abromba 20.09.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Chciałabym posadzić. Rośnie chyba duże, lubi chyba mokro i glinę. Prośba o Wasze doświadczenia i uwagi speców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 20.09.2004 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Chciałabym posadzić. Rośnie chyba duże, lubi chyba mokro i glinę. Prośba o Wasze doświadczenia i uwagi speców. Bardzo lubię katalpy...i jest dokładnie odwrotnie niż piszesz - rosnie max do 8-10 m wysokości ( czyli wcale nie wysoko) lepiej rosnie na zyznych i wilgotnych glebach ale toleruje suche, a na glebach ciężkich i mokrych zimuje fatalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 20.09.2004 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Tak ,zgadza sie .Na glebach słabych piaszczystych lepiej zimuje.Jest niestety wrażliwa na mróz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 21.09.2004 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Bardzo lubię katalpy...i jest dokładnie odwrotnie niż piszesz - rosnie max do 8-10 m wysokości ( czyli wcale nie wysoko) .. Ładny okaz jest w ogrodzie botanicznym przy łazienkach w Warszawie ale ten ma chyba troche wiecej niz 10m , ale cóz prawo wieku a ten okaz wyglada na wiekowy ( na lewo od wejscia blisko ogrodzenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 21.09.2004 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Mijam katalpę bez mała co dnia i widzę jak reaguje na pory roku. To lato nie było za ciekawe, zimno i mokro a teraz susza... Katalpa ma o wiele mniejsze strączyny niż zawsze , rośnie w trudnym podłożu ale rośnie przecudnie. To będzie jedno z pierwszych drzew które posadzę na nowym miejscu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 21.09.2004 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Dzięki. Te 10 metrów to jednak sporo. Cały okoliczny Muranów (centrum Warszawy) jest w katalpach i chyba dlatego je polubiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 21.09.2004 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 A ja jakiś miesiąc temu podczas weekendowego wypadu znalazłam, zerwaną i porzuconą przez kogoś gałązka z dużym liściem i pięknie pachnącym kwiatem, nad którą się ulitowałam, zabrałam a w domu wsadziłam do wazonika. Szczerze mówiąc nie wiedziałam, jak wygląda katalpa a ten wątek mnie zmobilizował do poszperania w necie no i okazało się, że mam w wazonie gałązkę katalpy, w dodatku wypuszcza korzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts