Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brodzik ocieplony, pełny (styropian) na krzywej podłodze

Bartq76

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam do postawienia w narożniku łazienki brodzik prostokątny o podstawie pełnej, styropianowej.

Łazienka już wykończona, na podłodze i na ścianach płytki. Niestety, podłoga wykonana krzywo, w narożniku jest podwyższenie, przez co na froncie brodzika będzie zbierała się woda.

Wykonałem próbę, do wyprowadzenia brodzika do poziomu, potrzebuję unieść przód ok 1cm.

Proszę o poradę, jakie opcje?

1. Zignorować i pogodzić się z zastaną sytuacją? Przy okazji obawiam się cyrku przy montażu kabiny...

2. Klejąc brodzik do podłogi nałożyć na tyle dużo kleju i wykorzystać kliny do glazury by móc złapać poziom?

3. Wykonać wylewkę ograniczoną obrysem do brodzika o grubości ~0 w narożniku do 10mm na froncie?

Pozdrawiam.

2. Klejąc brodzik do podłogi nałożyć na tyle dużo kleju i wykorzystać kliny do glazury by móc złapać poziom?.

Możesz jak umiesz i masz czym spróbować podciąć czy oszlifować za długie boki a potem zrób ,,podłoże,, czyli nałóż grubo klej i przykryj folią ,na to nałóż brodzik i wypoziomuj klinami jeśli trzeba , jak podeschnie ściągnij brodzik i nożykiem skoryguj gdzie trzeba , jak klej wyschnie i wszystko będzie pasować przyklej brodzik na stałe klejem czy silikonem.

Tomraider

Edytowane przez tomraider

Możesz jak umiesz i masz czym spróbować podciąć czy oszlifować za długie boki a potem zrób ,,podłoże,, czyli nałóż grubo klej i przykryj folią ,na to nałóż brodzik i wypoziomuj klinami jeśli trzeba , jak podeschnie ściągnij brodzik i nożykiem skoryguj gdzie trzeba , jak klej wyschnie i wszystko będzie pasować przyklej brodzik na stałe klejem czy silikonem.

Tomraider

Dzięki za odpowiedź.

Nie łapię tej części z podcinaniem za długich boków? Boki brodzika? Na szybko myślę że nie mam powodu nic podcinać, ale może po prostu nie zrozumiałem?

Natomiast pomysł podłoża wykonanego z folią myślę że bardzo dobry.

Nałożę klej z wyłączeniem pasa blisko ściany tylnej, ponieważ tam docelowo "podłoże" będzie miało grubość jak najmniejszą, najlepiej 0. Jeżeli się okaże że będzie tam jednak konieczne podparcie, zawsze mogę to uzupełnić po podeschnięciu.

Dodatkowe pytanie, czy warstwę podłoża warto zbroić np. wtopioną siatką (użytkownikiem brodzika będzie osoba bez mała 100kg...)?

Możesz też skuć płytki w narożniku, i tak nie bedzie widac ... i dać lekko kleju, i osadzić.

Tak, to też jest opcja, odpadłby problem uniesionego narożnika. Niestety, nie zdecyduje się na ten wariant, w pomieszczeniu są stare kafelki na ścianach, które miejscami są głuche przy opukiwaniu, boję się że kując podłogę mógłbym sobie bardzo dorobić pracy na ścianach.

Wykonam tak jak pisał tomraider, na zasadzie dodatkowej poduszki z kleju. Dam znać jak to wyszło.