Mariusz19029 11.12.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Jak w temacie, nietypowe poddasze, ponieważ właściwie jest to piętro z osobnym wejściem. Skosy zaczynają się na wysokości około 210 cm więc wysoko. Jętki też są wysoko. Generalnie już byłem zdecydowany na piankę pur. Cześć miała iść na skosy, a resztę na podwieszany sufit. Jednak okazało się, że nie będzie odpowiedniego dojścia i całość pianki musiałaby być położna między krokwiami i na krokwiach na całej rozciągłości dachu. Generalnie to jakieś 220 m2 dachu, a dodatkowo będę ogrzewać całą przestrzeń nad podwieszanym sufitem... Natomiast jeżeli bym się zdecydował na wełnę to mógłbym ocieplić tam gdzie potrzeba skosy, a resztę na podwieszanym suficie. Pianki miało pójść 25 cm, a wełny 30 cm z lambdą 0,033. Po suficie i części skosow miałbym jakieś 180 m2 do ocieplenia więc mniej, a dodatkowo ogrzewalbym tylko do sufitu. Na co się zdecydować, jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.12.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 A ta pianka to ma być termoizolacja ? To dlaczego nie podajesz lambdy ? Jeżeli jest jej mniej niż wełny to powinna mieć lepszą/niższą lambdę ! A jest taka dostępna pianka otwartokomórkowa ? A może świadomie wybierasz droższe rozwiązanie pianki, które będzie gorzej izolować? Zastosuj większa grubość ocieplenia w suficie i jeżeli masz miejsce to użyj takiej wełny, która ma korzystny stosunek jakości do ceny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Malicki 19.12.2017 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 (edytowane) A ta pianka to ma być termoizolacja ? To dlaczego nie podajesz lambdy ? Jeżeli jest jej mniej niż wełny to powinna mieć lepszą/niższą lambdę ! A jest taka dostępna pianka otwartokomórkowa ? A może świadomie wybierasz droższe rozwiązanie pianki, które będzie gorzej izolować? . Lambda lambdą, a współczynnik U dla całego dachu to też inna historia. Ja teraz wybrałbym piankę poliuretanową bo widzę jak mam "ciepło" na poddaszu po kilku latach. Niestety nie mam ciepło, a mieć powinienem. Po ostatnich wyczynach malarza, który montował oświetlenie LED w suficie widzę jakie znaczenie ma ciągłość izolacji, brak połączeń i bariera dla wiatru. Szkoda, że nie budowałem w innych czasach. Co z tego, że są dostępne wełny, które mają lambdę lepszą niż standardowa pianka poliuretanowa otwartokomórkowa skoro sposób ułożenia, sprawienie (szczególnie przy dachu kopertowym), aby nie było szczelin jest praktycznie nierealne. Nie wspomnę już o kosztach ułożenia takiej wełny. Edytowane 19 Grudnia 2017 przez Wojtek_Malicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Malicki 19.12.2017 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 A ta pianka to ma być termoizolacja ? To dlaczego nie podajesz lambdy ? Jeżeli jest jej mniej niż wełny to powinna mieć lepszą/niższą lambdę ! A jest taka dostępna pianka otwartokomórkowa ? A może świadomie wybierasz droższe rozwiązanie pianki, które będzie gorzej izolować? . Lambda lambdą, a współczynnik U dla całego dachu to też inna historia. Ja teraz wybrałbym piankę poliuretanową bo widzę jak mam "ciepło" na poddaszu po kilku latach. Niestety nie mam ciepło, a mieć powinienem. Po ostatnich wyczynach malarza, który montował oświetlenie LED w suficie widzę jakie znaczenie ma ciągłość izolacji, brak połączeń i bariera dla wiatru. Szkoda, że nie budowałem w innych czasach. Co z tego, że są dostępne wełny, które mają lambdę lepszą niż standardowa pianka poliuretanowa otwartokomórkowa skoro sposób ułożenia, sprawienie (szczególnie przy dachu kopertowym), aby nie było szczelin jest praktycznie nierealne. Nie wspomnę już o kosztach ułożenia takiej wełny. Ale rozumiem, że jesteś konsultantem "e-konsultant Rockwool" więc taka jest Twoja praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz19029 19.12.2017 01:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Wojtek Malicki, a mógłbyś się odnieść trochę bardziej do mojej sytuacji? Gdybym miał do wyboru pokryć taką samą powierzchnię pianką, a wełną, to wybrałbym piankę, ale jak pisałem, pianką mogę jedynie wzdłuż krokwi, czyli jakieś 220-230 m2, przez co będę musiał ogrzewać dużo więcej m3, natomiast wełną mogę na suficie podwieszanym i wychodzi około 180 m2 do położenia i mniejsza powierzchnia do ogrzewania. Dodatkowo koszt wełny i jej położenia to w tym przypadku około 7500 zł, natomiast pianki jakieś 15 000. Czyli tym przypadku dalej powinienem obstawac przy piance? Tomek W, pianki miałbym w tej cenie 25 cm, lambda 0,037, natomiast wełny, po różnych kalkulacjach cena jakość, wyszło mi, że mógłbym położyć 40 cm wełny, lambda 0,039. Współczynnik U, mniejsza kubatura do ogrzania oraz dużo niższe koszty przemawiają za wełną.Idealne położenie, a co za tym idzie brak mostków termicznych za pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz19029 03.01.2018 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Byłbym wdzięczny gdyby ktoś się odniósł do postu wyżej. Mam jeszcze jedno pytanie. Planuję dać 40 cm wełny. Na skosy może trochę mniej, powiedzmy w dwóch warstwach 15 i 20 cm. Natomiast resztę wełny będzie na podwieszanym suficie. I teraz, lepiej dać 2x20 cm czy może w trzech warstwach powiedzmy 15,15 i 10 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts