DonPedro 30.07.2002 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 przy kupnie działki zastrzegłem sobie notarialnie prawo przeprowadzenia mediów przez działkę sąsiada (od którego kupowałem grunt). Planuję teraz położyć tam gaz i wodę. Czy w przypadku zmiany właściciela sąsiedniej działki mogę mieć kłopoty z instalacjami. np. czy nowy właściciel może nie zgodzić się na służebność? czy są na to jakieś paragrafy.Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trajan 30.07.2002 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 z tego co wiem, (tak bylo w moim przypadku), sluzebnosc stala dzialki- czyli np. kanalizacje, trzeba zglosci w urzedzie i zapisac do ksiegi wieczystej danej dzialki,, tak ze ewentualny nowy nabywca kupuje dzialke ze sluzebnoscia i ma to zapisane w akcie notarialnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 30.07.2002 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 nie bardzo rozumiem, w jaki sposób przy kupnie Twojej działki zastrzegłeś sobie przeprowadzenie mediów przez działkę sąsiada? Podpisałeś z sąsiadem notarialną ugodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 30.07.2002 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Można zastrzec takie klauzule w akcie notarialnym. I można zażądać takiego wpisu do księgi wieczystej (wówczas służebnośc przechodzi na wszystkich nowych właścicieli). Ja też mam sąsiada, który podpisał w swoim akcie służebność gruntową na moją rzecz. Ale to nie jest takie proste - gazownia i wodociągi powiedziały, że mają to w nosie bo jak się wyraził jeden Bardzo Ważny Urzędnik Z Gazowni, "jak się coś zepsuje to oni nie będą latali ludziom po ogródkach". Media mają iść w drodze, a przyłącze ma być na granicy działki (ewentualie a budynku). Sprawdź to w swojej gazowni/kanalizacji/wodociągach/energetyce. BTW. Zgodnie z przepisami media muszą przechodzić w odpowiedniej odległości od siebie (1-1.5m) i od budynków i granic działek. Dotyczy to również różnych instalacji typu szambo, oczyszczalnia, a nawet drzewa. Sprawdź te drobiazgi bo możesz stracić niepotrzebnie czas na walkę z wiatrakami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DonPedro 31.07.2002 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Dzięki za porady. Odpowiedz dla franekF: Sąsiad kupił duuuużo ziemi i kawałek odsprzedał mnie. Przy sporządzaniu aktu notarialnego uzgodniliśmy, że przez jego teren może przechodzić woda i gaz do mnie. pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts