Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Normalnie ręce opadają. Wyczyszczę kocioł tak dla św. spokoju może to coś da. Może się coś tam przytkało.

Otwórz wyczystkę pod turbulatorami i usuń stamtąd popiół.

Również zwrócił bym uwagę, czy pod obrotową komorą spalania palnika nie zebrał się popiół, który zamyka dostęp powietrza. Aby to zrobić trzeba wyjąć palnik - jak to zrobić powinno coś pisać w DTR-ce palnika KIPI.

I tak musisz odsunąć zasobnik, żeby dostać się do wyczystki turbulatorów.

pzdr

DTR-ka KIPI:

9.2. Czyszczenie komory nadmuchowej rurowej. Podczas pracy palnika część produktów spalania może przedostawać się poprzez otwory napowietrzające w rurze paleniskowej do przestrzeni pomiędzy tą rurą, a rurą zewnętrzną. W zależności od rodzaju stosowanego paliwa czyszczenie tego podzespołu należy dokonywać średnio co 6 miesięcy. W celu ich usunięcia należy postępować zgodnie z poniższą instrukcją ( patrz rys. 8 i 9): 1

Całość: http://kipi.pl/wp-content/uploads/2017/11/DTR-ver.-14.pdf

pzdr

• 3 weeks później...

Witam.

W kotle wszystko posprawdzałem. w paru miejscach był niewielki nalot 2-3 mm. Wydaje mi się , że to nie było przyczyną pokazania się dymu.

Węża gumowego mam cały czas lekko ciepłego. Zasobnik zasypany prawie cały czas do oporu więc dymek się nie pokazuje. Teraz obniżę stan w zasobniku i zobaczymy czy dym się przebije przez resztkę pelletu. Pisała do mnie Pani miała taki sam problem z kotłem. Był serwis. Cytuję ( Piec naprawiony koszt 1150 zł. Przyjechał serwisant . Założył wentylator, serwis palnika 250 zł plus koszty robocizny 250, do tego rura 1m 100 zł i czujnik zewnętrzny temperatury )

Pozdrawiam

Edytowane przez zzr 1100

• 2 months później...

Witam.

Sezon grzewczy zakończyłem z końcem marca :) co mnie cieszy :) , opał oszczędzony.

Od października do kwietnia spaliłem 3,5tony dom 123m w domu tem.23c wynik chyba dobry.

Co do mojego kotła seko maxxpellet mogę powiedzieć wentylator , który był zamontowany dodatkowo częściowo się sprawdził. Serwis twierdził , że cofanie się dymu i ognia co doprowadziło do spalenia się gumowego przewodu kilka razy i pojawieniu się komunikatu na wyświetlaczy ( wysoka tem. palnika) jest spowodowane złym stanem technicznym mojej kotłowni i komina , który to komin nie może wytworzyć odpowiedniego ciągu do prawidłowej pracy kotła seko. I dlatego trzeba zamontować dodatkowy wentylator od seko ( koszt z montażem w granicach 650 zł) który to wentylator wytworzy odpowiednie podciśnienie do prawidłowej pracy kotła.. Po sprawdzeniu mojej kotłowni i komina przez trzech fachowców .Panowie stwierdzili ,że moja kotłownia jak i komin są wykonane prawidłowo gdzie ciąg komina jest odpowiedni tym samym mój kocioł nie powinien kopcić i cofać ognia . Po wystawieniu zaświadczenia , które zostało przedstawione seko dostałem telefon z serwisu gdzie zostałem potraktowany jak gówniarz z uwagami serwisanta , że musi być dodatkowy wentylator bo moje warunki jak i otoczenie są nieodpowiednie i kocioł nie będzie u mnie działał. Pan z serwisu się rozłączył . Zamontowałem dodatkowy wentylator i tym samym moje kłopoty z kotłem miały pójść z zapomnienie . Wentylator częściowo się sprawdził ogień się nie cofa ale dym w zasobniku często się pokazuje nawet bym napisał w dużych ilościach . Więc pytanie gdzie jest przyczyna takiego stanu rzeczy , że dym się cofa .Dodatkowy wentylator wytwarza sztucznie dodatkowo ciąg i tym samym już nie powinien się pojawiać problem cofania dymu a dym się cofa.

Pozdrawiam ZZR 1100

Edytowane przez zzr 1100

Podaję przyczyny od (moim zdaniem) najbardziej prawdopodobnych do najbardziej wydumanych:

1. Zbyt mocno przymknięty szyber.

2. Nieszczelna/niezamknięta wyczystka na przewodzie kominowym.

3. Zalepiony sadzą wymiennik kotła - w tym zaklejone zawirowywacze.

4. Duża ilość popiołu pod rurami wymiennika kotła.

5. Ciało obce w kominie.

6. Zaklejony od popiołu wirnik wentylatora wyciągowego.

7. Duża ilość popiołu w kolanie czopucha za kotłem.

8. Zły dobór - za mały przepływ i spręż wentylatora wyciągowego.

9 Jakiś błąd konstrukcyjny komina.

10. Jakiś błąd konstrukcyjny kotła - np zawężona albo niedrożna rura wymiennika pionowego.

Sprawdź po kolei możliwości...

pzdr

Podaję przyczyny od (moim zdaniem) najbardziej prawdopodobnych do najbardziej wydumanych:

1. Zbyt mocno przymknięty szyber.

2. Nieszczelna/niezamknięta wyczystka na przewodzie kominowym.

3. Zalepiony sadzą wymiennik kotła - w tym zaklejone zawirowywacze.

4. Duża ilość popiołu pod rurami wymiennika kotła.

5. Ciało obce w kominie.

6. Zaklejony od popiołu wirnik wentylatora wyciągowego.

7. Duża ilość popiołu w kolanie czopucha za kotłem.

8. Zły dobór - za mały przepływ i spręż wentylatora wyciągowego.

9 Jakiś błąd konstrukcyjny komina.

10. Jakiś błąd konstrukcyjny kotła - np zawężona albo niedrożna rura wymiennika pionowego.

Sprawdź po kolei możliwości...

pzdr

Pello a to byłeś u kolegi i tych przyczyn nie ustaliłeś ? Takie przyczyny to można podać bez wizji lokalnej.

Pello a to byłeś u kolegi i tych przyczyn nie ustaliłeś ? Takie przyczyny to można podać bez wizji lokalnej.

Zaproponuj w takim razie coś nowego (oprócz punktów 1 i 2). Proszę...takiego, aby znaleźć przyczynę bez prac serwisowych..

pzdr

Edytowane przez Pello