Ziemowitus 14.12.2017 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 (edytowane) I kilka fotek z środka - widok z salonu. Teraz oczekiwanie na strop garażu i wyceny wiązarów. Edytowane 14 Grudnia 2017 przez Ziemowitus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 14.12.2017 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 28 czerwca 2017 rokuWidać już ciemność w garażu. To oznacza, że strop już jest. [ATTACH=CONFIG]403136[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]403137[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]403138[/ATTACH] Na strop od góry przyszedł styropian ze spadkiem i wylewka z miksokreta. [ATTACH=CONFIG]403139[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 14.12.2017 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 (edytowane) 3 lipca 2017 roku Po pomiarach, podpisana umowa na wyprodukowanie prefabrykowanej więźby dachowej. Niestety, przy pierwszych wycenach od architekta, terminy realizacji o których pisali to ok. 6 tygodni. Teraz w trakcie rozmowy z handlowcem, po wycenie chce zamówić a on mówi że tyle zamówień że pierwsze wolne terminy to koniec PAŹDZIERNIKA Stwierdził, że produkcja to ok. miesiąca ale z montażami się nie wyrabiają. Kilka telefonów i ustalono, że zamawiam u nich wiązary bez montażu a zamontuje wcześniej pracująca na budowie ekipa. Termin realizacji na umowie z 3 lipca to 31 sierpień 2017. A dom z góry wygląda tak: [ATTACH=CONFIG]403140[/ATTACH] I odpoczywający po bieganiu w kalojdach po błocku najważniejszy inspektor nadzoru budowlanego Edytowane 14 Grudnia 2017 przez Ziemowitus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 14.12.2017 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 6 września 2017 roku Przyjeżdżają wiązary. Co prawda kilka dni po terminie ale w sumie to nawet się cieszę, bo w umowie była kara za każdy dzień zwłoki 20 zł, powinno być 120 zł więc niby nic ale udało się wynegocjować lepsze odsetki (bo obiecywane były wcześniejsze terminy i kilka razy przekładane) a mianowicie transport o praca HDS gratis czyli ok. 800 zł. Na szczęście nie padało już kilka dni więc można było wjechać za dom. Bardzo sprytna przyczepa. Myślałem że się nie wyrobi na zakręcie między blaszakiem a tam kierowca tylko się uśmiechnął, wyciągnął pilota, skręcił koła przyczepy która zadała się bardzo mocno i wjechał bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 14.12.2017 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Rano wyglądało to tak Musiałem wyjechać i jak wróciłem o godzinie 13 to wyglądało już tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 14.12.2017 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 I kilka zdjęć z innej perspektywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 14.12.2017 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 16 czerwca 2017 roku Strop garażu pokryty papą podkładową a wiązary w całości pokryte OSB oraz membraną papową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 14.12.2017 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Teraz kolejne problemy terminowe. Zamówiona dachówka jechała ponad dwa miesiące. Przyjechała 15 października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 14.12.2017 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 4 listopada 2017 roku Przyjechała ekipa dekarzy i porozkładała sobie dachówkę na górze. Poszło sprawnie przy pomocy zaprzyjaźnionej ładowarki Zdjęcia kiepskie, bo pogoda cały czas nie dopisuje jednocześnie robiąc coraz większe bagno na tym gliniastym terenie. A majstry zrobiły sobie kącik śniadaniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 14.12.2017 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Pierwszy pas dachówek już przykręcony, reszta będzie na spinki.No i są już rynny. Świetny system, rynna produkowana na miejscu na busie z rolki aluminium. Jest robiona w jednym kawałku na wymiar czyli nie ma łączeń na których może przeciekać. Jest podwieszana a nie leży na hakach więc jest prawie niezauważalna. Gorąco polecam. [ATTACH=CONFIG]403171[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]403172[/ATTACH] Edytowane 14 Grudnia 2017 przez Ziemowitus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 14.12.2017 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 17 listopada 2017 roku Dach skończony. [ATTACH=CONFIG]403173[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]403174[/ATTACH] Stopnie i ława kominiarska tylko przy jednym kominie. Drugi komin jest przy samej ścianie, więc nie wymagał stopni. [ATTACH=CONFIG]403175[/ATTACH] Na garażu położona druga warstwa papy, uszczelniona silikonem i wykonane opierzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 14.12.2017 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 zakończony stan sso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 14.12.2017 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Rozważałem czy zabijać okna przed zimą czy nie bo trochę osób mi mówiło że nie zamykali i nic się nie stało, szkoda czasu i energii.Jednak się skusiłem bo na pewno nie zaszkodzi a będę spał spokojnie. Dwa dni w trzy osoby i wygląda to tak. [ATTACH=CONFIG]403181[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]403182[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]403183[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]403184[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 14.12.2017 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 (edytowane) No i tym o to sposobem, po kilku godzinach nadrabiania dziennika budowy jestem na bieżąco. Plan na ten rok zrealizowany. SSO gotowe. Planowane było teraz przeczekać zimę i na wiosnę zacząć od okien, dalej instalacje i tak dalej, jednak teraz pojawiają się przebłyski i chęci, by na zimę znaleźć instalatorów. Oni chyba teraz mają mniej roboty to będą mieli luźniejsze terminy no i może lepsze ceny. Okna pozasłaniane, więc można w środku robić. Dobrze, że folia biała to nawet jasno w środku. Miałem odłączyć licznik od prądu, mam już przygotowane papiery, by uniknąć wysokich opłat miesięcznych za prąd budowlany (prawie 200 zł samego abonamentu). No ale jak by miał wejść jakiś instalator to prąd byłby potrzebny. Tylko później strach czy tego nie rozkradną?! Co myślicie? Edytowane 14 Grudnia 2017 przez Ziemowitus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 17.12.2017 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Sąsiad z działki obok, który się już wprowadza właśnie podłączał kanalizę. Projektant od kanalizy podpowiedział, że w ramach obniżenia kosztów jak się zgodzę na przekopanie przez moje podwórko głównego przyłącza do studzienki rewizyjnej i rozłożenia tych kosztów po połowie z sąsiadem to zrobi studzienkę przy mojej granicy i przygotuje w niej wejście też do mojej kanalizy. No i tak pojawił się nowy wykop. Zaoszczędzone trochę kasy a zwłaszcza czasu bo do tej kanalizy znów milion papierków i zezwoleń a tak już zrobione przez sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 17.12.2017 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Ile minimum trzeba dać styropianu i wylewki na podłogę pod podłogówkę i na czy będzie to jakoś niepraktyczne i w czymś przeszkadzało jeżeli parapet wewnętrzny będzie wyżej niż standardowe 80 cm? Bo teraz otwory okien zaczynają mi się na 96 cm i się zastanawiam czy 16 na wylewkę i ocieplenie to nie za mało? Ewentualnie podmurować okna na cegłę lub dwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 17.12.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Ile minimum trzeba dać styropianu i wylewki na podłogę pod podłogówkę i na czy będzie to jakoś niepraktyczne i w czymś przeszkadzało jeżeli parapet wewnętrzny będzie wyżej niż standardowe 80 cm? Bo teraz otwory okien zaczynają mi się na 96 cm i się zastanawiam czy 16 na wylewkę i ocieplenie to nie za mało? Ewentualnie podmurować okna na cegłę lub dwie? Witam, Nie wiem czym planujesz grzać, i jaka wylewka, Jeśli Pompa ciepła plus podłogówka , i wylewki cementowe, to warto dać 8 cm wylewki.wtedy zostaje Ci 6 cm styropianu, bo jeszcze trzeba doliczyć 2 cm wykończenia np panele albo kafelki. Moim zdaniem jest to za mało styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 17.12.2017 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Ile minimum trzeba dać styropianu i wylewki na podłogę pod podłogówkę i na czy będzie to jakoś niepraktyczne i w czymś przeszkadzało jeżeli parapet wewnętrzny będzie wyżej niż standardowe 80 cm? Bo teraz otwory okien zaczynają mi się na 96 cm i się zastanawiam czy 16 na wylewkę i ocieplenie to nie za mało? Ewentualnie podmurować okna na cegłę lub dwie? Cześć My liczymy u siebie: 0,5 cm papa, 0,2 cm folia, 10 cm styroduru, 8-10 cm styropianu, 4,5 cm wylewka anhydrytowa (w niej podłogówka), 2 cm na wykończenie (panele, kafelki z klejem czy podkładem). Ja bym podmurowała okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 18.12.2017 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Ogrzewanie to ekogroszek, podłogówka poza sypialniami (choć mam jeszcze wątpliwości czy nie na cały).No to podmurowanie obowiązkowe. Teraz nasuwają mi się trzy pytania a mianowicie:1. Czy wystarczy to na zaprawę podmurować czy trzeba jakoś zbroić, pręty wwiercać czy cuś? 2. Jak od dołu podmuruję i zmniejszę okno to jak to teraz wygląda z kupnem okien, są jakieś standardowe rozmiary w niższych cenach niż indywidualne pod konkretny wymiar otworu? Bo słyszałem głosy, że kiedyś były standardy a teraz to zrobią wszystko i nie odbiega to ceną?3. Jakie najlepiej zamontować rolety zewnętrzne i czy w ogóle jest jeszcze możliwość zmiany typu rolety. Które są "najcieplejsze"? Czy muszę zamontować nadokienne pomniejszając okno czy da radę schować podtynkowe w 20 cm ocieplenia styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 19.12.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Ogrzewanie to ekogroszek, podłogówka poza sypialniami (choć mam jeszcze wątpliwości czy nie na cały). Podłogówka wszędzie, zdecydowanie Nie komplikuj instalacji: na grzejniki idzie wysoka temperatura, w podłogę max 30-kilka stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts