Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ktos ma za soba przebudowe strychu?

novia

Recommended Posts

mam pytanie. planuje rozbudowac strych - tzn z graciarni zrobic pietro mieszkalne. obecnie - dach kopertowy, murek od podlogi do dachu ok. 50 cm. powierzchnia ok. 90-100 metrow.

chcialabym podniesc mury do max 1.5 m, dach dwuspadzisty, zadnych balkonow, wykuszy tylko okna dachowe. w srodku przestrzen w pelni otwarta tylko scianki lazienkowe.

wiem, ze to bardzo luzny opis ale prosze o info - ile mniej wiecej mnie to moze kosztowac

czy lepiej zabrac sie za budowe domku? :-?

Bede bardzo wdzieczna za pomoc.

• 2 weeks później...
  • 5 months później...
Mam podobny problem i nigdzie nie mogę wyszukać jakie papiery i formalności będe musiał załatwić, jaki będzie koszt uzyskania pozwoleń.

zapotrzebowanie na media raczej Ci sie nie zwiekszy, wiec jedynie projekt zmiany sposobu uzytkowania czy ewentualnej przebudowy + ekspertyza techniczna. mapek nie powinni wymagac zaktualizowanych jesli nie zmieniasz zagospodarowania, ale roznie to bywa w naszych urzędach.

poza tym przy podniesieniu dachu i zmianach elewacji jesli nie ma planu to Warunki Zabudowy

Dzięki za odpowiedz, rozumiem że ekspertyza techniczna to inaczej oszacowanie czy wytrzymają fundamenty i ściany. I tu rodzi mi się pierwsze pytanie: Kto i za ile ma taką ekspertyzę wykonać??? Architekt??? Pytanie drugie: Co to są warunki zabudowy, kto i za jakie pieniądze wykona ??? Dzięki

Marcinn