Klimek17 07.12.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Witam Wszystkich Czytam i czytam...trochę kumam, bo w latach 80-tych wybudowałem dom (trochę wiem co i z czym) ale teraz to inna bajka... Nie przepadam za styropianami i foliami... Obecnie kupiłem domek do wykończenia, instalacje tynki wykonane. Posadzki podłogówka (po części grzejniki ) i reszta do roboty. Na połowie domu piwnice, na drugie połowie na gruncie korytarz łazienka pralnia, garaż. Następne kondygnacje mieszkalne i strych. Chodzi teraz o tą część na gruncie. Fundamenty lane betonem wychodza 30cm nad poziom gruntu, izolacja pozioma papa, dalej suporeks. Między fundamenty 20 lat temu wsypano 1m przelasowanego żużlu, chciałem to jeszcze zagęscić, zrobić chudziaka papa lepik i zasypać perlitem według recepty Adama perlit+gips itd. Fajny ten perlit ale... Odkopałem dziurę w jednym z pomieszczeń na 90cm ukazała się woda(w tym roku wyjątkowo mokro),dalej poczytałem, trafiłem na szkło spienione (granulat) Teraz pytanie czy tak będzie wystarczająco dobrze? Nie robić chudziaka,wybrać z 35 cm żużlu, wysmarować lepikiem ściany fundamentu, zasypać i zagęścić szkłem pianowym (podobno nie podciąga wody) na to podłogówka na siatce z klipsami i wylewka. Dodam,że są już puszczone rury(zdjęcia) Perlitem prawdopodobnie będę ocieplał strych, ale to następny temat. Dziękuje za wszelkie sugestie, podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perlit Polska 08.12.2017 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Witam Wszystkich Czytam i czytam...trochę kumam, bo w latach 80-tych wybudowałem dom (trochę wiem co i z czym) ale teraz to inna bajka... . Cześć, Z racji tego, że pracuję dla producenta perlitu to powinienem starać się przekonać cię do użycia perlitu, w tym przypadku perlitu hydrofobizowanego, ale... Szkło piankowe o strukturze zamkniętej nie wchłania wody, ma niemal te same właściwości co perlit hydrof. i ma jedna zasadniczą zaletę - jest sporo tańsze od ekspandowanego perlitu hydrofobizowanego. Szkło piankowe to znakomity materiał, nie chłonący wody (przynajmniej czarna odmiana), lekki (jest nieco cięższy od perlitu), niepalny choć zakres temperatur stosowania ma mniejszy. Różnica polega jedynie - lub aż - na współczynniku przewodzenia ciepła. Szkło piankowe to lambda ok. 0,08, perlit ekspandowany ma 0,04. W sumie łatwo policzyć, że aby uzyskać izolacyjność 10cm perlitu trzeba użyć dwukrotnie większej ilości szkła piankowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 08.12.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 ^^Przydałoby się przy okazji wybić z głowy ludziom perlitogips, a co do szkła i zarazem perlitu to jakie to ma znaczenie jaka ma nasiakliwosć skoro jedno jak i drugie jest w postaci kruszywa a jak to sie ma przy kruszywie w pory czyli wolne przestzrenie miedzy ziarnami jak i w jednym i drugim moze dostac sie woda , jaka jest lambda dla ukladu perlit hydrofobizowany którego ziarna oblane sa woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.12.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 , jaka jest lambda dla ukladu perlit hydrofobizowany którego ziarna oblane sa woda? Pewnie jak dla wody. 0,6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimek17 08.12.2017 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) ^^ Przydałoby się przy okazji wybić z głowy ludziom perlitogips, a co do szkła i zarazem perlitu to jakie to ma znaczenie jaka ma nasiakliwosć skoro jedno jak i drugie jest w postaci kruszywa a jak to sie ma przy kruszywie w pory czyli wolne przestzrenie miedzy ziarnami jak i w jednym i drugim moze dostac sie woda , jaka jest lambda dla ukladu perlit hydrofobizowany którego ziarna oblane sa woda? Dzięki Wszystkim za odzew W moim przypadku w wodzie to szkło by nie leżało, woda 1m niżej Jeden z forumowiczów robił doświadczenia ze szkłem- w pory wchodzi do 10procent wody, tak jak to podaje również literatura, woda po krótkim czasie wypróżniła się ze szkła(doświadczenie robione że tak powiem na powietrzu) Ja nie chcę używać jakichkolwiek foli, a więc myślę, że nawet jeżeli woda w jakiś okolicznościach dostanie się tam np. przy wylewani wylewki to odparuje, czy też wsiąknie do gruntu. Odnośnie perlitu 180Hydro dwa razy droższy, no i może osiadać(wiedza z forum, brak własnego doświadczenia) szkło natomiast można dobrze zagęścić. Szkło z tego co obserwuję sprawdza się pod płytę fundamentową, dlaczego nie pod posadzkę między ławy tak jak w moim przypadku. Szczególnie chodzi mi, żeby nie weszła wilgoć do domu. Proszę o dalsze sugestie Edytowane 8 Grudnia 2017 przez Klimek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimek17 10.12.2017 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Zapraszam do dalszej dyskusji PRZECIW i ZA, dzięki Wam łatwiej mi będzie podjąć decyzje. Proszę o opinie i tych, którzy posiadają płytę fundamentową na szkle pianowym , czy robili izolację Hydro, jakie są ich spostrzeżenia w zamieszkałym już domu.Może jest ktoś kto ma tak jak ja chcę zrobić Jeszcze raz zapraszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 11.12.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 ^^Moim zdaniem żadnych izolacji na gruncie materiałem sypkim typu perlit, szkło piankowe, keramzyt , wszystko co jest w postaci kruszywa, nawet zwykły styropian gdy nie ma dobrej hydroizolacji nie uzylbym, w takich przyupadkach jedynie xps, pir, pur szkło piankowe ale w postaci płyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perlit Polska 12.12.2017 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 ^^ Przydałoby się przy okazji wybić z głowy ludziom perlitogips, a co do szkła i zarazem perlitu to jakie to ma znaczenie jaka ma nasiakliwosć skoro jedno jak i drugie jest w postaci kruszywa a jak to sie ma przy kruszywie w pory czyli wolne przestzrenie miedzy ziarnami jak i w jednym i drugim moze dostac sie woda , jaka jest lambda dla ukladu perlit hydrofobizowany którego ziarna oblane sa woda? Perlitogips to wynalazek na odpowiedź samych wykonawców na swoje potrzeby . Użycie perlitu hydrofobizowanego ma zlikwidować potencjalny problem nasiąknięcia w przypadku ewentualnego pojawienia się wody, chociaż nawet zwykły w sytuacji tymczasowej dałby radę - o ile miałby gdzie - oddać całkowicie wodę. Zalanie wodą warstwy izolacji wykonanej z perlitu ale też z innego materiału niszczy jej termoizolacyjność. Dlatego założenie, że podłoga stoi w wodzie powinno raczej skłaniać wykonawcę do zaplanowania najpierw wykonania drenażu i odprowadzenia wody a potem dopiero zastawiania się nad termoizolacji podłogi.. Takie jest moje zdanie, chociaż tez pewnie nie zawsze istnieje taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts