w danej chwili uciekają przez przegrody budowlane. Zgodnie z tym ciepła woda musi caly czas krązyć w instalacji i dla tego pompa pracuje non ston przez cały sezon grzewczy. ad.2 nie, aktualizacji nie sa dostęne ad.3 jeżeli brak projektu to na czas "walki" z krzywa grzewczą powinny być usunięte wszystkie elementy zakłócające (sterowniki z pomieszczenia, głowice na grzejnika... itp) Czy jest możliwość korekcji wskazań temperatury pomieszczenia wyświetlanej na manipulatorze Vitotrol 200-E? Zawyża on temperature zmierzoną o co najmniej jeden stopień względem temperatury realnej w pomieszczeniu. Czy jest on fabrycznie kalibrowany czy robi się to samemu? Na razie wyłączyłem jego wpływ na działanie samego systemu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.10.2020 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Czy jest możliwość korekcji wskazań temperatury pomieszczenia wyświetlanej na manipulatorze Vitotrol 200-E? Zawyża on temperature zmierzoną o co najmniej jeden stopień względem temperatury realnej w pomieszczeniu. Czy jest on fabrycznie kalibrowany czy robi się to samemu? Na razie wyłączyłem jego wpływ na działanie samego systemu grzewczego. sterowniki są fabrycznie kalibrowane, niema możliwości samodzielnej kalibracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liquid_ 14.10.2020 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Z jakiegoś powodu mój sterownik zawyża temperature. Dla pewności sprawdziłem z kilkoma czujnikami w tym jeden wzorcowany. Temperatura jest zawyżona o 1.2 względem wzorcowego czujnika temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 15.10.2020 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Opisana sytuacja oznacza, że źle jest ustawiona krzywa grzewcza. Zamiast blokować kocioł kodami lepiej jest właściwie ustawić krzywą grzewczą. Jeżeli mamy na zewnątrz temperaurę ok 5-10 *C a wpomieszczniu mamy zbyt ciepło to nalezy przesunąć krzywą grzewczą równolegle w dół. Skoro przegrzew jest o 4 stopnie to krzywa powinna pójść w dół o 8-12K. Oczywiście potem należy poczekać ze 1-2 dni na ponowne ustabilizowanie się układu. Swoją drogą to w podłodze musi być duuuużo za duuużo rury.... Oczywiście pewnie instalacja będzie wymagała dodatkowej korekty jak pojawią się mrozy, czyli jak się zrobi -10*C albo więcej, wtedy trzeba będzie korygować pochylenie. W przypadku ogrzewania płaszczyznowego stosowanie ograniczeń wynikających z ustawień kodu B5 spowoduje wahania się temepratury w pomieszczneniu (ze względu na dużą pojemnosć cieplną) a co za tym idzie dyskomfort cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liquid_ 15.10.2020 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Opisana sytuacja oznacza, że źle jest ustawiona krzywa grzewcza. Zamiast blokować kocioł kodami lepiej jest właściwie ustawić krzywą grzewczą. Jeżeli mamy na zewnątrz temperaurę ok 5-10 *C a wpomieszczniu mamy zbyt ciepło to nalezy przesunąć krzywą grzewczą równolegle w dół. Skoro przegrzew jest o 4 stopnie to krzywa powinna pójść w dół o 8-12K. Oczywiście potem należy poczekać ze 1-2 dni na ponowne ustabilizowanie się układu. Swoją drogą to w podłodze musi być duuuużo za duuużo rury.... Oczywiście pewnie instalacja będzie wymagała dodatkowej korekty jak pojawią się mrozy, czyli jak się zrobi -10*C albo więcej, wtedy trzeba będzie korygować pochylenie. W przypadku ogrzewania płaszczyznowego stosowanie ograniczeń wynikających z ustawień kodu B5 spowoduje wahania się temepratury w pomieszczneniu (ze względu na dużą pojemnosć cieplną) a co za tym idzie dyskomfort cieplny. Do końca nie wiem czy ten post był do mnie skierowany. Mi chodziło o to, że Vitotrol 200-E który miał korygować ustawienia krzywej grzewczej u mnie tylko pogarsza działanie systemu. Dlatego został wyłączony. Dzieje się tak ponieważ błędnie mierzy temperaturę pomieszczenia tzn. zawyża ją o 1.2 stopnia Celsjusza. Przez co kocioł wcześniej się wyłączał. Na samej krzywej grzewczej po wyłączeniu wpływu temperatury z zewnątrz, temperatura zadana utrzymuje się w pomieszczeniu. Jest opcja podłączenia zewnętrznego czujnika temperatury do Vitotrola. Spróbuję podłączyć ten czujnik i dam znać czy sytuacja się poprawi. Dziwne że w takim sprzęcie brak możliwości kalibracji wewnętrznego czujnika temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts