zzr 1100 31.01.2018 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Gdzieś wyczytałem , że występuje pellet ze słomy.Tona 300 zł. cena zachęca ale to chyba jakaś lipa. Szybko się pewnie spala i kaloryczność pewnie bez szału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 31.01.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Przede wszystkim smród i masa popiołu. Lepiej tego nie robić w tego rodzaju kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzr 1100 31.01.2018 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 dzięki tak myślałem. Lepiej mieć w domu dobry towar . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 31.01.2018 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 dokładnie. Masz dobry towar - próbowałem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzr 1100 31.01.2018 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Ten pellet co mam ładnie się pali ale już mi się kończy Mój dostawca dostarczył mi inny bo tamtego ma braki. Mówił , że ten pellet jest super. Jest taki bardzo jasny popalimy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 31.01.2018 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 wracając do komina. Czyli jak jest za duży ciąg źle jak za mały też źle. To chyba ciężko jest się wstrzelić w odpowiednie parametry. Dlaczego w takich widełkach spokojnie mieści się wiele kominów oczywiście prawidłowo wykonanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzr 1100 02.02.2018 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Witam .W środę w zasobniku pokazała się taka niewielka (mgiełka)A wczoraj już miałem tak galancie dymu w zasobniku.Wyczyszczę w kotle co się da i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 02.02.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 No właśnie o tym mówiłem - problem nie został rozwiązany ani też nie został odnaleziony - został zamieciony pod dywan poprzez montaż wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzr 1100 02.02.2018 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Normalnie ręce opadają. Wyczyszczę kocioł tak dla św. spokoju może to coś da. Może się coś tam przytkało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 02.02.2018 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Normalnie ręce opadają. Wyczyszczę kocioł tak dla św. spokoju może to coś da. Może się coś tam przytkało. Otwórz wyczystkę pod turbulatorami i usuń stamtąd popiół. Również zwrócił bym uwagę, czy pod obrotową komorą spalania palnika nie zebrał się popiół, który zamyka dostęp powietrza. Aby to zrobić trzeba wyjąć palnik - jak to zrobić powinno coś pisać w DTR-ce palnika KIPI. I tak musisz odsunąć zasobnik, żeby dostać się do wyczystki turbulatorów. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 02.02.2018 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 DTR-ka KIPI: 9.2. Czyszczenie komory nadmuchowej rurowej. Podczas pracy palnika część produktów spalania może przedostawać się poprzez otwory napowietrzające w rurze paleniskowej do przestrzeni pomiędzy tą rurą, a rurą zewnętrzną. W zależności od rodzaju stosowanego paliwa czyszczenie tego podzespołu należy dokonywać średnio co 6 miesięcy. W celu ich usunięcia należy postępować zgodnie z poniższą instrukcją ( patrz rys. 8 i 9): 1Całość: http://kipi.pl/wp-content/uploads/2017/11/DTR-ver.-14.pdf pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzr 1100 20.02.2018 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 (edytowane) Witam.W kotle wszystko posprawdzałem. w paru miejscach był niewielki nalot 2-3 mm. Wydaje mi się , że to nie było przyczyną pokazania się dymu.Węża gumowego mam cały czas lekko ciepłego. Zasobnik zasypany prawie cały czas do oporu więc dymek się nie pokazuje. Teraz obniżę stan w zasobniku i zobaczymy czy dym się przebije przez resztkę pelletu. Pisała do mnie Pani miała taki sam problem z kotłem. Był serwis. Cytuję ( Piec naprawiony koszt 1150 zł. Przyjechał serwisant . Założył wentylator, serwis palnika 250 zł plus koszty robocizny 250, do tego rura 1m 100 zł i czujnik zewnętrzny temperatury )Pozdrawiam Edytowane 21 Lutego 2018 przez zzr 1100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 20.02.2018 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Oj to coś mają problem i to duży moze tak jak w galmetach trzeba zawirowywacze wyciągać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 20.02.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Najwidoczniej gówniane kotły skoro nie mogą spalić peletu ze słomu.U mnie pewnie palił by się bezproblemowo generując masę żużlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzr 1100 21.02.2018 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Może kupię kilka worków pelletu ze słomy tak z ciekawości. Ciekawe czy to coś jest wart. Zastanowię się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzr 1100 19.05.2018 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 (edytowane) Witam. Sezon grzewczy zakończyłem z końcem marca co mnie cieszy , opał oszczędzony. Od października do kwietnia spaliłem 3,5tony dom 123m w domu tem.23c wynik chyba dobry. Co do mojego kotła seko maxxpellet mogę powiedzieć wentylator , który był zamontowany dodatkowo częściowo się sprawdził. Serwis twierdził , że cofanie się dymu i ognia co doprowadziło do spalenia się gumowego przewodu kilka razy i pojawieniu się komunikatu na wyświetlaczy ( wysoka tem. palnika) jest spowodowane złym stanem technicznym mojej kotłowni i komina , który to komin nie może wytworzyć odpowiedniego ciągu do prawidłowej pracy kotła seko. I dlatego trzeba zamontować dodatkowy wentylator od seko ( koszt z montażem w granicach 650 zł) który to wentylator wytworzy odpowiednie podciśnienie do prawidłowej pracy kotła.. Po sprawdzeniu mojej kotłowni i komina przez trzech fachowców .Panowie stwierdzili ,że moja kotłownia jak i komin są wykonane prawidłowo gdzie ciąg komina jest odpowiedni tym samym mój kocioł nie powinien kopcić i cofać ognia . Po wystawieniu zaświadczenia , które zostało przedstawione seko dostałem telefon z serwisu gdzie zostałem potraktowany jak gówniarz z uwagami serwisanta , że musi być dodatkowy wentylator bo moje warunki jak i otoczenie są nieodpowiednie i kocioł nie będzie u mnie działał. Pan z serwisu się rozłączył . Zamontowałem dodatkowy wentylator i tym samym moje kłopoty z kotłem miały pójść z zapomnienie . Wentylator częściowo się sprawdził ogień się nie cofa ale dym w zasobniku często się pokazuje nawet bym napisał w dużych ilościach . Więc pytanie gdzie jest przyczyna takiego stanu rzeczy , że dym się cofa .Dodatkowy wentylator wytwarza sztucznie dodatkowo ciąg i tym samym już nie powinien się pojawiać problem cofania dymu a dym się cofa. Pozdrawiam ZZR 1100 Edytowane 19 Maja 2018 przez zzr 1100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 21.05.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Podaję przyczyny od (moim zdaniem) najbardziej prawdopodobnych do najbardziej wydumanych:1. Zbyt mocno przymknięty szyber.2. Nieszczelna/niezamknięta wyczystka na przewodzie kominowym.3. Zalepiony sadzą wymiennik kotła - w tym zaklejone zawirowywacze.4. Duża ilość popiołu pod rurami wymiennika kotła. 5. Ciało obce w kominie.6. Zaklejony od popiołu wirnik wentylatora wyciągowego.7. Duża ilość popiołu w kolanie czopucha za kotłem.8. Zły dobór - za mały przepływ i spręż wentylatora wyciągowego.9 Jakiś błąd konstrukcyjny komina.10. Jakiś błąd konstrukcyjny kotła - np zawężona albo niedrożna rura wymiennika pionowego. Sprawdź po kolei możliwości... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.05.2018 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Podaję przyczyny od (moim zdaniem) najbardziej prawdopodobnych do najbardziej wydumanych: 1. Zbyt mocno przymknięty szyber. 2. Nieszczelna/niezamknięta wyczystka na przewodzie kominowym. 3. Zalepiony sadzą wymiennik kotła - w tym zaklejone zawirowywacze. 4. Duża ilość popiołu pod rurami wymiennika kotła. 5. Ciało obce w kominie. 6. Zaklejony od popiołu wirnik wentylatora wyciągowego. 7. Duża ilość popiołu w kolanie czopucha za kotłem. 8. Zły dobór - za mały przepływ i spręż wentylatora wyciągowego. 9 Jakiś błąd konstrukcyjny komina. 10. Jakiś błąd konstrukcyjny kotła - np zawężona albo niedrożna rura wymiennika pionowego. Sprawdź po kolei możliwości... pzdr Pello a to byłeś u kolegi i tych przyczyn nie ustaliłeś ? Takie przyczyny to można podać bez wizji lokalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 22.05.2018 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 (edytowane) Pello a to byłeś u kolegi i tych przyczyn nie ustaliłeś ? Takie przyczyny to można podać bez wizji lokalnej. Zaproponuj w takim razie coś nowego (oprócz punktów 1 i 2). Proszę...takiego, aby znaleźć przyczynę bez prac serwisowych.. pzdr Edytowane 22 Maja 2018 przez Pello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.05.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 (edytowane) Zaproponuj w takim razie coś nowego (oprócz punktów 1 i 2). Proszę...takiego, aby znaleźć przyczynę bez prac serwisowych.. pzdr Jeśli będę na miejscu będę szukał przyczyny. To nie zaglądałeś do kotła ? Nie widziałeś komina ? Edytowane 22 Maja 2018 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts