vasp 20.09.2004 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 W domku letniskowym chciałbym sam wymurować kominek bez wkładu grzewczego. Nad kominkiem (z braku miejsca) będzie komin. Czy ktoś ma może jakieś instrukcje jak to zrobić krok po kroku, gdzie cegła szamotowa, ile mączki szamotowej do zaprawy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 20.09.2004 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Vasp, wybudowalem takie cos kilka lat temu. Sama konstrukcja jest ze zwykłych cegiel. Cegłami szmotowymi wyłożone jest tylko palenisko. Wielkość kominka - jego wszystkie wymiary zależą od powierzchni jaką ma ogrzewać, wysokości i przekroju komina. Poslugiwalem się przy robieniu projektu (własny) kilkoma ksiązkami. Niestety ktoś je pożyczył i nie oddał. W jednej z nich był nawet rodzaj suwaka który podawał wymiary elementów kominka w zależności od wysokości komina, jego przekroju, i wielkości pomieszczenia. Kominek ogrzewa pomieszczenie ok. 20 m2 specjalnie nie dymi. Poszukaj na forum. Sporo informacji podaje ForestNatura. Drugi mój kominek z wkladem ogrzewa praktycznie cały dom, ten otwarty służy do patrzenia. ) Pozdrawiam Tomek PS Najtrudniejsze jest wymurowanie pochylonych ścian czopucha. Robiłem to za pomocą ustawionych pod odpowiednim kątem listew po których przesuwałem w miarę kładzenia kolejnych warstw cegieł, w górę kawałki blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts