Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa Dom Kostka - Stropodach Wentylowany czy Nie

doOh

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

Przymierzam się do przebudowy dwóch domów jednorodzinnych. Budynki typowe domy kostki. Jeden ma stropodach wentylowany jednospadowy. Drugi ma stropodach czterospadowy niewentylowany (beton i papa na żużlobetonie). Przy obu budynkach jest strop monolityczny.

Na rysunkach projektowych mam zaprojektowane stropodachy jednospadowe o tych samym spadkach jak były dotychczas. Moje pytanie brzmi co przemawia za stropodachem wentylowanym a co za nie wentylowanym ? Pomińmy sprawy papierkowe jako ze wiem o co chodzi :)

Budowa dachów byłaby następująca:

Niewentylowany - strop monolityczny, paroizolacja i około 2x20cm styropianu + papa podkładowa i na to dwie warstwy grubej 5.2mm papy termozgrzewalnej zachodząca na ścianki attykowe.

Wentylowany - strop monolityczny, paroizolacja 2x 20cm wełna, folia "wiatrochronna", więźba drewniana, deskowanie, papa podkładowa + dwie warstwy papy termozgrzewalnej 5.2mm zachodząca na ścianki attykowe.

Ad.1. Chcesz na styropianie kłaść papę i jeszcze ją zgrzewać? Rozpuszczalniki organiczne zawarte w papie powodują zanik styropianu, do tego wysoka temperatura. Należałoby najpierw na styropianie (oczywiście styropian podłogowy) zrobić wylewkę betonową o grubości 5 - 6 cm. i dopiero do tej wylewki zgrzewać papę.

Ad.2. Po co Ci więźba nad stropem monolitycznym? Chcesz zrobić poddasze użytkowe, stryszek?

Ad.1. O tym nie pomyślałem, czy lepszym wyjściem byłoby Styropian + np 5cm Styropapy i na to dwie warstwy termozgrzewalnej papy ? Chociaż z ta wylewka nie taki zły pomysł bo mógłbym wtedy wysmarować ja lepikiem asfaltowym i na to papa (ojciec tak zrobił 45 lat temu i do teraz nie cieknie :D)

Ad.2. No własnie nie ma zbytnio sensu ale tak architekt zaprojektował bo "takie jest najlepsze wyjście" ... Moim zdaniem na takim budynku strop niewentylowany jest lepszym wyjściem + uda się zrobić bardzo szczelny i dobry "termos" który bez problemu zakwalifikuje budynek jako energooszczędny.

Wogole jak wygląda wytrzymałość takiego stropu monolitycznego około 15-18cm ? Bardziej się martwię o śnieg w zimie chociaż ostatnimi czasu duzo go nie ma ostatnimi czasy. Na tymczasowym dachu to śnieg sobie chyba topniał przy niezbyt wielkich mrozach bo ocieplenia to tam prawie nie ma - żużel.

Ad.1. Domyślam się, że chcesz to zrobić sam a nie mając doświadczenia w pracy z palnikiem chcesz kleić papę do podłoża przy pomocy lepiku. Też tak można. Ale to anachronizm, może się zdarzyć, że po kilku latach papa będzie się odklejać, marszczyć i.t.p. Zresztą wydaje mi się, że papa termozgrzewalna się do czegoś takiego nie nadaje.

Ad.2. Temat obszerny. Wpisz w google hasło "stropodach wentylowany" - dowiesz się wszystkiego.

Ad.3. Podejrzewam, że budynek stoi już kilkadziesiąt lat, jeżeli do tej pory dach się nie zawalił i nie ma żadnych niepokojących objawów w postaci rys, pęknięć, ugięć, to możesz spać spokojnie. Żelazobeton o grubości 15 - 18 cm. ma dużą wytrzymałość, dodatkowo od dołu jest podparty ściankami działowymi.

No właśnie nie, chce to zlecić ale chce zeby było robione raz a porządnie bo watpie ze jakis dach budowany w tych czasach wytrzyma 45 lat bez remontu jakiegokolwiek. Juz w sumie nie chodzi o lepienie za pomocą lepiku a "zaimpregnowanie" betonu i w sumie stworzenie takiej paro i wodno chronnej warstwy.

No właśnie zastanawiam się w sumie dlaczego takich typ stropodachu a dlaczego taki ... Moim zdaniem lepszy, szczelniejszy, wytrzymalszy jest niewentylowany - papa przykryta warstwa ochronna żwiru lub pomalowana na jaśniejszy kolor

Dokładnie oba budynki budowane przez Tate w 69 i 75 roku, miał firmę budowlano-transportowa - Pustaki robione na budowie, ściany piwnicy i lawy ze zwirobetonu. Zadnych pęknięć czy zarysowań. Ściany 42cm z podwójnego pustaka itp