Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciąg wsteczny a wentylator

Recommended Posts

Mam problem nawiewu z kratki wentylacyjnej w łazience co podczas kąpieli powoduje skraplanie się wody

na lustrze i na kaflach łazienkowych. Kupiłem i zamontowałem wentylator z czujnikiem wilgotnosci i temperatury zamiast kratki.

Jako że jest ciąg wsteczny to powietrze zostaje wdmuchiwane i czujnik pokazuje mi temperaturę zewnętrzną a woda dalej się skrapla

bo na zewnątrz jest mniejsza wilgotność niż w pomieszczeniu i wentylator nie włączy się.

Kiedy rozszczelnie tzn prawie uchylę okno w pokoju to zaczyna funkcionować prawidłowo.

Czujnik pokazuje wówczas temperature jaka panuje wewnątrz pomieszczenia a przy duzej wilgotności włącza się wentylator. Niby wszystko OK

ale aby to działało to muszę mieć uchylone okno i to sporo. Żadne lekkie rozszczelonienie nie przynosi efektu.

Na kominku dachowym zamontowałem głowicę obrotową i też nic nie pomaga

Mam też kratkę wentylacyjną w aneksie kuchennym i jest podobnie natomiast 7m dalej już w salonie wentylacja działa dobrze bo wysysa.

Co mogę zrobić aby wentylacja w łazience działała jest tam zimno gdyż nawiewa z zewnątrz. Czy naprawdę muszę mieć cały czas uchylone

okno w salonie lub kuchni? Może wpakować jakiś drugi wentylator zamiast tej obrotowej głowicy i wymusić ciąg wentylacyjny w łazience?