kuusamo 13.12.2017 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Zorientowałem się właśnie, że mam odwrotnie podłączone zasilanie z kotła na zasobniku cwu. Zasilanie z kotła podłączone jest do króćca nr 4 powrotu do instalacji grzewczej. Zgodnie z załączonym schematem ciepła woda będzie wpływać do zbiornika (przez króciec nr 4) i grzać zład od dołu (zamiast od góry jak stanowi instrukcja przez króciec nr 1. Czy takie podłączenie jest akceptowalne i jakie mogą być konsekwencje takiego podłączenia? Zasobnik jeszcze nie jest zalany. http://i68.tinypic.com/24b0up3.jpg edit: Termet, przykładowo, "moje" podłączenie uważa za prawidłowe.... http://i65.tinypic.com/ad1c0.jpg Edytowane 13 Grudnia 2017 przez kuusamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 13.12.2017 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Jeśli wężownica jest jak na rys do samego dołu to niepotrzebnie by go tam grzała ,ciepła woda jest potrzebna od góry skąd idzie pobór, ale działać będzie - pompka zrobi swoje. Jak duży to zbiornik ?. Też mam podłączone odwrotnie ale mam jedną wężownicę do połowy baniaka do grzania latem ,i grzeje mi i tak tylko zbiornik CWU (mam zbiornik w zbiorniku z dwiema węzownicami). Oprócz tego mam zasilanie zbiornika zewnętrznego podłączone w 3/4 wys zbiornika 500L i zwykle dół jest chłodny ma z 25-30 stopni Skoro masz niezalane to niech instalator zmienia póki czas. Spaprał to niech poprawia Edytowane 13 Grudnia 2017 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 13.12.2017 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Konsekwencje tylko takie ze dłużej będziesz czekał na ciepłą wodę i powrót do kotła będzie dłużej ciepły co miało by moze niewielkie znaczenie przy grzania kondensatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 17.12.2017 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Jest to też prawidłowe podłączenie. Zaleca tak między innymi firma Junkers. Ma to wpływać na większą oszczędność pracy kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts