arcadiusz 10.12.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Witam, planuje zabudować taras oknami stałymi PCV pomiędzy drewnianymi słupami 12x12. Są to okna stałe dosyć wysokie około 900x2400mm więc chciałbym uniknąć wyciągania szyb i przewiercenia ościeżnic na wylot, (no chyba, że jest miejsce zaraz z brzegu na wkręty), chciałbym też uniknąć montażu na zwykłe kotwy, które byłyby widoczne (blachy). Okna byłyby zapiankowane, a później miejsca te zakryte listwami maskującymi. Myślę nad jakimś niewidocznym systemem podobnym do kotw ale bez wystających poza ramy okien blachami.Może komuś nasunie się jakiś pomysł. Była też opcja zrobienia samemu okna z klejonego drewna-frezowanie i wstawienie szyb zespolonych ale w mojej ofercie np przy oknie wymiar 1820szer x 2410wys podzielony słupkiem stałym na pół cena okna to 476zł netto, nie wiem czy dałoby sie zrobić takie okno w podobnej cenie - koszt zakupu drewna, frezowanie, szyby zespolonej no i jeszcze malowania.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.12.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Takiego systemu nie ma. Montaż na samą piankę nie polecam pomimo iż można uznaćże okno będą też "trzymać" ćwierćwałki. Najprostsza opcja: tak dobrać kotwy, by można je było zamocować wkrętem tuż przy ramie a pozostałą część obciąć nożycami do blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.12.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 W swej historii popełniłem kilka podobnych montażuZawsze na śruby przez ościeżnice przede wszystkim z powodu estetyki został taki sposób wybrany.Powiedz dlaczego tak nie chcesz bo szczerze mówiąc nie rozumiem Twego oporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.12.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Widzisz że to ma być robota "zrób to sam" a wyjęcie szyby to jednak już trochę wyższa szkoła jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 11.12.2017 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Wiele, wiele, wiele lat temu pracowałem w firmie produkującej okna i miałem pojecie na ten temat. Pamiętam też, że zdarzały się przypadki kiedy przy wyjmowaniu okna strzelała szyba, trochę się boję tego. Wiem, że przewiercenie ościeżnicy byłoby najbardziej efektywne i estetycznie wyglądało. Chciałbym tego ryzyka uniknąć, czasami na forach ludzie mają naprawdę świetne pomysły. Albo ryzyk-fizyk ponoć jazdy na rowerze też się nigdy nie zapomina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.12.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Trzeba mieć wyjątkowy dar by pękła szyba przy wyjmowaniu i ponownym szkleniu Jeśli to kiedyś robiłeś to dasz radę Tego się nie zapomina jak.....i tu niech każdy sobie wpisze czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts