gregu2 08.12.2017 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Witam, jak w temacie. Jesteśmy na etapie doboru materiałów. Koncepcję mamy taką żeby ściany zewnętrzne robić Porothermem 25cm Dryfix (dostałem przyzwoitą chyba cenę 6.20zł brutto wraz z transportem) , a ściany wewnętrzne z Silikatu 12cm. Dlaczego? Dryfix bo: szybkość, czystość. Silikaty: dobra akumulacyjność cieplna, dobra izolacja akustyczna. Nie chcę całego domu z silikatu- (ciężar) ale chciałbym zminimalizować rozchodzenie dzwięków w środku. Dodatkowo nie planuję "awaryjnego" źródła ciepła- w razie braku prądu moja pompa ciepła nie będzie pracować- a ciepło zkumulowane w ścianach z silikatu (i podłodze- po całości) utrzyma komfort cieplny przez ładnych kilka godzin. Obawiam się jedynie łączeń dwóch różnych przecież materiałów- czy nie będzie problemów z pękaniem itp. Jeśli kombinacja dwóch materiałów miałaby sprawiać większe kłopoty (małym zawsze można zaradzić ) to skłaniałbym się do Dryfixa po całości. Co o tym myślicie? Dom parterowy, niepodpiwniczony, bez poddasza użytkowego, ogrzewanie i CWU z gruntowej pompy ciepła. Z wentylacją mechaniczną i reku. Bez kominka w salonie, bez popiołu, bez kominów (prawie;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 08.12.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Jak nie masz żadnych ścian nośnych wewnątrz domu to możesz śmiało łączyć te dwa materiały ze sobą, nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregu2 09.12.2017 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 no właśnie mam dwie nośne w środku- co to zmienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 09.12.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 1. wysokość bloczkow2. przewiązanie ścian nośnych wewn. i zewn. Będzie problem czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregu2 10.12.2017 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Oczywiście Porotherm 25 w systemie Dryfix nie będzie miał połączeń na tych samych wysokościach co silikat ale takim problemom można chyba zaradzić np łącznikami do muru LS1 http://www.mega-market.com.pl/laczniki-do-scian/545-lacznik-do-muru-lk2-ocynk.html. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 10.12.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Nie łączy się ścian nośnych takim czymś, takie łączniki to wymysł nie mający nic wspólnego z budownictwem Ściany nośne musza być z jednorodnego matriału (Chyba że kurnik dla 4 kur wtedy co innego) Przy domach jednorodzinnych można dwa materiały dawać na prostopadłe ściany ale wtedy w narożu (styku) dwóch ścian wstawiasz rdzeń żelbetowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 10.12.2017 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Takimi blaszkami dzialowki można doklejac, ale ścian nośnych bym nie łączył na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 10.12.2017 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Odpowiedzi masz wyżej, nie łączy się takich dwóch materiałów w konstrukcjach nośnych, tym bardziej takim łącznikiem. To co jest nośne zrób z ceramiki, a typowe działówki możesz robić z silikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 11.12.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Pewnie teoretycznie nie powinno się łączyć, ale przykładowo u mnie ściana żelbetowa połączona jest na kotwach ze ścianą nośną z silikatów i nikt nie widział problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregu2 13.12.2017 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Dziękuję za porady. O tyle jestem teraz mądrzejszy Rozmawiałem z projektantem i będą nośne z ceramiki a działówki z silikatów. W dwóch pokojach wyjdą ściany "mieszane" ale po tynkowaniu i tak nie będzie to widoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 19.12.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Witaj.Podbiję temat, sam się waham z czego budować.Też planuję Phoroterm Dryfix 25 cm, ale jak tak czytam tutaj na forum to po prostu głupieję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts