Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panowie pomocy ze spłuczką!

Lucyka

Recommended Posts

Witam.

Ciekła mi woda w WC.

Poradziłam sobie z tym problemem, bo uszkodzona była uszczelka w zaworze doprowadzającym wodę.

Niepotrzebnie grzebałam też w spłuczce tego typu https://archiwum.allegro.pl/oferta/zawor-spustowy-wc-start-stop-uniwersalny-promocja-i6673816337.html

I teraz nie potrafię tego złożyć!

To znaczy złożyłam, ale nie działa.

Jak wciskam górę tego patyka, na którym jest przycisk, to nic się nie dzieje.

Patyk poddaje się tylko na 1 cm i nic.

Żeby woda zaczęła być spuszczana, to muszę podnieść ręką tę niebieską (w moim przypadku zieloną) ...tuleję i wtedy jest OK.

Panowie, mam już łzy w oczach ze złości, bo nie wiem jak to ma być złożone...

Ten patyk, na dole jest złożony z dwóch części i jest taki dzyndzelek, który można włożyć w pionowe szczeliny (kilka cm) znajdujące się po przeciwnych stronach rurki.

Ale żadne ustawienie nie daje rezultatów.

Może macie jakieś rysunki, albo filmy pokazujące jak to jest złożone?

Acha, całość operacji robiłam z koleżanką po obejrzeniu jakiegoś filmiku na youtube, ale nie odkręcałyśmy tej wielkiej nakrętki pod spodem, pod zbiornikiem, bo nie miałyśmy siły.

Pozdrawiam

201712121.jpg

201712122.jpg

Na zdjęciach widać te dwie szczeliny w białej rurce.

Domyślam się, że ten wystający dzyndzelek z patyka ma w nie wchodzić.

Ale nic to nie daje, powinien chyba unosić całą zieloną rurkę w momencie naciśnięcia patyka, ale tak się nie dzieje.

Nic nie jest urwane, ułamane...

Edytowane przez Lucyka

wstaw więcej zdjęć , spłuczki w środku ,przycisku od dołu , rózowy patyk i rurkę z paru stron, z przodu z tyłu. Pierwszy raz widzę taki zawór spłukujący , jak będą zdjęcia to napiszę jak to złożyć.

Tomraider

20171212_195632.jpg

20171212_195657.jpg

20171212_195709.jpg

20171212_195740.jpg

Poniżej pozycja dzyndzla po wciśnieciu przycisku

20171212_195754.jpg

Dziwne, bo jest on luźny w tej pozycji. Moim zdaniem powinna się na nim opierać ta zielona rurka w drodze do góry...ale nic nie jest połamane, a przed moją ingerencją wszystko działało

Edytowane przez Lucyka

włóż lub wkręć kijek (stroną z gwintem do gałki do pociągania) w większy otwór rurki z podłużnym otworem na boku tak by dzyndzel-dzwignia w niego weszła , to element regulacji i powinien być pochylony w stronę galki do podciągania, potem całość w zieloną gruchę od dołu czyli od strony uszczelki. spróbuj i napisz jak wyszło na pierwszych dwóch zdjęciach jest ok tylko zielona gruszka jest odwrotnie a dzyndzel-dzwignia jest w dól do kotwicy a powinna być w góre w stronę gałki do pociągania Edytowane przez tomraider

Na pierwszych dwóch zdjęciach jest OK, ale tylko poza patykiem z kotwicą.

Ona powinna być odwrotnie.

I tak właśnie składam, dzyndzlem do gór (w kierunku przycisku), bo inaczej nie chce wejść ten dzyndzel do rurki ze szczelinami.

Składam i nie działa. I na "chłopski rozum" działać nie będzie.

Widziałam, że w innych zaworach w sklepie jest coś takiego, jak ramię, które unosi tę zieloną rurkę, gdy wciska się przycisk. I to ma sens.

A tutaj?

Byłam wczoraj w sklepie z armaturą, sprzedawca stwierdził, że takiego zaworu już nie dostanę. Polecił mi kupić nowszy.

Zaproponowałam, że zapłacę za nowy, ale go nie wezmę, a sprzedawca niech mi złoży prawidłowo ten mój.

Stwierdził, że nie wie jak to ma być, bo kiedyś już próbował i mu nie wyszło...

Jakaś masakra z tym!

Kupiłabym nowy zawór, ale nie mam siły odkręcić tej wielkiej nakrętki pod spodem zbiornika z wodą...

Cały ten dzyndzel to mechanizm kasujący luz , ma na celu tak ustawić główny zawór (zielony) by spuszczał wodę przy minimalnym podniesieniu przycisku , wydaje mi się że w górnej części patyka ,jakieś 5 cm od przycisku jest pęknięta rurka plastykowa która idzie w środku patyka i dlatego nie działa. Jest proste rozwiązanie tego problemu. Weż igłę lub cienki drucik ,rozgrzej na kuchence i przetop na wylot patyk ze dwa cm poniżej srebnego przycisku tak by połączyć go z częścią w jego środku (by ją unieruchomić,by się nie wysuwała) zmontuj całość, jeżeli srebna gałka jest za wysoko lub za nisko(nie domyka się głóny zielony zawór to wyjmij drucik i wtop chowając lub wysuwając środkowy wałek z patyka , metodą prób i błędów znajdziesz właściwe położenie.Powodzenia.