Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czolem,

Będę w sobotę montowal w remontowanym domu nowy sufit i muszę założyć nowe belki stropowe 16x16. Moje pytanie brzmi jak to prawidłowo zrobic. Planuję zrobić tak:

Ocieplenie będzie robione od wewnatrz, na zewnątrz cegla nosna.

Końcówka belki która opiera się na murze to chce najpierw wylądować dysperbitem bez czola i obłożyć papą ale bez czola. Do gniazda pod belkę od strony ściany zewnętrznej chce dać styropian3cm ,więcej nie wejdzie. Od gory, czola i bokow pod 2 cm luzu.Czy to zda egzmian?

Jak zamocować pape belki? Czy mogę jak wymaluje dysperbitem to od razu na mokry dać pape? Tak aby dysperbit chwycił pape?

Czy wziąść później i podgrzać pape d około 600 stopni(opalarka) tak aby stanowiła jedność z belka, czy tego nie robić?

Dysperbit - dysperbit DN

Papa - Prince oxy v60 s30

https://forum.murator.pl/topic/234359-zabezpieczenie-belek-stropowe-opartych-na-murze/

U mnie wykonawca owinął końcówki papą i przymocował zszywaczem do belki. Zamiast styropianu dałbym styrodur. Końcówki wysmarowane stężonym środkiem owado/grzybobójczym. Wg. mnie dysperbit jest zbędny - papa odetnie wilgoć. NIe bardzo rozumiem po co dawać aż 2 cm luzu z każdej strony?
https://forum.murator.pl/topic/234359-zabezpieczenie-belek-stropowe-opartych-na-murze/#findComment-7448105

Ok. Czy jeśli po bokach i czoła będzie 2cm,a od góry 0.5cm będzie ok? Bedzie ciężko od góry wykuc więcej, bosa belki załatwione od sufitu z pomieszczenia obok.

Dawać ten dysperbit czy papa wystarczy?

https://forum.murator.pl/topic/234359-zabezpieczenie-belek-stropowe-opartych-na-murze/#findComment-7448335

Nie bardzo wiem o czym piszesz. Dysperbitu nie dawaj, wykuj ile możesz, papę kładziesz pod belke nie wywijasz jej na czoło belki . Szczeliny zostaw z boku i od czoła , w boczne szczeliny wstaw klin albo jakąś obejme aby belka się nie przesuwała. Jak do belek bedziesz kręcił powałę a na belki deski jakieś to to wystarczy. Kup środek jakiś dobry przeciw grzybiczny jak ktoś wyżej pisał i dobrze nasącz końce belek. Jak chcesz na górze jakąś posadzkę to nie zapomnij o dylatacji przy scianie aby belki miały wentyl;ację.

Jak będziesz ocieplenie wyciagał ponad powałę to tylko wełna tam niech idzie. Dookoła belki nie wkłądaj styropianu, zostaw szczeliny albo wełnę

https://forum.murator.pl/topic/234359-zabezpieczenie-belek-stropowe-opartych-na-murze/#findComment-7448447

Nie bardzo wiem o czym piszesz. Dysperbitu nie dawaj, wykuj ile możesz, papę kładziesz pod belke nie wywijasz jej na czoło belki . Szczeliny zostaw z boku i od czoła , w boczne szczeliny wstaw klin albo jakąś obejme aby belka się nie przesuwała. Jak do belek bedziesz kręcił powałę a na belki deski jakieś to to wystarczy. Kup środek jakiś dobry przeciw grzybiczny jak ktoś wyżej pisał i dobrze nasącz końce belek. Jak chcesz na górze jakąś posadzkę to nie zapomnij o dylatacji przy scianie aby belki miały wentyl;ację.

Jak będziesz ocieplenie wyciagał ponad powałę to tylko wełna tam niech idzie. Dookoła belki nie wkłądaj styropianu, zostaw szczeliny albo wełnę

Przede wszystkim bardzo dziękuje za pomoc i przepraszam że wcześniej pisałem tak niechlujnie, ale odpisywałem z telefonu. Już wyjaśniam:

Wymieniam w starym domu strop w ganku, ponieważ belki nośne uległy zniszczenie przez wielokrotne zalewanie. Mam już przygotowane otwory pod belki, na końcu gniazda dałem 3cm styropianu. Belki są w całości zaimpregnowane przez Tartak. Kliny wstawię, pod dwa centymetry luzu będzie z prawej i lewej strony, oraz 0.5cm od góry belki, od czoła do styropianu 3cm.

To zrezygnuje z dysperbitu i zostawię jedynie papę, ale nie byłoby lepiej owinąć na całej długości która opiera się na murzę. W sensie górę, boki, dół ale bez czoła? Zrobić taką opaskę, ale tak jak mówię czoło zostawić odkryte. Czy to jest dobry pomysł?

Tak, w przyszłości strych będzie zamieszkały. Aktualnie planuje belki od góry przykryć płytą OSB. Przekrój sufitu będzie wyglądać tak:

1.Płyta OSB

2.Belki 16x16

3.Płyta PIR 10cm miedzy belki

4.Ślepy pułap 6cm, albo w jego miejsce wełna szklana(co lepsze?)

5.Płyta PIR 5cm

6.Folia paroizolacyjna, której ciągłość będzie zachowana w całym pomieszczeniu sufit/ściany/podłoga/, możliwe również że srebrna z pęcherzykami powietrza.

7.Prostopadle do belek kantówka 5x5

8.Deska dekoracyjna.

Bardzo proszę o spojrzenie na budowę sufitu, czy to jest dobry pomysł? Tyle ocieplenia i taka paroizolacja, ponieważ dom będzie w całości ocieplany od wewnątrz aby zachować oryginalną elewację z cegły 100letniej.

https://forum.murator.pl/topic/234359-zabezpieczenie-belek-stropowe-opartych-na-murze/#findComment-7448602