Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prady do garazu-blaszaka

Recommended Posts

Witam forumowiczow, mam pytanie odnosnie podcigniecia instalacji elektr. do garazu-blaszaka. a wiec w kotlowni mam gniazdo 3-fazowe z ktorego chce podciagnac prady do blaszaka znajdujacego sie 10 metrow od kotlowni. gniazdo to w rozdzielni jest osobnym obwodem , na roznicowce. pytanie moje to czy w garazu montowac nowa skrzynke bezpiecznikowa i obwody oswietlenia i gniazdek na nowych bezpiecznikach? czy kabel 5*2.5 bedzie wystarczajacy?

czy kabel 5*2.5 bedzie wystarczajacy?

Nie wiadomo, ze wskazaniem na nie.

Jak jest zabezpieczone to gniazdo w kotłowni?

Po co ci trzy fazy w garażu - ma to być jakiś warsztat?

Czy garaż graniczy z budynkiem, czy też idziemy kablem w ziemi?

Jakie obwody planujesz w garażu?

Jaką masz sieć w domu? Ponieważ napisałeś kabel 5x , to potwierdź że masz TN-S.

Potwierdzam ze siec toTN-S. Gniazdo w kotlowni zabezpieczone jest wylacznikiem nadpradowym MC320A C20, Garaz oddalony jest ok 10m od kotlowni , wiec kabel pojdzie ziemia. W garazu planuje oswietlenie (3 lampy) , 2-3 gniazdka 220v, oraz gn. 3-fazowe zeby podpiac od czasu do czasu cyrkularke (silnik 2.2 kw).

jak zwal tak zwal , wiadomo o co chodzi. Jest ktos na tym forum kto moze udzielic mi kilku wskazuwek odnosnie mojego pytania?

Wskazówki piszemy przez ó zamkniete, to po pierwszwe.

Po drugiet problem powinien rozwiązać człowiek posiadający odpowiednie Świadectwo Kwalifikacji.

Edytowane przez zbich70

No wlasnie zeby nie narazac czyjegos zdrowia napisalem na tym forum o porade. z zawodu jestem elektrykiem , ale moja praktyka z pradami zakonczyla sie jakis czas temu , co nie oznacza ze nie potrafie podpiac lampy w puszce , czy gniazdka nie majac swiadectwa kwalifikacji.

Mylisz się. Narażasz to życie bo sądząc po Twoich wpisach to nie za bardzo masz pojęcie co jak zrobić. Zrozum , że na odległość to ciężko doradzić cokolwiek bo instalacja zasilania takiego garażu (i oświetlenia oraz gniazd wewnątrz niego) jest składową wielu rzeczy. Dlatego też powinien tam przyjść prawdziwy elektryk zrobić wizję , porozmawiać na miejscu z Tobą ws. oczekiwań itp i dopiero wtedy doradzić jak tą instalację wykonać, jakimi przewodami, czym zabezpieczyć itp.

Sieci to on raczej nie ma w domu.

Chyba że rybackie.

Racja, on ma w domu instalację odbiorczą a nie sieć. W zasadzie powinienem zapytać o układ sieci w instalacji odbiorczej. Ale takie sformułowanie znowuż sugeruje że jednak jest tam jakaś sieć, posiadająca cechę "układ sieci". Jak się nie obrócić zawsze plecy z tyłu.

Podział na sieci i instalacje nie jest taki prosty jak się wydaje. Inaczej to widzi ustawodawca, inaczej wykonawca a jeszcze inaczej inwestor.

A jak będzie TN-C, to już kabel 5-żyłowy nie może być ?

TN-C na gnieździe trójfazowym w domku jednorodzinnym?

Mylisz się. Narażasz to życie..... powinien tam przyjść prawdziwy elektryk zrobić wizję , porozmawiać na miejscu .

I to jest właśnie dylemat na tym forum. Poradzisz coś, to bierzesz sobie na sumienie życie człowieka. Nie poradzisz, to i tak "bohater w swoim domu" zrobi po swojemu. To może jednak jakakolwiek porada zwiększa mu szansę na przeżycie. Ale z drugiej strony instalacja może być poprawna(100%) albo nie(0%). Instalacja wykonana poprawnie na 97%, to jest to samo co na 0%. Porady zdalne mogą tylko podnieść poprawność o jakiś procent względem tego co by było bez porad. Czyli bez sensu.

Ja wiem, że wpis "weź elektryka" jest dyktowany odpowiedzialnością ale przeciętny forumowicz myśli "nie chce powiedzieć bo sam chce zarobić kasę" - i zrobi zgodnie z poradą jakiegoś "Janusza budownictwa".

Piątek jest, idę się napić.

Ja wiem, że wpis "weź elektryka" jest dyktowany odpowiedzialnością ale przeciętny forumowicz myśli "nie chce powiedzieć bo sam chce zarobić kasę" - i zrobi zgodnie z poradą jakiegoś "Janusza budownictwa".

Piątek jest, idę się napić.

Za wcześnie. Dopiero od 13-tej.

Faktem jest, że wpis o elektryku jest źle widziany przez pytających, bo ... Polak potrafi. Wszystko zrobi.

Jest to nasza narodowa przypadłość i bolączka.

Wróciłem się do początku wątku i przypomniałem sobie, że pytano o przekrój kabla:

czy kabel 5*2.5 bedzie wystarczajacy?

Dodatkowe informacje z postu #5 pozwalają na jednoznaczną odpowiedź: nie, na pewno nie będzie wystarczający.

Kabel 5x6mm2 przy długości ok. 10m wystarczy (z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością) ze względu na wszystkie kryteria doboru przekroju przewodu.

Oraz pytano o:

czy w garazu montowac nowa skrzynke bezpiecznikowa i obwody oswietlenia i gniazdek na nowych bezpiecznikach?

Odpowiedź brzmi: tak

Edytowane przez krzcel