kaczorek212 06.12.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Witam forumowiczow, mam pytanie odnosnie podcigniecia instalacji elektr. do garazu-blaszaka. a wiec w kotlowni mam gniazdo 3-fazowe z ktorego chce podciagnac prady do blaszaka znajdujacego sie 10 metrow od kotlowni. gniazdo to w rozdzielni jest osobnym obwodem , na roznicowce. pytanie moje to czy w garazu montowac nowa skrzynke bezpiecznikowa i obwody oswietlenia i gniazdek na nowych bezpiecznikach? czy kabel 5*2.5 bedzie wystarczajacy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.12.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Tak. Elektryk będzie wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek212 06.12.2017 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Dzieki wielkie. A co do reszty moze ktos cos podpowiedziec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 07.12.2017 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 czy kabel 5*2.5 bedzie wystarczajacy? Nie wiadomo, ze wskazaniem na nie. Jak jest zabezpieczone to gniazdo w kotłowni? Po co ci trzy fazy w garażu - ma to być jakiś warsztat? Czy garaż graniczy z budynkiem, czy też idziemy kablem w ziemi? Jakie obwody planujesz w garażu? Jaką masz sieć w domu? Ponieważ napisałeś kabel 5x , to potwierdź że masz TN-S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek212 07.12.2017 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Potwierdzam ze siec toTN-S. Gniazdo w kotlowni zabezpieczone jest wylacznikiem nadpradowym MC320A C20, Garaz oddalony jest ok 10m od kotlowni , wiec kabel pojdzie ziemia. W garazu planuje oswietlenie (3 lampy) , 2-3 gniazdka 220v, oraz gn. 3-fazowe zeby podpiac od czasu do czasu cyrkularke (silnik 2.2 kw). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.12.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Jaką masz sieć w domu? Ponieważ napisałeś kabel 5x , to potwierdź że masz TN-S. Sieci to on raczej nie ma w domu. Chyba że rybackie. A jak będzie TN-C, to już kabel 5-żyłowy nie może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek212 07.12.2017 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 jak zwal tak zwal , wiadomo o co chodzi. Jest ktos na tym forum kto moze udzielic mi kilku wskazuwek odnosnie mojego pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 07.12.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 (edytowane) jak zwal tak zwal , wiadomo o co chodzi. Jest ktos na tym forum kto moze udzielic mi kilku wskazuwek odnosnie mojego pytania? Wskazówki piszemy przez ó zamkniete, to po pierwszwe. Po drugiet problem powinien rozwiązać człowiek posiadający odpowiednie Świadectwo Kwalifikacji. Edytowane 7 Grudnia 2017 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek212 07.12.2017 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Zbich70 . Po pierwsze to nie sprawdzian z ortografii , po drugie ty tez piszesz z bykami "po drugiet", a po trzecie to potrzebuje porady jak podlaczyc to poprawnie, bo w puszce potrafie polaczyc, i do tego mi nie jest potrzebne Swiadectwo Kwalifikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.12.2017 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Jest. Narażasz życie swoje i najbliższych.Trochę odpowiedzialności potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek212 07.12.2017 23:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 No wlasnie zeby nie narazac czyjegos zdrowia napisalem na tym forum o porade. z zawodu jestem elektrykiem , ale moja praktyka z pradami zakonczyla sie jakis czas temu , co nie oznacza ze nie potrafie podpiac lampy w puszce , czy gniazdka nie majac swiadectwa kwalifikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek212 08.12.2017 00:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Owszem, instalacji w domu za nic w swiecie bym sie teraz nie podjal, bo do tego trzeba miec duzo wieksza wiedze i praktyke niz ja teraz. Edytowane 8 Grudnia 2017 przez kaczorek212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.12.2017 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 No wlasnie zeby nie narazac czyjegos zdrowia napisalem na tym forum o porade. z zawodu jestem elektrykiem , ale moja praktyka z pradami zakonczyla sie jakis czas temu , co nie oznacza ze nie potrafie podpiac lampy w puszce , czy gniazdka nie majac swiadectwa kwalifikacji. Mylisz się. Narażasz to życie bo sądząc po Twoich wpisach to nie za bardzo masz pojęcie co jak zrobić. Zrozum , że na odległość to ciężko doradzić cokolwiek bo instalacja zasilania takiego garażu (i oświetlenia oraz gniazd wewnątrz niego) jest składową wielu rzeczy. Dlatego też powinien tam przyjść prawdziwy elektryk zrobić wizję , porozmawiać na miejscu z Tobą ws. oczekiwań itp i dopiero wtedy doradzić jak tą instalację wykonać, jakimi przewodami, czym zabezpieczyć itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 08.12.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Sieci to on raczej nie ma w domu. Chyba że rybackie. Racja, on ma w domu instalację odbiorczą a nie sieć. W zasadzie powinienem zapytać o układ sieci w instalacji odbiorczej. Ale takie sformułowanie znowuż sugeruje że jednak jest tam jakaś sieć, posiadająca cechę "układ sieci". Jak się nie obrócić zawsze plecy z tyłu. Podział na sieci i instalacje nie jest taki prosty jak się wydaje. Inaczej to widzi ustawodawca, inaczej wykonawca a jeszcze inaczej inwestor. A jak będzie TN-C, to już kabel 5-żyłowy nie może być ? TN-C na gnieździe trójfazowym w domku jednorodzinnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.12.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Jaką masz sieć w domu? Ponieważ napisałeś kabel 5x , to potwierdź że masz TN-S. Ba, nawet TT. Ale sieć TN-S w domu to w życiu nie widziałem. TN-C również Ale może mieć zasilanie do domu w układzie sieciowym ... resztę sobie dopisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 08.12.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Mylisz się. Narażasz to życie..... powinien tam przyjść prawdziwy elektryk zrobić wizję , porozmawiać na miejscu . I to jest właśnie dylemat na tym forum. Poradzisz coś, to bierzesz sobie na sumienie życie człowieka. Nie poradzisz, to i tak "bohater w swoim domu" zrobi po swojemu. To może jednak jakakolwiek porada zwiększa mu szansę na przeżycie. Ale z drugiej strony instalacja może być poprawna(100%) albo nie(0%). Instalacja wykonana poprawnie na 97%, to jest to samo co na 0%. Porady zdalne mogą tylko podnieść poprawność o jakiś procent względem tego co by było bez porad. Czyli bez sensu. Ja wiem, że wpis "weź elektryka" jest dyktowany odpowiedzialnością ale przeciętny forumowicz myśli "nie chce powiedzieć bo sam chce zarobić kasę" - i zrobi zgodnie z poradą jakiegoś "Janusza budownictwa". Piątek jest, idę się napić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.12.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Ja wiem, że wpis "weź elektryka" jest dyktowany odpowiedzialnością ale przeciętny forumowicz myśli "nie chce powiedzieć bo sam chce zarobić kasę" - i zrobi zgodnie z poradą jakiegoś "Janusza budownictwa". Piątek jest, idę się napić. Za wcześnie. Dopiero od 13-tej. Faktem jest, że wpis o elektryku jest źle widziany przez pytających, bo ... Polak potrafi. Wszystko zrobi. Jest to nasza narodowa przypadłość i bolączka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 08.12.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Wróciłem się do początku wątku i przypomniałem sobie, że pytano o przekrój kabla: czy kabel 5*2.5 bedzie wystarczajacy? Dodatkowe informacje z postu #5 pozwalają na jednoznaczną odpowiedź: nie, na pewno nie będzie wystarczający. Kabel 5x6mm2 przy długości ok. 10m wystarczy (z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością) ze względu na wszystkie kryteria doboru przekroju przewodu. Oraz pytano o: czy w garazu montowac nowa skrzynke bezpiecznikowa i obwody oswietlenia i gniazdek na nowych bezpiecznikach? Odpowiedź brzmi: tak Edytowane 8 Grudnia 2017 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 08.12.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Za wcześnie. Dopiero od 13-tej. Obyś nie wykrakał. Chociaż emerytki by się ucieszyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.12.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Obyś nie wykrakał. Chociaż emerytki by się ucieszyły. To bez kolejki. Ale te po 13-tej to już tylko na kartki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts