Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz do warsztatu / garażu

Recommended Posts

Cześć!

Przymierzam się do zakupu dla męża odkurzacza przemysłowego z gniazdem zasilającym do podłączenia narzędzi. Problem polega na tym, że mąż ma piłę stołową o mocy 2100W, a większość odkurzaczy, które oglądałam i które odpowiadają możliwościom mojego budżetu (500 zł max) mają ograniczenie, że podłączone urządzenie może mieć nie więcej niż ok. 1500W. Znalazłam odkurzacz B&D BXVC20PTE, który ma możliwość podpięcia urządzenia 2000W. Czy te 100W robi dużą różnicę? :/ Czy ten odkurzacz może się spalić po podpięciu urządzenia 2100W? Czy pile coś się może stać? A może jesteście w stanie polecić jakieś tego typu urządzenie? Nie będzie używane w celach profesjonalnych, mąż w wolnym czasie coś tam sobie w garażu dłubie. Na all widziałam odkurzacz o możliwości podpięcia urządzenia 2500W, firmy w ogóle nie znam (ale to coś typu "sprowadzamy z Chin i przyczepiamy nasze logo") i wolałabym jednak kupić coś o rozpoznawalnej marce. Nie musi mieć imponujących osiągów, bo liczę się z tym, że na profesjonalny sprzęt trzeba by było wydać kilka razy większą kwotę.

Z góry dzięki za odp!

Pozdrawiam!

Z profesjonalnych odkurzaczy mogę polecić firmę BKF, na alledrogo jest jakiś w okolicach twojego budżetu,zadzwoń, zapytaj może będzie ok.Sam posiadam od kilku lat z tej firmy dwa odkurzacze w tym jeden piorący i jestem bardzo zadowolony...Może coś z karcher ,albo bosch też powinny być ok.

Dzięki za odpowiedź Zorro. Nie widzę, żeby odkurzacze BKF posiadały gniazdo do podpięcia urządzenia typu piła. Chodzi mi o to, żeby odkurzacz włączał się sam w momencie gdy piła zacznie pracować. Tak to chyba działa, z tego co wyczytałam. Karcher z takim gniazdem to koszt rzędu 800 zł, model WD6. I nigdzie nie widzę jaką maksymalną moc może mieć urządzenie do niego podłączane. Boscha jestem wielką fanką (ta nieszczęsna piła 2100W to właśnie Bosch GTS 10 XC) ;) Gwarancja 3 lata, ale najtańszy Bosch GAS 15 przekracza moje możliwości finansowe. Poza tym pojemność 8l to niewiele, moc silnika 1100W też... Nie wspomnę, że nigdzie nie jest podana maksymalna moc podłączanego urządzenia.

Rozważam jeszcze Makitę VC2512L, w specyfikacji ma "automatyczne gniazdo zanikowe 2600 W" (to chyba ten parametr, o który mi chodzi), ale nieco przekracza mój budżet i 1000W mocy... :/

Dlatego kusi Black & Decker z pierwszego posta, jest o wiele tańszy, tylko, jak wspominałam, czy podłączenie urządzenia o mocy 2100W go nie uszkodzi skoro maksymalnie można podłączyć 2000W? I czy ten parametr jest aż tak istotny, skoro niektórzy producenci w ogóle go nie podają?

Wybaczcie lamerskie pytania :(

Na twoim miejscu poszedłbym w tego boscha,pisałaś że twój budżet to 500 zł a najtańsze znalazłem za 560 więc może warto trochę dołożyć?8 litrów i 1100w to nie jest tak źle do domowych zastosowań,sam mam odkurzacz mokre/suche 3 silnikowy 3600w i pojemności prawie 80 litrów i do garażu się nie nadaje...Zadzwoń może do dealera boscha podpytaj czy będzie ok.,jako facet mogę podpowiedzieć że do tej piły boscha wolałbym mieć odkurzacz tej samej firmy,po prostu ładnie wygląda i masz pewność że urządzenia będą zsynchronizowane...

• 2 weeks później...
Wspomniany wcześniej model Bosch GAS 15 faktycznie posiada automatyczny włącznik start-stop (odkurzacz włącza się automatycznie, a następnie wyłącza z pewnym opóźnieniem) i komfortowe przyłącze. Jeśli jednak użyjemy GAS 15 w połączeniu z GTS 10 XC, możemy przeciążyć elektronikę. Jeżeli GTS 10 XC nie pracowałaby w mocy nominalnej, prawdopodobnie wszystko działałoby poprawnie, jednak przy maksymalnej mocy mogłoby dojść do wspomnianego przeciążenia, dlatego nie polecalibyśmy tego połączenia.

• 1 month później...

Witam. Nie chce zakładać kolejnego tematu odnośnie zakupu odkurzacza więc zapytam tutaj. Przymierzam się do zakupu odkurzacza na budowę i późniejszego wykorzystania w garazu/warsztacie. Typowe amatorskie wykorzystanie typu sprzątanie po pracach budowlano-remontowych. Mam dwa typy:

1. Bosch Advanced Vac 20 - cena ok. 550 zł

2. Bosch Professional Gas 15 PS - cena ok. 650 zł

Pierwszy według danych technicznych ma większe podciśnienie i przepływ powietrza i wiekszy zbiornik, drugi ma opcję czyszczenia filtra. Tylko czy warto dopłacać 100 zł do tego niebieskiego Boscha? Który lepszy/praktyczniejszy do w/w zastosowań? może jeszcze inne propozycje w okolicach 500-600 zł?