annab711 04.12.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Witam, wraz z mieszkaniem zakupiłam stary piec elektryczny wypełniony cegłą szamotową. Nie jest dynamiczny, ale całkiem dobrze radzi sobie z ogrzewaniem 35m2 mieszkania. Problem mam z nim taki, że ktoś go pomalował na czarno, więc nie mam możliwości sprawdzenia tabliczki znamionowej, żeby znaleźć, jaki to model i tym samym zrozumieć, jak on działa. Jest na nim pokrętło, które można ustawić w pięciu pozycjach. I - nie świeci się żadna lampka, II - świeci się lewa lampka, III - świeci się prawa lampka, IV - świecą się obie lampki, V - nie świeci się żadna. Czy świecenie tych lampek oznacza różne moce grzania? Czy piec pobiera prąd, gdy lampki nie świecą? Może ktoś miał doświadczenie z takim piecem i mi pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 05.12.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Witam Najprościej jak się da; 1. Wyłącz wszystkie odbiorniki prądu w mieszkaniu - zmierz pobór na liczniku głównym2. Włącz do pozycji pierwszej lampki - zmierz pobór na liczniku głównym3.Włącz do pozycji drugiej lampki - jw4. Włącz do pozycji dwóch lampek - jw5. Włącz do pozycji ostatniej - dwie lampki nie świecą się - ponownie zmierz pobór. Odpowiesz sobie na pytanie z jaką mocą pracuje piec, czy jest i ew. uruchamia się wentylator (może jest zepsuty) oraz czy jakieś z położeń nie uruchamia pieca w taniej taryfie (jeśli miał taką możliwość i był odpowiednio połączony), wreszcie - czy lampka 1 lub 5 nie jest po prostu "przepalona". Poszukaj ew. informacji w Googlu pisząc " piec akumulacyjny szamotowy" Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts