Gość 30.07.2002 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Kierownik budowy odradza mi ściany działowe w kuchni i łazienkach z suporka (8cm lub 12cm). Proponuje mi ściany z dziurawki, bo twierdzi, że suporek będzie nasiąkał parą wodną, wodą i się szybciej rozsypie. Czy ma on rację ? Wolałbym postawić ściany z suporka, bo z dziurawką będzie problem jak będę chciał coś powiesić na ścianie - kołek raczej nie będzie chciał się trzymać jak trafię na dziurę w dziurawce - musiałbym wypełniać takie dziury zaprawą i dopiero wbijać kołek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 31.07.2002 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Witam.Ja nie widzę żadnych przeciwskazań dla "suporka", z tym, że pamiętaj iż 8 cm to nietety mało i jest dość niska wytrzymałość tej ściany na obciążenie typu wisząca szafka. (np. szawka z zastawą dla całej rodziny - np. 20 tależy może wyrwać pustak ze ściany). Co do rozpadania się to możesz między baki włożyć. U moich rodziców jest wszystko pobudowane z suporeksu (20 lat) i nic się nie rozpada. BTW cegła też jet dobra, ale trzeba uważać przy kuciu aby się na drugą stronę nie przebić (np. puszki pod gniazdo). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 31.07.2002 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Suporeks jest OK. Tylko 8cm to za malo. Ja dalem 12cm a w niektorych glosnych pomieszczeniach typu lazienka nawet 18cm. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 31.07.2002 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Ile płaciliście za m2 ściany działowej 12 cm z suporeksu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 31.07.2002 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Trudne pytanie, ale sam "gazobeton" kupowałem po 5,10PLN 24x24 a połówka to 2,60PLN odm 600. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 31.07.2002 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 J mam wszędzie ściany działowe z suporkesu 8ki ale w kuchni jest zbudowana ze zwykłej cegły. Może to jest pomysł dla Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 31.07.2002 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Źle się wyraziłem.Chodziło mi o cenę robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 31.07.2002 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 A tego to nie wiem, ale działową (jeżeli mała) to można samemu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 31.07.2002 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Architekt zaproponowal mi bloczki silikatowe jako scianki dzialowe. Czy ktos ma jakies doswiadczenie z takim materialem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 31.07.2002 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Bloczki silikatowe sa OK, ale samemu raczej ich nie postawisz a na pewno trzeba sie nameczyc przy cieciu. Siporex 12cm bez problemu postawi kazdy, nawet nie majacy zadnego doswiadczenia a ciecie jest banalnie proste. Poza tym w siporexie latwiej zrobic otwory i bruzdy na instalacje. Przy silikatach trzeba bedzie sie nameczyc. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts