Krzysiu03 07.12.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Witam, proszę o opinię i porady nt. moje instalacji DGP. Założenia: - powierzchnia domu 110 m2 + ok. 70 m2 poddasze - komnek o mocy 12 kW - rozprowadzenie ciepła kanałami prostokątnymi (ocynk) 150x50mm, - kanały do rozprowadzenia ciepła umieszczone w warstwie ocieplenia podłogi (10 cm styropian) następnie podłogówka i wylewka w sumie 20 cm na gotowo, - kratki nawiewne umieszczone przy podłodze w okolicy drzwi, - turbina z fitrem i bypassem umieszczona pod sufitem w kotłowni, - doprowadzenie ciepłego powietrza na poddasze ( 2 kratki nawiewne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.12.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Nie chcę się wypowiadać co do DGP bo są spece od tego. Kominek jest zdecydowanie za dużej mocy. Szukaj jak najmniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 10.12.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Widziałeś kiedyś system ogrzewania ciepłym powietrzem w domach w Kanadzie czy USA? Zauważ że masz tam nawiew gorącego powietrza ale jest też zasysanie zimnego z pomieszczeń. Twój projekt jest totalnie do dupy bo zimne powietrze będzie wędrowało po całym domu pod kominek. Na twoim miejscu zrobiłbym tak: Te kanały które masz w podłodze (całe szczęście że je masz) wykorzystał jako zasysające zimne powietrze na nich zamontował wentylator i skierował zimne powietrze pod kominek a poddaszem zrobił dopiero nawiew ciepłego powietrza do pomieszczeń na dole i na górze.To rozwiązanie jakie zaplanowałeś jest kaszaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaszi 30.12.2017 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Nie chcę się wypowiadać co do DGP bo są spece od tego. Kominek jest zdecydowanie za dużej mocy. Szukaj jak najmniejszego. kulibob, mozesz sprecyzowac co znaczy najmniejszego i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts