Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwrotne podłączenie zasobnika cwu

kuusamo

Recommended Posts

Zorientowałem się właśnie, że mam odwrotnie podłączone zasilanie z kotła na zasobniku cwu. Zasilanie z kotła podłączone jest do króćca nr 4 powrotu do instalacji grzewczej. Zgodnie z załączonym schematem ciepła woda będzie wpływać do zbiornika (przez króciec nr 4) i grzać zład od dołu (zamiast od góry jak stanowi instrukcja przez króciec nr 1. Czy takie podłączenie jest akceptowalne i jakie mogą być konsekwencje takiego podłączenia? Zasobnik jeszcze nie jest zalany.

http://i68.tinypic.com/24b0up3.jpg

edit: Termet, przykładowo, "moje" podłączenie uważa za prawidłowe....

http://i65.tinypic.com/ad1c0.jpg

Edytowane przez kuusamo

Jeśli wężownica jest jak na rys do samego dołu to niepotrzebnie by go tam grzała ,ciepła woda jest potrzebna od góry skąd idzie pobór, ale działać będzie - pompka zrobi swoje. Jak duży to zbiornik ?. Też mam podłączone odwrotnie ale mam jedną wężownicę do połowy baniaka do grzania latem ,i grzeje mi i tak tylko zbiornik CWU (mam zbiornik w zbiorniku z dwiema węzownicami). Oprócz tego mam zasilanie zbiornika zewnętrznego podłączone w 3/4 wys zbiornika 500L i zwykle dół jest chłodny ma z 25-30 stopni

Skoro masz niezalane to niech instalator zmienia póki czas. Spaprał to niech poprawia

Edytowane przez cuuube