Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ocieplić te belki

Recommended Posts

Witam. Mam zrobioną taką podporę dwóch krokwi. Podpowiecie jak to ocieplić? Belki mają 16x16cm. Czy mogę to obłożyć styropianem w koło podczas ocieplania ścian czy raczej styropianem nie powinno się obkładać drewna by nie gniło? Czy może w tym miejscu lepiej zastosować wełnę by drewno oddychało? Niestety nie wiem jak to ugryźć.

Mam dodatkowo pytanie o połączenie tych belek z wieńcem. Wszędzie wykonawca dał papę pod murłatę, słupy czy płatwie a w tym miejscu nie zastosował żadnej izolacji. Czy w tym miejscu może tak pozostać bez izolacji? Wykonawca i kierownik budowy twierdzą że w tym miejscu jest to bez znaczenia. Ja jednak jestem trochę sceptyczny co do tej teorii.

Bez tytułu.jpg

Te pionową mogłeś dać na drewnianych podkładkach, 5-8cm.

Pomiędzy podklady, dałbyś styro.

Aktualnie możesz ją oblecieć styro wokół, ale od zewnętrznej strony, musisz zostawić bez ocieplenia.

Drewno musi oddychać.

U mnie mam płatew na wiatrołapie.

Pod miejsca gdzie są śruby, dałem drewna 10cm.

Jest mur ocieplony.

Na ścianie 20cm, wiec płatew wychodzi poza ocieplenie i nie ma problemu.

Murłaty poziome wychodzące z domu, możesz ocieplić. tylko muszą wyjść poza ocieplenie i być luzem, by ta część odprowadzała wilgoć.

Edytowane przez klaudiusz_x