Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łączenie ceramiki i silikatów

Recommended Posts

Witam, jak w temacie. Jesteśmy na etapie doboru materiałów. Koncepcję mamy taką żeby ściany zewnętrzne robić Porothermem 25cm Dryfix (dostałem przyzwoitą chyba cenę 6.20zł brutto wraz z transportem) , a ściany wewnętrzne z Silikatu 12cm. Dlaczego? Dryfix bo: szybkość, czystość. Silikaty: dobra akumulacyjność cieplna, dobra izolacja akustyczna.

Nie chcę całego domu z silikatu- (ciężar) ale chciałbym zminimalizować rozchodzenie dzwięków w środku. Dodatkowo nie planuję "awaryjnego" źródła ciepła- w razie braku prądu moja pompa ciepła nie będzie pracować- a ciepło zkumulowane w ścianach z silikatu (i podłodze- po całości) utrzyma komfort cieplny przez ładnych kilka godzin.

Obawiam się jedynie łączeń dwóch różnych przecież materiałów- czy nie będzie problemów z pękaniem itp.

Jeśli kombinacja dwóch materiałów miałaby sprawiać większe kłopoty (małym zawsze można zaradzić :) ) to skłaniałbym się do Dryfixa po całości.

Co o tym myślicie?

Dom parterowy, niepodpiwniczony, bez poddasza użytkowego, ogrzewanie i CWU z gruntowej pompy ciepła. Z wentylacją mechaniczną i reku. Bez kominka w salonie, bez popiołu, bez kominów (prawie;))

Oczywiście Porotherm 25 w systemie Dryfix nie będzie miał połączeń na tych samych wysokościach co silikat ale takim problemom można chyba zaradzić np łącznikami do muru LS1 http://www.mega-market.com.pl/laczniki-do-scian/545-lacznik-do-muru-lk2-ocynk.html. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Nie łączy się ścian nośnych takim czymś, takie łączniki to wymysł nie mający nic wspólnego z budownictwem Ściany nośne musza być z jednorodnego matriału (Chyba że kurnik dla 4 kur wtedy co innego)

Przy domach jednorodzinnych można dwa materiały dawać na prostopadłe ściany ale wtedy w narożu (styku) dwóch ścian wstawiasz rdzeń żelbetowy