Wybuduję czy nie 10.12.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Witam serdecznie, Proszę o porady tych co już poradzili sobie z tym problemem. Obecnie budynek jednorodzinny z garażem jednostanowikowym w bryle domu stoi na etapie surowym zamknięty.Dom będzie ogrzewany za pomocą kotła kondensacyjnego gazowego z zamkniętą komorą spalania.W garżu planuję powiesić grzejnik, aby zyskać temaperatury w zimie około 10 stopni - w inne pory roku nie będzie garaż ogrzewany.W całym domu będzie zastosowana wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Co z garażem??? Przejrzałem wiele tematów, ale większość jest mega starych.Jakie mogę zastosować rozwiązania, żeby było tanio i prosto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 W garażu grawitacyjnie, tam gdzie kocioł, wywiew WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 10.12.2017 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Ok - ale jak to zrobić bo szczerze nie wyobrażam sobie tego.Chyba nie będę musiał dobudowywać komina? A czy wentylacja naturalna (kratki po obu stronach garażu) nie wystarczą?Wiadomo przepisy są jasne, że należy zamontować wentylację grawitacyjną w ogrzewanym garażu, ale przy tym ogrzewaniu i nieszczelnościach w bramie (zawsze de facto będą) czy grawitacyjna wentylacja jest konieczna? Edytowane 10 Grudnia 2017 przez Wybuduję czy nie? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkmp 10.12.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Jedna kratka w ścianie jako wywiew wentylacji - nawiew to nieszczelności pod bramą. Tak u mnie architekt narysował (wpisał bramę z kratką wentylacyjną). Tyle przepisy, bramę planuję zrobić jak najbardziej szczelną, a kratki nie dawać wcale - jedyne problemy mogą być przy odbiorze - o ile ktoś się dopatrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vietcong 10.12.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 mam WM w całym domu.W kotłowni jest wywiew (+profilatyczny czujnik gazu). Kotłownia ma oddzielne wejście z wiatrołapu więc ten wyciąg przy okazji wymienia powietrze również tam - co razem z podłogówką zapewnia spory komfort. W garażu nie zainstalowałem ani nawiewu ani żadnego wywiewu. Brama Wiśniowskiego przy załamaniu paneli jest nieszczelna i czuć, ze tam wieje.Wiadomo, że jeśli zrobisz wszystko super szczelne, to raczej można liczyć na wilgoć - choćby z auta, którym wjedziesz do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 12.12.2017 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Pokombinuje tak, żeby w kotłowni WM zastosować, a w garażu nic lub kratkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts