Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie:)

Kilka miesięcy temu położyłam w domu podłogę z desek doussie. Podłoga została zaolejowana olejem Bona albo Osmo, nie pamiętam dokładnie, którym.

Jednak jej kolor nie jest taki, jakiego oczekiwałam, jest ciemna, brak pomarańczowych i złotych refleksów.

Czy cokolwiek można z tym zrobić? Wycyklinować i zaolejować jeszcze raz czymś innym?

Może polakierować?

Pomóżcie proszę, wydałam pół majątku na wymarzoną podłogę, a efekt jest dołujący:(

Mam też trochę parkietu przemysłowego doussie (16x16) i chcę go położyć w łazience i w kuchni, czy możecie mi doradzić, jakich materiałów użyć?

:)

https://forum.murator.pl/topic/234364-doussie-zmiana-koloru/

Witajcie:)

Kilka miesięcy temu położyłam w domu podłogę z desek doussie. Podłoga została zaolejowana olejem Bona albo Osmo, nie pamiętam dokładnie, którym.

Jednak jej kolor nie jest taki, jakiego oczekiwałam, jest ciemna, brak pomarańczowych i złotych refleksów.

Czy cokolwiek można z tym zrobić? Wycyklinować i zaolejować jeszcze raz czymś innym?

Może polakierować?

Pomóżcie proszę, wydałam pół majątku na wymarzoną podłogę, a efekt jest dołujący:(

Mam też trochę parkietu przemysłowego doussie (16x16) i chcę go położyć w łazience i w kuchni, czy możecie mi doradzić, jakich materiałów użyć?

:)

dołujące jest to, że natura ma swoje prawa. Tak własnie jest i w tym przypadku. Drewno dousie i nie tylko, z czasem staje się pod wpływem promieni słonecznych (dziennych) ciemnirjsze zatracając swój urok po cyklinowaniu... Nic nie pomoże! Tak będzie się działo za kazdym razem po cyklinowaniu.

https://forum.murator.pl/topic/234364-doussie-zmiana-koloru/#findComment-7449925

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Przed wyborem podłogi czytałam mnóstwo, także o tym, że doussie ciemnieje z czasem ale nie sądziłam, że ten czas to kilka dni :bash:

Na zdjęciach w internecie, także i na tym forum, podłogi doussie wyglądają pięknie, zupełnie inaczej niż moja.

Czy w przypadku powtórnego cyklinowania mogę położyć lakier zamiast oleju?

Bardzo proszę o poradę w sprawie doboru materiałów do położenia doussie w łazience i kuchni:)

Dołączam zdjęcia podłogi zrobione w dniu zaolejowania - jeszcze wyglądała ładnie

doussie.jpg

2017-10-26-PHOTO-00000057.jpg

https://forum.murator.pl/topic/234364-doussie-zmiana-koloru/#findComment-7450253

• 3 months później...