Bocian_s 06.12.2017 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Witam szanownych forumowiczów i forumowiczki Obecnie jestem na bardzo wstępnym etapie planowania budowy ale nie o tym. Moja działka położona jest na wielkich pokładach gliny (rzekomo ze 30 metrów w głąb) a melioracja chyba jest tylko na mapach bo odpływu wody nie stwierdzono. Obecny rok wybitnie obfituje w wodę więc trawa przypomina miejscami chińskie pole ryżowe. W takich warunkach robienie drenażu chyba mija się z celem. Docelowo planuję podnieść teren na tyle aby przynajmniej wokół domu było sucho. Jako, że po głowie chodzi mi pompa ciepła z pionowymi odwiertami, bo działka to skromne 1000m2, wpadłem na pomysł aby wykorzystać odwierty jako studnie rozsączające wody opadowe. Dziura przy odwiercie często zasypywana jest żwirem więc byłby dobry odpływ do głębszych warstw ziemi. Pytanie tylko czy tak można. Czy to zadziała albo co może pójść źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts