Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam taki problem, po roku od wprowadzenia się do nowego domu w łazience zaobserwowałem, że w trzech miejscach zaczął odpadać gips.

Wygląda to tak:

IMG_20171210_232308.jpg IMG_20171210_232314.jpg IMG_20171210_232322.jpg

Dwa takie miejsca są na połączeniu dwóch płyt g-k (na skosach), a jedno na suficie nad wanną (wydaje mi się że w miejscu gdzie jest wkręt do g-k).

Ściany były malowane farbą, bodajże śnieżka kuchnia-łazienka.

Nad płytami jest folia i 30 cm wełny.

Czy to możliwe żeby przeciekał dach? Czy może to jest to sprawa jakichś błędów w wykończeniu i dużej wilgotności w łazience.

Co mogę zrobić żeby to naprawić, czy ktoś ma jakiś pomysł?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

• 3 weeks później...

Szanowny Panie,

polecam sprawdzić, czy nie dochodzi do przecieków z dachu. Jeśli tak, niezbędne jest zlokalizowanie i usunięcie źródła zawilgocenia, a następnie usunięcie jego skutków. Inną przyczyną może być pękanie łączenia płyt na skutek stosunkowo wysokiej wilgotności panującej w łazience. Wówczas polecam usunięcie łuszczących się fragmentów ściany, dokładne odpylenie podłoża oraz jego zagruntowanie, np. ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny. Do ponownego spoinowania płyt można następnie wykorzystać wysoce elastyczną masę ACRYL-PUTZ® MS 30. Konieczne jest również zapewnienie odpowiedniej wentylacji i ogrzewania pomieszczenia. W razie dalszych pytań, służę pomocą.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka