Zbrozło 06.12.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Witam. Zrobiłem zabudowę kominka z płyt GK (oczywiście czerwonych). W załączeniu jest zdjęcie. Chodzi mi o zaszpachlowanie styku nowej (surowej) płyty z istniejącą ścianą i sufitem (też z GK, ale po dwóch malowaniach). Pytanie brzmi, jak należy przygotować tę powierzchnię istniejącej i pomalowanej ściany? Czy trzeba zeszlifowywać farbę do surowej płyty, czy też wystarczy zagruntować? Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikefan 13.12.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Już na wyrost powiem ,że ekspertem nie jestem ale wiele rzeczy już zrobiłem i nie mam problemu z pęknięciami. Po pierwsze : płyta czerwona(ogniochronna) zachowuję swoją ''ogniochronność'' dopiero po nałożeniu drugiej warstwy. W Twoim przypadku jak chcesz dodaj drugą jak nie, zostaw. Ściankę którą zrobiłeś nie łącz z sufitem ''na sztywno'' tylko akrylem który łatwo pomalujesz i będziesz miał mniej roboty. Aby połączyć nową ściankę z istniejącą, już pomalowaną - zedrzyj farbę do płyty na szerokość ok 10cm i zagruntuj wszędzie gdzie będziesz nakładał gips czy malował (narożnik wykończ taśmą papierową wtopioną w gips co zajmie Ci ok.5cm + gładź szpachlowa na wykończenie narożnika na szer. ok 10cm ) zeszlifuj i pomaluj Według mnie najpewniej ''surowe na surowe''. Jest to''moja'' rada , może ktoś inny podsunie ''profesjonalnie'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 31.12.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Szanowny Panie, w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem, zgodnie z wcześniejszą poradą internauty, będzie zdarcie warstwy farby ze ścian na około 10 centymetrów, odpylenie powierzchni oraz jej zagruntowanie, np. gruntem ACRYL-PUTZ® GU 40. Do spoinowana płyt zalecam zaś wykorzystanie wysoce elastycznej masy szpachlowej ACRYL-PUTZ® MS 30. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts