marekjanecki 10.12.2017 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Witajcie:) Mam mały problem z mieszkaniem które udało mi się wykupić, otóż postanowiłem zrobić remont i wymienić stare drzwi do łazienki. Wysokość drzwi wynosiła aż 173cm!! wiec postanowiłem wykuć starą ościeżnice i moim oczom ukazało się ościeże klinowe... i teraz pytanie czy mogę powiększyć otwór w ścianie o te 40 cm? Co bedzię się wiązało z usunięciem tego ościeża, czy to bezpieczne? Ściana nie jest chyba ścianą nośną bo jest grubości cegły... co mam zrobić pomocy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uve_solid 10.12.2017 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Wkuj belkę ze strunobetonu dla ścian wewnętrznych oczywiście z odpowiednim zakładem na ścianę. Szerokość otworu plus 40 cm na zakłady po 20 cm. Taka beleczka jest o przekroju kwadratowym 12/12 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekjanecki 10.12.2017 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Z tym zakladem po 20 cm bedzie problem, po lewej stronie znajduje sie scianka na szerokosc cegły(12cm) to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uve_solid 11.12.2017 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Starczy , ale beleczka niech leży na poduszkach betonowych po bokach. Jaki strop jest nad pomieszczeniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekjanecki 11.12.2017 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Strop drewniany to dosyc stara kamienica. A czy dobrze rozumiem- poduszka betonowa czyli nadproze ma nie byc na golej cegle tylko na warstwie zaprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts