Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kradzież okien

Gwizdki

Recommended Posts

Mam pytanie: czy kradzieże okien zdarzają się bezpośrednio po zamontowaniu okien (wszystko jeszcze "miętkie" i schnie) czy możliwe jest też ich wyciągnięcie póżniej? :-?

Stąd to dziwne pytanie, że dochodzę do takiego etapu budowy gdy juz coś może mi zacząć ginąć i to mnie przeraża (przeżyliśmy już włamanie do mieszkania, garażu, kradzież samochodu i karty kredytowej-to już wystarczy!).

Myślę, że później kradzież okien może się jak najbardziej zdarzyć aż do momentu ich trwałego zabezpieczenia ociepleniem. Dlatego dla mnie wstawienie okien będzie równoznaczne z uaktywnieniem monitoringu. A jeśli z jakichś przyczyn się go nie uda w tym momencie uruchomić, będę sam tych okien pilnował (oczywiście tylko - a może aż - w nocy). Takie czasy.. :-?.

Gwizdki - Musze cie zmartwic. Kradziez okien moze miec miejsce na kazdym etapie budowy - az do momentu ich otynkowania. Mozna roznymi sposobami te kradziez utrudnic ale........ jest takie przyslowie - dla chcacego nic trudnego :( i jakze ono jest w tym przypadku prawdziwe

Kazdemu polecam nastepujace rozwiazanie - skoordynowanie w czasie odpalenia systemu alarmowego z montazem okien - wtedy spac mozna spokojnie (w miare spokojnie ;) )

A ja polecam ubezpieczyć dom w trakcie budowy. Ma taki pakiet np. Hestia. Ubezpieczenie okien na kwotę 20tys zl to koszt około 220zl, ja nie miałem wątpliwości czy warto (musisz mieć w drzwiach wejściowych przynajmniej jeden zamek z atestem, inne wejścia do domu o ile nie ma tam solidnych drzwi trzeba zamurować lub solidnie zabić deskami i blachą).

Gwizdki folii z okien i tak nie będziesz zrywał/a. Weź niezmywalny flamaster i po tej folii. Własność tego i tego, tu tel. komórkowy, zamotnowana, tam i tam. Jak głupie poczytają to odstąpią. Jest jednak niebezpipeczeństwo, że na zasadzie psa ogrodnika szybu wytłuką.

U mojego kolegi złodzieje chcieli ukraść duże, podwójne drzwi balkonowe. Wykręcili kotwy, wycięli piankę montażową i... ciężar okna ich przerósł :lol: . Okno było ful antywłamaniowe z szybami P4. Zostawili okno na podłodze i poszli sobie :lol: . Żeby było ciekawiej dom jest w osiedlu :o . Nie wiem jak oni chcieli wywieźć to okno :roll: .

Ja u siebie najpierw miałem wykonane całe okablowanie, a następnie w dniu montażu okien miałem zamontowany alarm i monitoring. Tyle się nasłuchałem o okradanych budowach, że bez alarmu nie odważył bym się zamontować czegokolwiek w domu.

Mój sąsiad celem zabezpieczenia budowy zamontował alarm z czujkami zewnętrznymi i... pierwsze co zginęło to właśnie dwie czujki (po 7 stów każda :-? ). Ponad to ten alarm ciągle się włącza bez powodu i sąsiadów szlag trafia (Solid robił - może to dlatego :-? ).

Gwizdki folii z okien i tak nie będziesz zrywał/a. Weź niezmywalny flamaster i po tej folii. Własność tego i tego, tu tel. komórkowy, zamotnowana, tam i tam. Jak głupie poczytają to odstąpią.

Koyryena jaki gwizdki i jaka folia?

Moze glupie pytanie, ale moglabys mi odp.

POZDR

Wydaje mi się, że jak po Gwizdki wstawisz przecinek to wszystko zrozumiesz ;-)

Arkadiusz Godlewski! A to mnie dobiłeś! Ja jestem świeżo po próbie usiłowania kradzieży okien dachowych (zamontowane w piątek, wykręcane w niedzielę) oraz po kradzieży gąsiorów (zamontowane w piątek, zdjęte w niedzielę). Właśnie zamontowaliśmy system alarmowy z czujkami zewnętrznymi (po ponad 7 stów każda) i miałam właśnie spać spokojnie, ale Ty mnie znów postawiłeś na równe nogi. Jak to "kradną czujki"???!!!!! :o Kurde! to monitoring też o kant ... potłuc???!!! :evil:

Arkadiusz Godlewski! A to mnie dobiłeś! Ja jestem świeżo po próbie usiłowania kradzieży okien dachowych (zamontowane w piątek, wykręcane w niedzielę) oraz po kradzieży gąsiorów (zamontowane w piątek, zdjęte w niedzielę). Właśnie zamontowaliśmy system alarmowy z czujkami zewnętrznymi (po ponad 7 stów każda) i miałam właśnie spać spokojnie, ale Ty mnie znów postawiłeś na równe nogi. Jak to "kradną czujki"???!!!!! :o Kurde! to monitoring też o kant ... potłuc???!!! :evil:

Monitoring jest dobry, ale przecież zanim przyjedzie ochrona (nawet w pięć minut) to takich czujek zewnętrznych można wyrwać kilka :( .

Też sobie to uświadomiłem dopiero po rozmowie z sąsiadem (tym, któremu już gwizdnęli takie czujki. Definitywnie do rezygnacji z czujek zewnętrznych przekonał mnie... mój instalator.

Bardzo dziekujemy za wszystkie ostrzeżenia - i tak juz jesteśmy siwi. Mamy teraz nad czym myśleć: może i halogeny, i czujki, i ochrona i pies i jeszcze my na działce koczujący cała rodziną coby spłoszyć potencjalnych skur...

Ps. ale z tą kradzieżą gąsiorów to juz totalny hardcore???!!! też będziemy je mieć :o

A swoją drogą to nie mogę zrozumieć jednego. Przecież większość okien jest robiona na zamówienie, pod konkretny wymiar. Więc jak oni potem sprzedają takie kradzione okna?? Przecież prawdopodobieństwo, że ktoś inny będzie miał dokładnie takie wymiary jak ja, nie jest takie duże. Więc co robi taki kupiec? Muruje swoje otwory okienne pod kradzione okna?? :(