Dorka8068 11.12.2017 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Witam. Od tej zimy jestem posiadaczką pieca Defro komfort eko 12 kW. Proszę o pomoc w ustawieniach. Z racji braku możliwości przechowania w tym roku ekogroszku w większej ilości jestem zmuszona palić pelletem-mozna zakupić go na bieżąco i jest suchy. Pali się świetnie tylko niestety na dobę potrafi wypalić 50 kg przy temperaturze na dworze około 0 . Moje aktualne ustawienia: Praca podawanie12 s, przerwa 70 s, wentylator 25%, podtrzymanie podawanie 20 s przerwa 8 minut. Piec pracuje w ręcznych ustawieniach gdyż na PID nie osiąga zadanej temperatury. Może ktoś też pali pelletem i ma już swoje doświadczenia . Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 11.12.2017 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Mój dolniak z taczką szamotu żużywa 12kg węgla śląskiego i dwa łupiki drewna na 4h przy 80 stopniach i nic nie kopci przy rozgrzewaniu domu.Moc 12kw.Ten pelet u ciebie się kisi a nie spala i stąd takie gigantyczne żużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 15.12.2017 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Witam. Od tej zimy jestem posiadaczką pieca Defro komfort eko 12 kW. Proszę o pomoc w ustawieniach. Z racji braku możliwości przechowania w tym roku ekogroszku w większej ilości jestem zmuszona palić pelletem-mozna zakupić go na bieżąco i jest suchy. Pali się świetnie tylko niestety na dobę potrafi wypalić 50 kg przy temperaturze na dworze około 0 . Moje aktualne ustawienia: Praca podawanie12 s, przerwa 70 s, wentylator 25%, podtrzymanie podawanie 20 s przerwa 8 minut. Piec pracuje w ręcznych ustawieniach gdyż na PID nie osiąga zadanej temperatury. Może ktoś też pali pelletem i ma już swoje doświadczenia . Z góry dziękuję Defro Komfort Eko jest na węgiel - ekogroszek, nie na pellet. Nic dziwnego, że na pellecie jest nieustawny. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.12.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 sporo ryzykujesz paląc samym peletem w kotle na ekogroszekPID zazwyczaj oscyluje wokół zadanej - skoro nie chce jej osiągnąć to wystarczy niewielka korekta współczynnika mocy albo zmiana czasu podawania o 1sek jak nie ma strażaka odradzam ten pelet bo może się stać tragedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts