Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układ mieszany? Jakie źródło?

manwithnoname

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Wiem że podobnych tematów było już sporo, ale jednak każdy rozpatrywany jest indywidualnie, gdzie nie zawsze można to przełożyć na gotowe rozwiązanie, stąd postanowiłem napisać nowy temat. Jestem laikiem, który przy kolejnych etapach budowy domu doszkala się w dziedzinie budowlanki więc proszę o wyrozumiałość.

Stoje przed wyborem ogrzewania w moim domu (projekt Dom w Luizjanie 4, parter 105m2, gazobeton 24, ściany: styr.15cm, okna3szyb., planowane: podłoga: styro10cm, strop: wełna30cm ). Jeszcze pół roku temu chciałem zrobić układ mieszany: kaloryfery w pokojach, reszta podłogówka. Dzisiaj zastanawiam się czy zrobić podłogówkę po całości. Jeśli chodzi o źródło ciepła to niestety nie mam w okolicy gazu. Do pompy ciepła musiałbym dopłacić jakieś 15,000 PLN, a mam ograniczony budżet więc stanęło na kotle na ekogroszek lub typowo na pellet. Dodatkowo w salonie mam zaplanowany kominek.

Kocioł na ekogroszek mógłby być 5 klasy. Myślałem tutaj np o Ogniwo Eko PlusM 14kW, Seko LE MAXX 14kW.

Kocioł na pellet z samoczyszczącym palnikiem i najlepiej z dokładanym rusztem "w razie czego" lub jakiś żeliwny. Myślałem tutaj o Tekla Tytan Bio 20 kW, Tekla Draco Duo Bio 15 kW, Moderator Vento Bio 14 kW lub Konstal Skamp Duo Pellet. Dwa ostatnie kotły są z palnikami KIPI, które mi się nawet podobają bo mogą spalać gorsze pellety.

Obawiam się tylko czy kocioł na paliwo stałe będzie dobrze współpracował z ogrzewaniem podłogowym, bo czytałem różne opinie, a zależy mi na ekonomii w spalaniu. Łudze sie że taki kocioł na pelet będzie się rozpalał w momencie gdy będzie zapotrzebowanie na ciepło, a może się myle?

Zupełnie już nie wiem co mam robić. Im więcej czytam tym trudniej podjąć decyzje.

Proszę o sugestie na co się zdecydować lub jakieś alternatywne rady.

Edytowane przez manwithnoname

Twój dom, przeciętnie zimą będzie potrzebował mocy ok. 2 kW w mroźny dzień -20*C pewnie ze 4 kW, więc kocioł o mocy 14 kW to absurd.

Lepiej dołożyć ocieplenia do docelowej grubości: ściany 20 cm grafitu, podłoga 20-30 cm styropianu, a strop 40 cm wełny.

Rozważyć bufor grzany prądem w taryfie G12, wentylację mechaniczną z częściowym odzyskiem ciepła i tak jak planujesz, kominek (koza) w salonie.

Ale żeby mieć solidne podstawy od właściwego wyboru źródła ciepła, należy zamówić OZC u rzetelnego audytora.

Pozdrawiam

Cezary

Edytowane przez cezary.pl

Niestety fundusze są na chwile obecną ograniczone, a w przypadku podłogi technicznie jest to już nie możliwe z racji wysokości minimalnej jaką chce uzyskać w domu - 2,50 byłoby troche za nisko... Ewentualnie odnośnie podłogi można pomyśleć o innym materiale jak styropian, np styrodur ale 10 cm niestety to będzie max. Wełny też jeszcze nie kupiłem więc 40 mogło by być.