Tern 13.04.2018 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Temat szafy w salonie można zamknąć: Iscra ma wizję A nawet gdyby to nie wystarczyło, to zdjęcia Pestki powinny wszelkie wątpliwości rozwiać: to po prostu nie będzie wyglądać. Pod tym względem pierwsze zdjęcie, czyli regał z częściowym przeszkleniem, zmiata wszystkie inne pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 13.04.2018 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Przepływowe ogrzewanie wody prądem to czysta rozrzutność. Zdecydowana większość zużycia ciepłej wody przypada na porę drogiej strefy każdej tarfy energetycznej. Tu najsensowniej wyjdzie G12as, ale to i tak będzie prawie 2x drożej, niż w taniej strefie G12. Przepływowo to można ogrzewać w kuchni, gdzie zużycie jest minimalne i większe straty dałaby cyrkulacja albo spuszczanie zimnej wody czekając na ciepłą. KAIZEN Już pisałem na forum swój przykład ale napiszę jeszcze raz . Posiadam mały domek 100 m2 wybudowany 23 lata temu przez dewlopera. Suporex ,ocieplenie na ścianie 12 cm, w podłodze zakładam że z 6 cm. Ogrzewanie elektryczne zwykłe konwektory , jedna taryfa , kuchenka , lodówka zmywarka , prysznic , przepływowy podgrzewacz wody. Trzy osoby ( ja, Żona , już pełnoletnia Córka) okazjonalnie nocują goście. Średnio miesięczny koszt za ubiegły rok ( grudzień - grudzień ) 420,00 zł za prąd. Policzysz mi opłacalność ( czas zwrotu )inwestycji w inne źródła energii ? ( pomieszczenie gosp , np. podłogówka, np. PC , np. panele itd. itp ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 13.04.2018 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Kurka, im bardziej patrzę na tę pierwszą inspirację, czarne regały z częściową witryną, to tym bardziej mi się to podoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 17.04.2018 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Tak sobie myślę. Pamiętajcie, że dom budujemy na 2+3. W takiej sytuacji ogrzewanie przepływowe raczej nie będzie miało ekonomicznego sensu. Co więcej, w przypadku trzeciego dziedzica, to już serio trzeba będzie pomyśleć o CZYMŚ. Czy to fotowoltaice, czy choćby solarach do ciepłej wody. Będzie siedzenie i liczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 23.04.2018 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Wiecie, my jeszcze projektujemy Ale to już końcówka! Rzucam Wam PRAWIE-ŻE-OSTATECZNY rzut Co się jeszcze zmieni? 1. W salonie taka wielka ściana z przeszkleniem (przy literze D) będzie podzielona tak, jak na poprzedniej wersji projektu, którą Tern wrzucał o tu. Dzięki temu będzie ścianka na TV, której teraz brakuje. Bo przypominam, że ta wielka pusta ściana (przy literze A) jest przeznaczona na biblioteczkę. 2. Sypialnia z łazienką. Znów nam nie pasowały rozwiązania (ta nasza szafa od kompletu jest schowana we wnęce, zamiast być widoczna! ), więc znów będą modyfikacje. Bardzo możliwe, że w kierunku tego, co widać w załączniku, ale to mój pomysł i nie wiem jeszcze jak na niego spojrzy nasza architekt Założenie jest takie, że łazienka MUSI być przy tej ściance, gdzie widać wannę, gdyż jest to zaraz obok kotłowni. A sypialnia z łazienką muszą zmieścić się w istniejącym metrażu - czyt. nie powiększymy tych pomieszczeń kosztem innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 23.04.2018 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Jeszcze Tern wymyślił inaczej łazienkę Drobna zmiana: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.04.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Wanna między kibelkami? Wybaczcie, ale ja się w takiej bym nie kąpała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 23.04.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Hej Skoro to PRAWIEŻE to pozwole sobie wtrącic kilka swoich groszy. Nie wnikam w część prywatną ale w częsci dziennej od poczatku korci mnie nieco inne wykorzystanie przestrzeni. Wrzucam kilka moich pomysłów zaznaczonych na czerwono na Waszym rzucie. Z propozycją nieco szarpnięcia bryłą to znaczy wydłużeniu nieci łącznika tak aby stół jadalniany był central;nie po srodku i nie kolidował z komunikacją. Można by to zrobic tak... Lub zostawić to kopnięcie które juz jest a tylko je obniżyć zwiększając w ten sposób wiatrołap. A tu zdjęcia dla lepszego zilustrowania tego o czym mówię. Oczywiście brakuje tam drzwi rozsuwanych na patio ale liczę, ze oczami wyobraźni je sobie wstawicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 23.04.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) Wanna między kibelkami? Wybaczcie, ale ja się w takiej bym nie kąpała Nie widzę innego sensownego sposobu na pomieszczenie wszystkich urządzeń niż ten, gdzie sedes i bidet są blisko wanny. Popatrz na poprzednie rzuty. Albo łazienka jest niewygodna, albo np. nie mamy w ogóle dużej szafy w sypialni. Bez powiększania powierzchni domu nic nie wyczarujemy, a tego nie chcemy, bo i tak jesteśmy na styk z założeniami. marimag, pomysł masz diabelnie efektowny, ale okrutnie nieefektywny Jedyny sposób, żeby stół jadalniany nie stał w ciągu komunikacyjnym, to ustawienie go przy ścianie małego WC, co mija się z celem. Ale to mniejszy problem. Korytarz już teraz będzie długaśny, a wydłużenie go o kolejne kilka metrów (4-5 wg Twojego szkicu)... No, jakoś nie kusi No i rośnie powierzchnia zabudowy, o czym pisałem wyżej Może jakiś mikroskopijny stolik kawowy kiedyś tam wyląduje, ale stół jadalniany zostanie raczej tam, gdzie wymyśliłem. Podobny efekt można osiągnąć obracając obecny układ mebli zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Ale obawiam się, że wtedy z kuch zrobi się daleko i będzie kiepski dostęp do wyjścia na patio. W każdym razie to jest do zrobienia i jak już ściany staną, to będziemy kombinować Musimy wreszcie ustalić, czy mamy okno od zachodu w salonie, bo tak zauważyłem, że pojawia się i znika jak jakiś ninja Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez Tern Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 23.04.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Nie wiem jak by to wyszło metrazowo bo nie liczyłam.Chciałam tylko wyrzucic z siebie to co nie daje mi spokoju od początku tego projektu.W tej chwili macie W OGÓLE nie wykorzystany ten łącznik. To dopiero nieefektywny pomysł ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 23.04.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Jeszcze Tern wymyślił inaczej łazienkę Drobna zmiana: [ATTACH=CONFIG]411647[/ATTACH] A to okno w łazience macie do ziemi? Bo jeśli nie, to zdecydowanie zostałabym przy wc i bidecie na ścianie z oknem. Dostęp do wanny między kibelkami niewygodny i mało komfortowy. Nie wyobrażam sobie kąpieli między kibelkami . Za to ten prysznic we wnęce spoko, biorąc pod uwagę chęć wyeksponowania szafy Pytanie, jak szeroka będzie kabina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.04.2018 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) 3 wersje łazienki. Różowe to wersja Terna. WERSJA 1 Myślę, że takie przesunięcie ścian nie robi krzywdy sypialni, a łazienka bardzo zyskuje. Iskra będzie mogła nawet postawić efektowny stołek, może puf albo nieduże krzesło koło wanny, żeby było gdzie przysiąść po kąpieli, albo odłożyć książkę. WERSJA 2 Wucet i bidet zamkane przesuwanymi drzwiami z matowej szyby. WERSJA 3 Otwarta kabina prysznicowa z drzwiami składanymi na ścianę. Można powiększyć przestrzeń przy wolnostojącej (lub zabudowanej) wannie. Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 23.04.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Stawiam na wersje nr.2 Pestki. Jest genialna już to widze oczami wyobraźni. Wasze wersje przepraszam nie do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 23.04.2018 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Bardzo podoba mi się oddzielenie wc i bidetu! Problem w tym, że Ternowi zupełnie nie xD Będziemy więc dyskutować. Mi najmocniej przypadła do gustu wersja 3 ze świetnym giga prysznicem, ale znów Ternowi to się kompletnie nie widzi. Mocnym mankamentem wersji 2 i 3 jest to, że jest bardzo mało miejsca przed wc i bidetem. W wersji 3 jest to do obejścia, przesuwając umywalką na ścianę od sypialni i rezygnując z oddzielenia wc i bidetu... Ale wtedy tracę to, co tak mi się spodobało - oddzielenie właśnie. No i nie wiem jak przekonać Terna do takiego otwartego prysznica. Jakieś wizualizacje ktoś podrzuci? Podrzucę wszystkie 3 wersje naszej architekt jako kolejne "kwestie do rozważenia" ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 23.04.2018 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 No to ja mam podobnie do Terna Klaustrofobiczne WC, to nie dla mnie. Ścianka z szyby, nawet mlecznej, nie dałaby mi komfortu i intymności, za to ograniczyłaby przestrzeń. Mnie najbardziej przypadła do gustu pestkowa propozycja nr 1. Przestronna kabina z drzwiami (nie toleruję otwartych kabin ) Jedynie może umywalkę przeniosłabym na przeciwko drzwi, żeby WC-ciki miały swoją przestrzeń Wanna w zakątku, gdzie rzeczywiście coś się jeszcze zmieści (czy to stołek, gustowny wieszak na ręczniki, czy półeczka na świeczki, czy książkę). Robi się coraz bardziej interesująco z tym Waszym projektem Ciekawe, co się znajdzie w ostatecznej wersji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.04.2018 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Wstawiłam mleczne drzwi przy wucetkach, bardziej po to, żeby je ukryć. Nie lubię widoku sedesu & company w łazience. Przy okazji możliwość zamknięcia się w kabinie wucetowej może okazać się przydatna, gdy dwie osoby jednocześnie są w łazience, a jedna z nich potrzebuje akurat więcej intymności. U nas wucet jest schowany pod siedziskiem. Chciałam go całkiem zamknąć w skrzyni, ale opór J był znaczny i ustąpiłam. Prawie nie widać Kabinę wucetową można jeszcze trochę powiększyć przesuwając szklane drzwi w stronę wejścia. Można nawet przewidzieć wmurowanie stelaży w ścianę od korytarzą, co dałoby kolejne 20 cm więcej przestrzeni. WERSJA 2 A Powiększyłam kabinę wucecika i przestawiłam umywalkę obok prysznica, ale mnie to nie pasuje. Porobiło się dużo „schodków” w tym planie. Jest bardziej kanciasto. Poza tym w tym układzie drzwi prysznica muszą być od strony wanny i robi się ciasno. WERSJA 3 A Powiększyłam kabinę wucetową kosztem miejsca na umywalkę WERSJA 3 B W tej wersji kabina wc jest większa, ale wanna jest ciut krótsza, żeby umywalka miała dosyć miejsca. Wg mnie zrobiła się tu taka niedogodność, że umywalka jest zbyt dalego od wc i zniknęło miejsce na fotelik, albo toaletkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.04.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Więcej zdjęć https://www.eerstekamerbadkamers.nl/referenties/badkamer-amsterdam-centrum/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 24.04.2018 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Myślimy Wbrew temu co Iscra napisała, otwarta kabina prysznicowa nie jest dla mnie czymś "co kompletnie się nie widzi", a jedynie mam trochę obaw natury praktycznej. Muszę to sobie poukładać, ale idea mi się podoba. W przeciwieństwie do zamykania sedesu i bidetu za kolejnymi drzwiami. To rzeczywiście "się nie widzi", choć z kolei doceniam walory estetyczne Tak na marginesie: szkoda, że tej holenderskiej łazienki nie widzieliśmy przy wykańczaniu łazienki w mieszkaniu. Kolorystycznie są bardzo zbliżone, więc gdybyśmy w porę podpatrzyli parę detali, efekt byłby jeszcze lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.04.2018 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Tern, mam pokaźny zbiór tematyczny łazienek, kuchni, sypialni, pokoi dziecięcych, salonów, jadalni, ogrodów.... na Pintereście. Nie zawsze są to pomysły w całości piękne, bo zapisałam ze względu na jakiś interesujący szczegół, ale jest w czy wybierać. Link jest w mojej sygnaturze, zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 25.04.2018 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Szkoda , że nie ma podanych wymiarów łazienki , bo rysunek wszystko przyjmie a w rzeczywistości może to być przepychanie sie miedzy wyposażeniem łazienki.Moim zdaniem wnęka to najlepsze miejsce na prysznic , ewentualnie umywalka z dużym lustrem , które może odbijać światło z okna.A może jakiś kompromis.We wnęce umywalka , wanna w pierwotnym miejscu ale odpowiednio większa połączona z prysznicem , kibelek i bidet na ścianie wejściowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts