Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Dom z poddaszem użytkowym. Posadzki zalane. Instalacje pod ciśnieniem od około miesiąca. Ogrzewanie podłogowe na parterze chodzi. Na górze pompa obiegowa nie chodzi ale instalacja OP również pod ciśnieniem. Wczoraj zauważyłem przeciek na suficie w salonie, woda kapie przez otwór przez który przechodzi przewód instalacji oświetleniowej. Nad salonem są pokoje. Podłogówka wydaje się najmniej podejrzana. Sam układałem, żadna pętla nie była łączona. Dylatacje porobione, w dylatacjach rurki w otulinie. Przed zalaniem instalacja była nabita powietrzem przed około 2 tygodnie. Ale przy zalewani posadzek mnie nie było, gdyby uszkodzenie jednak wystąpiło na OP to czy powinna być widoczna plama na podłodze? Bo takiej nie widzę. Drugi podejrzany to instalacje wody użytkowej w łazience, która oddalona jest od salonu około 2m. Trzeci podejrzany to balkon, z którego nie zdjąłem szalunków i podejrzewam, że obfite opady mogły spowodować mały basen. Czwarty podejrzany to komin wentylacyjny, który został zaadoptowany do DGP z salonu do górnych pokoi. Zaślepiłem go na wysokości stropu, być może woda deszczowa jakimś cudem dostaje się do komina, spływa na dół i wypływa na stropie, pod posadzką. Od czego zacząć? Wczoraj zdjąłem szalunki na balkonie oraz zakręciłem instalacje wody oraz ogrzewania.

https://forum.murator.pl/topic/234320-cieknie-gdzie%C5%9B-woda/