Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Posiadam zmywarkę AEG F55200VI0

Dziś podczas pracy musiałem ją zatrzymać (wciskając wyłącznik), gdyż coś pukało o obracające "śmigło". Po sprawdzeniu, zamknięciu drzwiczek i wciśnięciu włącznika zaczęła normalnie pracować, ale przestało wyświetlać funkcje na wyświetlaczu (nic się nie świeciło). Po ok. 30 minutach zaczęło wypompowywać wodę i nie chce pobrać nowej do zmywania. Dodatkowo nie reaguje przycisk wyłącznika i jak otworzę drzwiczki to ona cały czas wypompowuje tą wodę bez przerwy, aż musiałem ją wyłączyć z prądu.

Co może być przyczyną i czy dam radę to naprawić sam ?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Zalałeś/zaparowałeś panel sterujący (ponoć się zdarza przy otwieraniu pracującej zmywarki). Poczekaj jakiś czas lub próbuj rozkręcić i przesuszyć, np suszarką do włosów.
  • 3 weeks później...

Witam, niby uporałem sie z problemem, ale tylko chwilowo.

Pojawił się kolejny problem, a mianowicie po włączeniu programu wylewa wodę cały czas, a w międzyczasie próbuje wlać wodę i tak w kółko. Odkreciłem pokrywę i jest sucho, jedynie jest biały nalot pewnie od soli na spodzie. Czasami, gdy ruszyłem zmywarką, to wylewanie ustawało i zaczynała pracować normalnie, ale to tez juz nie pomaga.

Czyli dalej jest gdzieś zwarcie (lub już uszkodzenie, np przekaźnika pompy) - przeczyść wszystkie osady (płytki drukowane wyczyść sprayem do tego celu), sprawdź przekaźnik pompy (jeśli jest rozbieralny) - oczywiście, jeśli czujesz się na siłach, jeśli nie to wezwij serwis.