Ziemowitus 08.05.2018 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Pochwalcie się lub poskarżcie cenami za elektrykę w waszych domach, zwłaszcza jeżeli macie rozbicie na materiał i robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 17.05.2018 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 I znów prawie że na bieżąco (tydzień zaległości to żadne zaległości ale trochę się przez ten czas wydarzyło). Przez otwarte szczyty, tynki schną szybko a na budowie były już rozmowy z hydraulikiem dotyczące wody, kanalizy i CO. Ponownie wróciły wątpliwości dotyczące ogrzewania - cała podłogówka czy w sypialniach kaloryfery. Już myślałem, że postanowione na system mieszany bo bałem się jesiennych i wiosennych chłodnych wieczorów przy ciepłych dniach i jak sobie z tym podłogówka poradzi. Jednak po rozmowie z instalatorem znów są wątpliwości. I to nie żeby instalator namawiał bo drożej wyjdzie i więcej zarobi, wręcz przeciwnie. Powiedział, że u siebie by tak nie zrobił, woli kaloryfery bo łatwiej dostosować ale jak się uprę na podłogówkę to da się zrobić i da się żyć. Najbardziej cieszy się żona, bo jej kaloryfery psują układ i wystrój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 18.05.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Hej, witam się i ja Podzielam zdanie żony! Po co komplikować układ? Mam podłogówkę po całości - nie zmieniłabym na żadne, nawet najpiękniejsze kaloryfery! Pozdrawiam i samych dobrych wyborów życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 18.05.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 U nas również podłogówka 100% mieszkamy pierwszy rok, ale okresy przejściowe już jesień i wiosna, nie ma problemu ogrzewaniem, Głównie grzejemy nocą. A nawet jak jest lekko chłodniej to po prostu zakłada się bluze, normalnie to krótki rękaw itp. . Kalafiorów nigdy więcej. Nikt mi nie przekona, że to lepsze rozwiązanie. Od kilku dni tenperatury u nas nocą 5-10st, za dnia przez ostatnie 2 dni nie przekracza 20 a w domu 22. Ogrzewanie wyłączone od kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 18.05.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 U nas tak samo, średnia dobowa z ostatnich dni to 11-13st, orzewanie wyłączone od kwietnia, w domu 22,8-23,5 st C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 18.05.2018 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Coś się spsuło i nie mogę dodawać zdjęć Obrazy się ładują, załadowują do 100% i na tym koniec. Zostaje na 100% i nic dalej nie idzie zrobić A u nas założona brama garażowa. Wiśniowski 5mx2m z napędem Metro, kolor antracyt z fakturą. Garaż zamknięty więc pojawiły się w nim materiału do CWU i kanalizy. No i nowo wytynkowane ściany są już podziurawione Podkucia pod ujęcia wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 18.05.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Nawet bramę mamy tę samą (u nas garaż wolnostojący) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 18.05.2018 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Trochę kombinacji z zaawansowanej edycji i coś się załącza. Tu schnące tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 18.05.2018 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Dziury w ścianach i brama od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 18.05.2018 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 No i brama z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 18.05.2018 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Czy u was też taki problem z załączeniem zdjęcia czy to mój komputr coś nawala? P.S. Zawsze mnie denerwowało jak ktoś na forum budowlanym miał połowę wątku o wakacjach, rodzinie i kwiatkach w ogródku a teraz sam się nie mogę powstrzymać. Nowi członkowie rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 20.05.2018 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Instalacja CWU ukończona szybciej niż się spodziewałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 20.05.2018 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 (edytowane) Z racji przedterminowego ukończenia instalacji, czas na styropian. Dla zmniejszenia kosztów, zamówiony miałem EPS 100 na podłogi razem z fasadowym bo i transport wtedy darmowy i upust za ilość. W hurtowni ustalono, iż upust zostaje bo i tak cały styro zamówiony u nich ale trzeba było dopłacić 100 PLNów żeby przywieźli niezwłocznie na podłogę swoim transportem ze stanu ze swojego magazynu. Reszta pojedzie prosto od producenta. Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Ziemowitus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 20.05.2018 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Przyjechał styropian, 12 m3 no i zaczęło się rozkładanie. Przed pracą, po pracy i w każdą wolną chwilę. Profesjonalne narzędzie do podcinania styropianu przy rurkach Dopiero jak kończyłem układać salon, dotarło do mnie, że w ciągu około tygodnia ma przyjechać fasadowy a to jest 45m3. Wstępnie planowałem, że przyjedzie wszystko razem i miałem wrzucić fasadowy na wiązary i wstępnie ułożonych tam kilka OSB. Teraz jest już rozłożony styro podłogowy i na nim nie postawię drabiny. Muszę czekać aż wyleją posadzkę. Po jakim czasie od wylania posadzki cementowej można bezpiecznie na nią wejść i stawiać drabiny? Jak składowaliście takie ilości styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 20.05.2018 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Po 24 godzinach spokojnie. W razie czego podłużne pod nogi płytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 21.05.2018 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 24 godziny to spokojnie, myślałem że to dłużej schnie. Przed przystąpieniem do układania styropianu w kolejnym pomieszczeniu, musiałem eksmitować dzikiego lokatora I kolejne pomieszczenie gotowe A na koniec dnia przyjechała żonka i po pół godziny woła mnie zadowolona, że już prawie skończyła wiatrołap, muszę tylko dołożyć kilka małych kawałków. No ale liczą się chęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 21.05.2018 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Prawdopodobnie instalacja C.O. będzie jedną z ostatnich prac wykonywanych przez "osoby trzecie". Teraz zaczyna się etap wykonywania samemu co tylko będzie możliwe. W związku z tym nasuwa się coraz więcej szczegółowych pytań odnośnie wykonania. Chyba teraz wątek bardziej nadał by się do działu samorobów Najbardziej nurtuje mnie obecnie ocieplenie. Mam dach z wiązarów, mocowany bezpośrednio do wieńca bez murłaty, obity w całości OSB, na to papa i dachówka. Mój plan to w pierwszej kolejności przyklejenie styropianu na wieniec, między wiązary, ciasno na wcisk. Czy to ma być pod same OSB, szczelnie pianować czy ma być szczelina na wentylację? Następnie, styropian fasadowy. I tu to samo pytanie - szczelnie czy ze szczeliną? No i czy to się będzie trzymało? Styropian fasadowy będzie na szczycie ściany trzymał się tylko styropianu między wiązarami. No i zabudowa stropu. Płyty GK opuszczone 20 cm na stelażu. 15 cm wełny między stelaż a wiązary i 15 cm wełny między wiązary. Na to OSB jako podłoga stryszku (tylko na środku domu, ok. 20m2). Tu pytanie jak układać wełnę? Od dołu, od góry? Choć czasami jeszcze gdzieś mi się pojawiają wątpliwości co do zasypania celulozą. Wertuję już od dłuższego czasu forum szukając podobnych konstrukcji, mam kilka wątków w ulubionych i pozapisywane dziesiątki zdjęć ale porad, uwag, opisów i zdjęć nigdy za dużo. Dlatego proszę doświadczonych samorobów i forumowiczy o porady i jak ktoś kojarzy to wskazanie tematów o podobnych budowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 27.05.2018 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 24.05.2018 udało się ukończyć układanie styropianu. No prawie udało bo zabrakło 3-4 szt. na ukończenie kotłowni. Miało być skończone do 24. bo na drugi dzień umówiony hydraulik do ułożenia C.O. Ciekawe ile będzie opóźnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 27.05.2018 23:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 No i kolejne, miłe zaskoczenie. Przyjeżdżam po pracy na budowę a tam cała podłogówka położona To ostatnie zdjęcie to łazienka. Wydaje mi się jakoś tak mało tego, żeby nie było za zimno. Dobrze że tam jeszcze jest drabinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemowitus 27.05.2018 23:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Dalsza część podłogówki. Wyszło 11 pętli. Teraz jeszcze musimy rozpracować sterowanie, ile obwodów i sterowników. No i w pomieszczeniu gospodarczym, które ma robić za pralnię, muszę dopytać się o jakąś izolację żeby nie było za gorąco bo tamtędy idą wszystkie zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts