Sławek18005 12.12.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Witam,Jestem nowy na forum. przegladalem podobne tematy jednak odpowiedzi nie znalazlem. Otóz moj problem polega na tym ze na poddaszu w dwoch pokojach wymienialem grzejniki na aluminiowe.Po instalacji obydwa grzeja tylko od polowy w górę. i tak:- kryzowania nie zrobię gdyż inne grzejniki na tym pionie nie posiadaja zaworów termostatycznych, - odpowietrzalem na wszytskie sposoby, - grzejniki są pochylone tak, aby powietrze "uciekalo" w kierunku odpowietrzników- pompka włączona na maksa, I teraz moje wątpliwości , moze na nie odpwoiecie:-wczesniej na jedym grzejniku bylo podłączonych 5 żeberek, na drugim 15. Teraz jest odpowiednio na pierwszym 15, a na drugim 20 żeberek. Moze to za duzo i instalacja nie wyrabia?- wczesniej były rury stalowe 1/2 cala, teraz uzylem rur pp-r srednica 20mm, i na nich podpiete sa grzejniki. Czy istnieje prawpodobienstwo ze podczas zgrzewania przytrzymalem rurke za długo w zgrzewarce, pozniej przy zgrzewaniu sie podwineła i zatkałą w jakims stopniu przekrój rury na odplywie? i teraz woda nie odplywa ruwnomiernie z grzejnikow?- Czy zmiana przekroju rur na 25mm w tej mojej przeróbce mogłoby poprawic sytuacje? (patrzyem suwmiarka na otwór w rurze 1/2 cala i ma ok 17mm, z kolei rurka pp-r ma 12mm) Dodam ze wczesniej grzejniki grzały ładnie i nie bylo problemów. Prosze o wyrozumialosc, nie jestem specjalistą, nie robie tego zarobkowo, a chce rozwiazac moj problem tym bardziej ze idą mrozy.. Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 12.12.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Zwiększyłeś moc grzejników jednocześnie zmniejszając średnicę rur doprowadzających. Wymiana rur powinna pomóc. Pytanie czy pokoje przez takim działaniu grzejników są niedogrzane? Jeżeli nie to bym się nie przejmował- to normalne działanie grzejnika z zaworem termostatycznym. Możesz też zwiększyć przepływ na nastawie wstępnej (jeśli nie jest ustawiony na max) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek18005 13.12.2017 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Przerobienie instalacji do tych grzejników nie zajmie wiele czasu więc pewnie spróbuje zmienic na rury 25mm. Po fakcie napisze jaki efekt, moze komus z podobnym problemem to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts