Tern 05.06.2019 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 I stan aktualny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 05.06.2019 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Tern, co którą warstwę pustaków będziecie zalewać betonem? Czy może po całości (tak jak dom na "Grand Designes", którego budowę pokazywali kilka/kilkanaście lat temu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 05.06.2019 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Trzy warstwy, jak Pan Producent przykazał. Mocnych wrażeń wolę poszukać gdzie indziej Co ważne, 3 warstwy to u nas ok 9m3 betonu, czyli tyle, ile mieści przeciętna pompogruszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 06.06.2019 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Refleksja po dzisiaj: żeby nie to porypane zbrojenie to dom by dawno już stał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 06.06.2019 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 No nie macie łatwo, ale że tak może głupio spytam nie mozna tego zbrojenia od góry włożyć? Ono jest na dole zwiazane z tymi nieudolnie zabetonowanymi wasami? Mimo wszystko życzę powodzenia i dalszej walki. Będziedzie mieć co wspominać w długie zimowe wieczory . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 06.06.2019 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 (edytowane) Refleksja po dzisiaj: żeby nie to porypane zbrojenie to dom by dawno już stał... Duzo tego zbrojenia pionowo, kto tak zaprojektowal? Jaki jest cel tego cwiczenia? To z powodu tego aby dach rozpieral sie na wysokiej scianie? Szczegolnie dziwne sa te startery do scian tak gesto zrobione od plyty. Producent systemu przewiduje tylko zbrojenia pionowe naroznikow i przy otworach okiennych i drzwiowych + poziome takie oczka na 60cm z drutu fi6 przy tych pionowych i do 4 kondygnacji nic wiecej. Dodalem poziomo obwodowo co metr,a sciane "kolankowa" na pietrze mam na 3,25m i trzyma sie dobrze. W koncu 9m3 betonu to ponad 20 ton... to wszystko bedzie wazyc. Bylas u mnie na stronie i widzialas. Dorzuce w miare szybko do konca stan surowy. Edytowane 6 Czerwca 2019 przez Di. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 07.06.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Też byliśmy w szoku, ale nasz konstruktor przeliczał projekt w oparciu o wytyczne z dokumentacji producenta przeznaczonej dla konstruktorów. Później konsultowaliśmy to jeszcze z Izodomem, ale potwierdzili, że wszystko wskazuje na to, że "tak ma być". Wszystko jest opisane w wątku, poszukaj postów z listopada czy grudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 07.06.2019 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 (edytowane) Też byliśmy w szoku, ale nasz konstruktor przeliczał projekt w oparciu o wytyczne z dokumentacji producenta przeznaczonej dla konstruktorów. Później konsultowaliśmy to jeszcze z Izodomem, ale potwierdzili, że wszystko wskazuje na to, że "tak ma być". Wszystko jest opisane w wątku, poszukaj postów z listopada czy grudnia Korzystam przeciez z tej samej dokumentacji Izodomu co Twoj konstruktor , rozmawialem tez z inzynierem, ktory kieruje ich ekipia firmowa, akurat robil cos w Warszawie, sa tez ich filmy instruktazowe, dlatego zdziwilem sie i zapytalem. Dziwi mnie to szczegolnie, ze Wasz dom to dwie proste bryly parterowe, tam nie ma nic skomplikowanego. (nie liczac wylanych lez przy placeniu za dachy, ja mam tylko 240m2 dachu a juz placze.) Moim skromnym zdaniem ktos przesadzil, jak u mnie ze zbrojeniem plyty. Tyle ze mi na dodatkowe 2 tony stali latwiej bylo przymknac oko, bo miescilo sie w budzecie i nie spowalnialo pracy. Moze masz instalacje w scianach, jakies rury oslabiajace same sciany? Zerkne pozniej jakie jest uzasadnienie. Konsultanci-sprzedawcy z Izodomu raczej nie budza mojego zaufania, z wyliczonego zamowienia ktore mi przygotowali wycialem materialu na przynajmniej 10tysiecy... przeliczylem to sam i po budowie zostalo mi tylko, oprocz malych scinkow, 4 pelne bloczki. Wyobrazam sobie, ze po ich przeliczeniach z "resztek" moglbym postawic garaz wolnostojacy Nie licze innych wpadadek, jak przywiezienie materialu na pietro przed parterem. Dlatego mysle, ze jak dolozysz tone stali wiecej to im nie zaszkodzi wcale... Edit: Jednak nie widzialem zadnego uzasadnienia dla takiego zbrojenia. nie krytykuje, bo to Wasza kasa i Wasz czas, szkoda tylko ze projektanci i wykonawcy chronia swoja dupe na koszt inwesora. Edytowane 7 Czerwca 2019 przez Di. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 07.06.2019 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Dziwi mnie to szczegolnie, ze Wasz dom to dwie proste bryly parterowe, tam nie ma nic skomplikowanego. 1. Nie mamy żadnych wewnętrznych ścian nośnych. 2. Nie mamy stropu (sufit z płyt gk podwieszanych do belek więźby). 3. Nad salonem przestrzeń otwarta aż do kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 07.06.2019 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 No kochani! Podglądam wasze postępy z zaciekawieniem. Póki co, te "klocki lego", nie wyglądają na lekką zabawę . Podziwiam pracę własną, bo troszkę zaznałam zabawy na budowie i wiem, czym to smakuje. Ale ścian nie stawiałam Kibicuję, trzymam kciuki i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 10.06.2019 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 (edytowane) 1. Nie mamy żadnych wewnętrznych ścian nośnych. 2. Nie mamy stropu (sufit z płyt gk podwieszanych do belek więźby). 3. Nad salonem przestrzeń otwarta aż do kalenicy. Ja to rozumiem, a przeciez wieniec tez bedzie dodatkowo zbrojony przynajmniej 4 pretami fi12 po odwodzie scian, tak?. I on nie pozwoli im przewrocic sie pod obciazeniem. W koncu ludzie taki cos z gazobetonu buduja tylko ze slupkami betonowymi, a tutaj jest beton monolityczny... U mnie tez nie ma scian nosnych na pietrze... a sciany zewnetrzne sa na 3 metry wysokie, dokladnie tak samo. Edytowane 11 Czerwca 2019 przez Di. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 11.06.2019 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 Ja to rozumiem, a przeciez wieniec tez bedzie dodatkowo zbrojony przynajmniej 4 pretami fi12 po odwodzie scian, tak?. I on nie pozwoli im przewrocic sie pod obciazeniem. W koncu ludzie taki cos z gazobetonu buduja tylko ze slupkami betonowymi, a tutaj jest beton monolityczny... U mnie tez nie ma scian nosnych na pietrze... a sciany zewnetrzne sa na 3 metry wysokie, dokladnie tak samo. Masz strop monolityczny, który dodatkowo spina Ci konstrukcję I ci ludzie, co budują z gazobetonu, to najczęściej parter + poddasze, więc strop mają, w przeciwieństwie do nas. A u nas jeszcze ściany parteru są na 3,75 (po instalacjach w suficie, jak wentylacja mechaniczna, i uwzględnieniu wylewek i instalacji pod podłogą, akurat wyjdzie 3m na gotowo - tyle ile ma być docelowo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 12.06.2019 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Masz strop monolityczny, który dodatkowo spina Ci konstrukcję I ci ludzie, co budują z gazobetonu, to najczęściej parter + poddasze, więc strop mają, w przeciwieństwie do nas. A u nas jeszcze ściany parteru są na 3,75 (po instalacjach w suficie, jak wentylacja mechaniczna, i uwzględnieniu wylewek i instalacji pod podłogą, akurat wyjdzie 3m na gotowo - tyle ile ma być docelowo). Nie mam stropu monolitycznego nad pietrem, schemat statyczny konstrukcji jest dokladnie taki sam, jakbym postawil pietro zamiast na parterze, to na fundamencie na ziemi. Strop spina tylko parter i robi za "fundament" dla pietra - tak dla scislosci. Ci co buduja z gazobetonu parterowki to czesto maja dokladnie taka sama sytuacje jak u Was. Ty opisujesz inne rozwiazanie, ze stropem nad parterem i poddaszem z niska sciana kolankowa, Daleko nie szukacjac, moj sasiad postawil dwa lata temu parterowke na planie krzyza, tak samo jak u Ciebie konstrukcja dachu odslonieta az po kalenice, w niektorych pomieszczeniach sufit podwieszany. Dach kryty ciezka dachowka, duzo bardziej skomplikowany i wszystko z gazobetonu. Wiem o czym pisze, nie opowiadam bajek bez sensu. U mnie na pietrze jest niemal tak samo - tyle ze na gotowo ma byc 2,85 od wylewek po sufit podwieszany i z niewielkim skosem, wiec sciana na ktorej trzyma sie dach ma tylko 2,25 i do tego dochodzi 1,20m do poziomu jetek. Rozpietosci miedzy scianami u mnie 8,5-9,5m, do tego konstrukcja dachu tradycyjna ciesielska, rozpierajaca na boki krokwiowo-jetkowa. Wtedy kazdy dodatkowy metr sciany zwieksza sily dzialajace na boki niemal dwukrotnie. Wiec jesli macie same sciany pod wieniec na 3,75, to troche tlumaczyloby ciezkie zbrojenie, gdyby konstrukcja dachu miala rozpierac sciany na zewnatrz. Ale pisaliscie, ze beda wiazary, ktore co do swojej zasady przekazuja obciazenie w dol, nie na boki. Mowiac krotko wiazar lezy na wiencu scian, a nie je rozpycha. Tyle wyjasnien, nie chce dalej zasmiecac Wam tematu. Na pewno bedzie dobrze jak jest, mialem na mysli tylko, ze zapewne moglo byc latwiej i troche taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 13.06.2019 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Wiesz, my to wszystko rozumiemy, bo pamiętam naszą pierwszą reakcję, jak odcyfrowaliśmy projekt konstrukcji No nic, w każdym razie idziemy do przodu, zalewać będziemy najpewniej we wtorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 14.06.2019 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Wiesz, my to wszystko rozumiemy, bo pamiętam naszą pierwszą reakcję, jak odcyfrowaliśmy projekt konstrukcji No nic, w każdym razie idziemy do przodu, zalewać będziemy najpewniej we wtorek. polecam za kazdym razem, przed wylewaniem i z usmiechem zapytac operatora pompogruszki co przywiozl. Pomaga uniknac nieporozumien na koniec. Pozdrawiam i powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 18.06.2019 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Pierwsze 3 warstwy zalane! Znaczy czasem są to 3, a czasem tak bardziej 4 (pod oknami na przykład). To była chyba najlepsza do tej pory część budowy. Żadnych problemów Operator pompogruszki świetny, osłony przed zabrudzeniem zamków zdały egzamin perfekcyjnie (znaczy przecięta wzdłuż rura do kanalizy + folia budowlana w niektórych miejscach). Zalewane było wszystko na jeden raz i jedynie w jednym miejscu wypchnęło klocka z izodomu o pół centymetra. Po zalaniu pociągnęliśmy w górę jeszcze jedną warstwę na części nocnej. Zdjęcia będą niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 22.06.2019 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 (edytowane) Obiecane fotki Osłony na zamki przed zalewaniem Zalewamy! Operator poradził, by ustawić rurę jak najbardziej płasko, to nie będzie dużej siły uderzenia betonu - i faktycznie dobrze to zdawało egzamin Pod oknami zalewaliśmy bliżej 4 warstwy, bo tutaj będzie parapet. Tak wyglądają osłonki po betonowaniu A tu rośnie piękny, południowo-zachodni FIX w salonie na 2,35 szerokości i 2,60 wysokości. Już myślę, co tam w ogrodzie zasadzę, aby mieć piękny widok przez cały rok... To zdjęcia z wtorku, a mamy sobotę, więc są już mocno nieaktualne Najlepsza Ekipa Budowlana (w skrócie NEB) jest już koło 8 czy 9 warstwy Zalewaliśmy te 3-4 warstwy naraz, na 1 okrążenie. Bezproblemowo Edytowane 22 Czerwca 2019 przez Iscra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 24.06.2019 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Powiem szczerze, że czekanie na beton kosztowało mnie sporo nerwów. Wiecie, kiepskie doświadczenia z poprzednich etapów, gdzie teoretycznie wszystko było pod kontrolą, a potem nagle FUBAR. Najpierw jednak przygotowania. Zajęły dobre kilkanaście godzin, z dwóch powodów. Po pierwsze chciałem dobrze zabezpieczyć zamki (dzięki za ostrzeżenie, MAG ). Po drugie, ze względu na dużą ilość okien do ziemi, powstała masa wolnostojących ścianek, które ciężko było powiązać... właściwie z czymkolwiek Po pierwsze ścianka między sypialniami dzieci: półmetrowy słupek, który wyginał się w zależności od tego, jak się ustawiło pionowe druty. Uderzenie betonu mogło go naprawdę mocno pokrzywić, a wtedy powodzenia w spinaniu tego nadprożami. Drugie takie miejsce to południowo-wschodni narożnik salonu. 170 cm ściany podpierającej dach i nie spiętej z niczym Na szczęście wygląda na to, że wszystko poszło doskonale. Zdejmowanie pustaków wiążących te miejsca było bardzo łatwe, czyli nie powstały żadne nadprogramowe naprężenia, czyli nic się nie pokrzywiło (za mocno? ). Zdjęć z samego betonowanie nie mam z dość oczywistych powodów, ale przed i po... Proszę bardzo: 1. So silent before the storm... Folia służy zabezpieczeniu pustaków, które "ustawiają" okna. W połączeniu z rynną z rury od kanalizy zdała egzamin w stu procentach. CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 24.06.2019 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 2. Nie obyło się bez drobnych wpadek: Niby nic, ale teraz będzie lepiej widać: Tak, przez przypadek zalaliśmy tu 5 warstw To słupek między dylatacją a wejściem. Ma bardzo niewielką pojemność, a przez zbrojenie nie dało się zareagować na czas. Całe szczęście to chyba jedyne miejsce na budowie, gdzie pustaki były gotowe na 5 warstw Drugiej wpadki nie udokumentowałem: nie zaślepiłem końcówki pustaka koło jednego z okien. Na szczęście wystarczyło 5 minut z młotkiem, żeby to odkuć, bo beton wypłynął minimalnie. 3. Po wycięciu pustaków z okien i drzwi zaczęło się robić... genialnie Po lewej wspomniana ściana nośna, której na razie nie ma do czego przypiąć A tu sypialnie i taras: CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.06.2019 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Już widać jaki to będzie dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts