maciuspala 14.12.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Proszę uswiadomcie mnie jak liczyć podlogowkę.Dałem do wyceny pierwszemu instalatorowi przy wycenie PC wycenil mi podlogowkę.Jeśli powierzchnia użytkowa ok.115 m2, calkowita 134 m2 to do kosztów m2 liczy się ilość m2 calkowitej?Podlogowki nie kladzie się pod meblami, raczej nie daje sie w kotlowni oraz garderobach czy pod schodami.Instalator wyliczył na dom 1477 mb pexa a cena m2 wynosi ok 118 zl.Cena mocno przesadzona ale jak mam rozumieć wyceny instalatora który mówi cenę za m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 14.12.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Proszę uswiadomcie mnie jak liczyć podlogowkę.Dałem do wyceny pierwszemu instalatorowi przy wycenie PC wycenil mi podlogowkę. Jeśli powierzchnia użytkowa ok.115 m2, calkowita 134 m2 to do kosztów m2 liczy się ilość m2 calkowitej?Podlogowki nie kladzie się pod meblami, raczej nie daje sie w kotlowni oraz garderobach czy pod schodami.Instalator wyliczył na dom 1477 mb pexa a cena m2 wynosi ok 118 zl. Cena mocno przesadzona ale jak mam rozumieć wyceny instalatora który mówi cenę za m2? Cena musi być do przyjęcia przez obydwie strony . Negocjuj. Jeżeli wykonasz płytę betonową która w cżeści będzie podgrzewana , a w cześci nie bedzie podgrzewana , to powstana naprężenia i coś pęknie . Robisie wtedy dylatacje . Ale jak wykonać dylatację dla posadzki pod meblami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 14.12.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Proszę uswiadomcie mnie jak liczyć podlogowkę.Dałem do wyceny pierwszemu instalatorowi przy wycenie PC wycenil mi podlogowkę. Jeśli powierzchnia użytkowa ok.115 m2, calkowita 134 m2 to do kosztów m2 liczy się ilość m2 calkowitej?Podlogowki nie kladzie się pod meblami, raczej nie daje sie w kotlowni oraz garderobach czy pod schodami.Instalator wyliczył na dom 1477 mb pexa a cena m2 wynosi ok 118 zl. Cena mocno przesadzona ale jak mam rozumieć wyceny instalatora który mówi cenę za m2? U mnie bylo liczona powierzchnia uzytkowa calych pomieszczen (pod szafkami w kuchni i meblami tez mam op) i garaz tez caly bo tez tam mam op. Cena troche spora. I u mnie wyszlo 1400mb na 173m2:d zlec projekt podlogowki i nie laduj wszedzie co 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.12.2017 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Mam mętlik w głowie bo kilku instalatorów rzucało cenę bez ogladania projektu od 55 zl do 80 zł za m2, a ten co był u mnie na budowie 118 zl, ale zaproponował rury firmy Tweetop, gdzie przywalil ceny z kosmosu.Sprawdziłem cennik detaliczny a od niego są pewnie ogromne rabaty to na samej foli dorzucił cenę x3, nawet na spinkach zarobił kilkaset %(w cenniku 0,06 zl a on chce 0,29 zl).Przecież rur nie kladzie się pod meblami np kuchennymi a w garderobie wokół będą szafy.Czy cena m2 to mam rozumieć metry ułożone czy m2-calkowite?Jesli gość obliczyl 1477 mb a położy powiedzmy na 110 m2 rury to wychodzi prawie 14 mb na m2, czy to nie za gesto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.12.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Proszę uswiadomcie mnie jak liczyć podlogowkę.Dałem do wyceny pierwszemu instalatorowi przy wycenie PC wycenil mi podlogowkę. Jeśli powierzchnia użytkowa ok.115 m2, calkowita 134 m2 to do kosztów m2 liczy się ilość m2 calkowitej?Podlogowki nie kladzie się pod meblami, raczej nie daje sie w kotlowni oraz garderobach czy pod schodami. Po rzeczywistej powierzchni układania. Nieważne jak się ją nazwie. Dlaczego miałbyś pod meblami nie dawać? A jak Ci się kiedyś zmieni i przestawisz? Instalator wyliczył na dom 1477 mb pexa a cena m2 wynosi ok 118 zl. Przecież to wychodzi, że rozstawy poniżej 10cm. Po co? Pewnie jeszcze meander z promieniem gięcia rurek mniejszym niż dozwolona. Pogoń dziada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 15.12.2017 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 (edytowane) a od niego są pewnie ogromne rabaty to na samej foli dorzucił cenę x3, nawet na spinkach zarobił kilkaset %(w cenniku 0,06 zl a on chce 0,29 zl). Strasznie Ciebie boli ,że chce zarobić Zrób sam albo weź tańszego . \Cena jest wartością kształtowaną przez rynek . Liczyłeś ile kosztuje materiał w twoim komputerze? Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Tomaszs131 Korekta linku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 15.12.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Kiedyś się tak robiło, nie dawało sie rurek pod dużymi meblami, kuchnią itp. Teraz jest już podejście, że daje sie wszedzie z wyjątkiem lodówki, nawet pod wanną, szafami w zabudowie itp.Cena powyżej 100zł.m2 to b duzo. Mi zrobili za okolo 75zł na markowym materiale i rozdzielaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 15.12.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Proszę uswiadomcie mnie jak liczyć podlogowkę.Dałem do wyceny pierwszemu instalatorowi przy wycenie PC wycenil mi podlogowkę. Jeśli powierzchnia użytkowa ok.115 m2, calkowita 134 m2 to do kosztów m2 liczy się ilość m2 calkowitej?Podlogowki nie kladzie się pod meblami, raczej nie daje sie w kotlowni oraz garderobach czy pod schodami.Instalator wyliczył na dom 1477 mb pexa a cena m2 wynosi ok 118 zl. Cena mocno przesadzona ale jak mam rozumieć wyceny instalatora który mówi cenę za m2? Na 210 m2 ogrzewanych podłóg wyszło 1750 mb rurek. Podłogówkę robiłem wszędzie i Tobie też radzę. Nie omijałem mebli itp. Kiedyś zmieni się wizja umeblowania i zostaną dziury w grzanej podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 15.12.2017 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Umówiłem się w niedziele i hydraulikiem, robi na Wavin-ie, normalnie rurki co 15 cm -50 zł m2, ale pod pompę musi zrobić projekt ale i tak przewiduje że co 10 cm, więc z materiałem ok 75 zł za m2.( bo stwierdził ze jak chce sterować temperatura przez podłogówkę to musza być termostaty.)W poniedziałek będę wiedział już wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.12.2017 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 No i po wizycie hydraulika, podlogowka bardzo gęsto, doslownie wszedzie również pod meblami i w kotlowni(ale tam co 15 cm), rozdzielacze na dole w kotlowni u gory w garderobie.Cena wstepna 70 zl z materialami, w tygodniu powie ile za samą robociznę(mam dojscie do Wavina więc porownam cenę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 17.12.2017 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 No i po wizycie hydraulika, podlogowka bardzo gęsto, doslownie wszedzie również pod meblami i w kotlowni(ale tam co 15 cm), rozdzielacze na dole w kotlowni u gory w garderobie.Cena wstepna 70 zl z materialami, 70zł z meteriałem czyli co w tym jest kolanka rura pex z ułożeniem ? coś jest jeszcze w cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.12.2017 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Pex Wavin, folia, klipsy, 2-rozdzielacze wraz ze skrzynkami, rozlozenie mojego styropianu, dokładną wycene i materiały będę miał w przyszlym tygodniu wraz z wyceną wody oraz kanalizacji.Cena średnia z mojego rynku, gdyby to była podlogowka pod gaz lub węgiel to cena 50-55 zl.I tak wyjdzie 10 tyś za caly dom:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.12.2017 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 @maciuspala. Zastanów się, ile będziesz miał w kotłowni urządzeń oddających ciepło? Pierwszy to kaloryferek z rozdzielacza podłogówki, następnie rurki od CWU i co z tego że izolowane i dopisz coś jeszcze do listy.W mojej mikrokotłowni zrezygnowałem z podłogówki, ale mam tam bufor 1000l, a w przyszłości pralko-suszarka, OC, reku i może PC. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.12.2017 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Poruszyłem ten temat z hydraulikiem i powiedział że przy weglu nie zrobił by w kotlowni ogrzewania ale kotlownia jest duża, rozdzielacze oczywiscie będą dawały trochę ciepła ale pompa ciepla z zbiornikiem wbudowanym tzw lodówka jest dobrze zaizolowana i niewiele oddaje ciepła, oraz rurek na wierzchu praktycznie nie będzie...i tu się z nim zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.12.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Nie ma problemu, i tak kiedyś zakręcisz pętlę grzewczą w kotłowni (ciepłowni). Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 18.12.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 JW. Podłogowka w kotłowni to jakiś żart. Sama pompa, rozdzielacz i rurki zasilanaia i powrotu ci tam tak nagrzeją że bedzie cieplej niż w reszcie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.12.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 JW. Podłogowka w kotłowni to jakiś żart. Sama pompa, rozdzielacz i rurki zasilanaia i powrotu ci tam tak nagrzeją że bedzie cieplej niż w reszcie domu. A czemu nie ? "Kotłownia" przy pompie ciepła to nie tylko "kotłownia" a pomieszczenie które może służyć także do innych celów. Ja mam też ogrzewanie zrobione w kotłowni , bo czemu nie ? Zawsze można w ostateczności ogrzewanie skrecić lub stłumić przepływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.12.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Przy kotle na gaz, zasobnik 100l mam podlogowkę i dobrze, bo bez niej raczej bym żądanychn 19C nie osiągnął - pomieszczrnie jest narożne, są tam drzwi zewnętrzne i wyłaz na strych .Rozdzielacza tam nie mam, skad założenie ,ze musi znaleźć disię è w kotłowni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.12.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 A poza tym dlaczego rozdzielacz ma służyć za grzejnik? Tym bardziej zasilanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 18.12.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Jak nie ma tam rozdzielacza to może temperatura nie jest za duża. Ja mam kotłownie okolo 6m2, tylko zasobnik, pompa, rozdzielacz na parter, grube rury zasilające podłogowke i zasobnik, zaizolowane podwojnie ale co z tego? Jak rury grzeja zasobnik to są gorące. Do tego rurki z rozdzielacza częsciowo przechodza przez podloge kotłowni żeby rozejsc sie po domu. Mam w samej kotłowni ponad 24stopni, czesto nawet 26, a wszystko w niej jest poizolowane (rozdzielacza nie da się dobrze zaizolować). Żona czasem wstawia tam suszarke z praniem bo schnie bardzo szybko Jakbym miał tam jeszcze dać pętle podłogówki to by mi się chyba sauna zrobila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts