bartek70 08.12.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Czolem, Będę w sobotę montowal w remontowanym domu nowy sufit i muszę założyć nowe belki stropowe 16x16. Moje pytanie brzmi jak to prawidłowo zrobic. Planuję zrobić tak: Ocieplenie będzie robione od wewnatrz, na zewnątrz cegla nosna. Końcówka belki która opiera się na murze to chce najpierw wylądować dysperbitem bez czola i obłożyć papą ale bez czola. Do gniazda pod belkę od strony ściany zewnętrznej chce dać styropian3cm ,więcej nie wejdzie. Od gory, czola i bokow pod 2 cm luzu.Czy to zda egzmian? Jak zamocować pape belki? Czy mogę jak wymaluje dysperbitem to od razu na mokry dać pape? Tak aby dysperbit chwycił pape?Czy wziąść później i podgrzać pape d około 600 stopni(opalarka) tak aby stanowiła jedność z belka, czy tego nie robić? Dysperbit - dysperbit DNPapa - Prince oxy v60 s30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 09.12.2017 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 U mnie wykonawca owinął końcówki papą i przymocował zszywaczem do belki. Zamiast styropianu dałbym styrodur. Końcówki wysmarowane stężonym środkiem owado/grzybobójczym. Wg. mnie dysperbit jest zbędny - papa odetnie wilgoć. NIe bardzo rozumiem po co dawać aż 2 cm luzu z każdej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 09.12.2017 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Bo drzewo pracuje i aby była wentylacja. Tak wprzeczytalem w internecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 09.12.2017 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 http://www.lech-bud.org/stropy_drewniane.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.12.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Czoło belki nie może być zamknięte izolacją, papą czy styropianem.Ma "oddychać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 09.12.2017 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Czoło belki nie może być zamknięte izolacją, papą czy styropianem. Ma "oddychać". Takwlasnie planuje zrobib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 09.12.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Z tymi luzami nie przesadzaj tylko bo potem wszystko ci sie będzie suwac i przemieszczać. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 09.12.2017 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Ok. Czy jeśli po bokach i czoła będzie 2cm,a od góry 0.5cm będzie ok? Bedzie ciężko od góry wykuc więcej, bosa belki załatwione od sufitu z pomieszczenia obok. Dawać ten dysperbit czy papa wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 09.12.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Nie bardzo wiem o czym piszesz. Dysperbitu nie dawaj, wykuj ile możesz, papę kładziesz pod belke nie wywijasz jej na czoło belki . Szczeliny zostaw z boku i od czoła , w boczne szczeliny wstaw klin albo jakąś obejme aby belka się nie przesuwała. Jak do belek bedziesz kręcił powałę a na belki deski jakieś to to wystarczy. Kup środek jakiś dobry przeciw grzybiczny jak ktoś wyżej pisał i dobrze nasącz końce belek. Jak chcesz na górze jakąś posadzkę to nie zapomnij o dylatacji przy scianie aby belki miały wentyl;ację.Jak będziesz ocieplenie wyciagał ponad powałę to tylko wełna tam niech idzie. Dookoła belki nie wkłądaj styropianu, zostaw szczeliny albo wełnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 09.12.2017 23:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Nie bardzo wiem o czym piszesz. Dysperbitu nie dawaj, wykuj ile możesz, papę kładziesz pod belke nie wywijasz jej na czoło belki . Szczeliny zostaw z boku i od czoła , w boczne szczeliny wstaw klin albo jakąś obejme aby belka się nie przesuwała. Jak do belek bedziesz kręcił powałę a na belki deski jakieś to to wystarczy. Kup środek jakiś dobry przeciw grzybiczny jak ktoś wyżej pisał i dobrze nasącz końce belek. Jak chcesz na górze jakąś posadzkę to nie zapomnij o dylatacji przy scianie aby belki miały wentyl;ację. Jak będziesz ocieplenie wyciagał ponad powałę to tylko wełna tam niech idzie. Dookoła belki nie wkłądaj styropianu, zostaw szczeliny albo wełnę Przede wszystkim bardzo dziękuje za pomoc i przepraszam że wcześniej pisałem tak niechlujnie, ale odpisywałem z telefonu. Już wyjaśniam: Wymieniam w starym domu strop w ganku, ponieważ belki nośne uległy zniszczenie przez wielokrotne zalewanie. Mam już przygotowane otwory pod belki, na końcu gniazda dałem 3cm styropianu. Belki są w całości zaimpregnowane przez Tartak. Kliny wstawię, pod dwa centymetry luzu będzie z prawej i lewej strony, oraz 0.5cm od góry belki, od czoła do styropianu 3cm. To zrezygnuje z dysperbitu i zostawię jedynie papę, ale nie byłoby lepiej owinąć na całej długości która opiera się na murzę. W sensie górę, boki, dół ale bez czoła? Zrobić taką opaskę, ale tak jak mówię czoło zostawić odkryte. Czy to jest dobry pomysł? Tak, w przyszłości strych będzie zamieszkały. Aktualnie planuje belki od góry przykryć płytą OSB. Przekrój sufitu będzie wyglądać tak: 1.Płyta OSB 2.Belki 16x16 3.Płyta PIR 10cm miedzy belki 4.Ślepy pułap 6cm, albo w jego miejsce wełna szklana(co lepsze?) 5.Płyta PIR 5cm 6.Folia paroizolacyjna, której ciągłość będzie zachowana w całym pomieszczeniu sufit/ściany/podłoga/, możliwe również że srebrna z pęcherzykami powietrza. 7.Prostopadle do belek kantówka 5x5 8.Deska dekoracyjna. Bardzo proszę o spojrzenie na budowę sufitu, czy to jest dobry pomysł? Tyle ocieplenia i taka paroizolacja, ponieważ dom będzie w całości ocieplany od wewnątrz aby zachować oryginalną elewację z cegły 100letniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts