Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego budowa? ?ciany dzia?owe ?

Gość

Recommended Posts

Kierownik budowy odradza mi ściany działowe w kuchni i łazienkach z suporka (8cm lub 12cm). Proponuje mi ściany z dziurawki, bo twierdzi, że suporek będzie nasiąkał parą wodną, wodą i się szybciej rozsypie. Czy ma on rację ?

Wolałbym postawić ściany z suporka, bo z dziurawką będzie problem jak będę chciał coś powiesić na ścianie - kołek raczej nie będzie chciał się trzymać jak trafię na dziurę w dziurawce - musiałbym wypełniać takie dziury zaprawą i dopiero wbijać kołek.

Witam.

Ja nie widzę żadnych przeciwskazań dla "suporka", z tym, że pamiętaj iż 8 cm to nietety mało i jest dość niska wytrzymałość tej ściany na obciążenie typu wisząca szafka. (np. szawka z zastawą dla całej rodziny - np. 20 tależy może wyrwać pustak ze ściany). Co do rozpadania się to możesz między baki włożyć. U moich rodziców jest wszystko pobudowane z suporeksu (20 lat) i nic się nie rozpada.

BTW cegła też jet dobra, ale trzeba uważać przy kuciu aby się na drugą stronę nie przebić (np. puszki pod gniazdo).

Pozdrawiam.

Bloczki silikatowe sa OK, ale samemu raczej ich nie postawisz a na pewno trzeba sie nameczyc przy cieciu. Siporex 12cm bez problemu postawi kazdy, nawet nie majacy zadnego doswiadczenia a ciecie jest banalnie proste. Poza tym w siporexie latwiej zrobic otwory i bruzdy na instalacje. Przy silikatach trzeba bedzie sie nameczyc.

D.