Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

służebność gruntu sąsiada

DonPedro

Recommended Posts

przy kupnie działki zastrzegłem sobie notarialnie prawo przeprowadzenia mediów przez działkę sąsiada (od którego kupowałem grunt). Planuję teraz położyć tam gaz i wodę. Czy w przypadku zmiany właściciela sąsiedniej działki mogę mieć kłopoty z instalacjami. np. czy nowy właściciel może nie zgodzić się na służebność? czy są na to jakieś paragrafy.

Z góry dzięki za pomoc.

Można zastrzec takie klauzule w akcie notarialnym. I można zażądać takiego wpisu do księgi wieczystej (wówczas służebnośc przechodzi na wszystkich nowych właścicieli).

Ja też mam sąsiada, który podpisał w swoim akcie służebność gruntową na moją rzecz.

Ale to nie jest takie proste - gazownia i wodociągi powiedziały, że mają to w nosie bo jak się wyraził jeden Bardzo Ważny Urzędnik Z Gazowni, "jak się coś zepsuje to oni nie będą latali ludziom po ogródkach". Media mają iść w drodze, a przyłącze ma być na granicy działki (ewentualie a budynku).

Sprawdź to w swojej gazowni/kanalizacji/wodociągach/energetyce.

BTW. Zgodnie z przepisami media muszą przechodzić w odpowiedniej odległości od siebie (1-1.5m) i od budynków i granic działek. Dotyczy to również różnych instalacji typu szambo, oczyszczalnia, a nawet drzewa.

Sprawdź te drobiazgi bo możesz stracić niepotrzebnie czas na walkę z wiatrakami.