Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podlogowe

maciuspala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja daję 17 cm styropianu eps100. płyty 8cm i 9cm montowane będą na zakładkę. Na to folia systemowa.

A teraz z mojej strony pytanie.

Teoretycznie przy ścianach zewnętrznych czyli tzw linia brzegowa zagęszczenie rurek powinno być większe.

Jednak gdzieś indziej czytałem że ta zasada nie powinna być stosowana przy drewnie na podłodze.

Pytanie, jak do tego mają się panele?

Normalnie chciałem dawać rurki co 15cm a w lini brzegowej 10 cm (linia brzegowa do 1m od ściany).

....

Teoretycznie przy ścianach zewnętrznych czyli tzw linia brzegowa zagęszczenie rurek powinno być większe.

Jednak gdzieś indziej czytałem że ta zasada nie powinna być stosowana przy drewnie na podłodze.

Pytanie, jak do tego mają się panele?

Normalnie chciałem dawać rurki co 15cm a w lini brzegowej 10 cm (linia brzegowa do 1m od ściany).

Teoretycznie powinno byc wieksze ale przy słybym ociepleniu lub przy jego braku. To taki anarchonizm, relikt przeszłych czasów gdy ocieplenie budynków było symboliczne.

Obecnie dla ocieplen i paramertrów zgodnych z WT2017 takie zageszczanie nie jest konieczne gdyz rozkład strat na podłodze jest dosc równomierny.Praktyka pokazuje ze nie ma takiej potrzeby. Z drugiej strony jezeli z obliczen wychodzi rozstaw 10 cm to jak i ile zagescic strefy brzegowe. Pomijam fakt ze zwiekszenie mocy przy zostawie 7,5 cm w stosunku do 10 cm na pozostałej powierzchni pomieszczenia to ok 10-15%. O kłopotach zwiazanych z zmniejszeniem promieni zagiecia do minimum przewidzanego własciwosciami rury pex i zaleceniami producenta. Reasaumując obecnie to nic nie daje oprócz zwiekszenia kosztów materiałowych i robocizny

Widzę ciekawie aktywny wątek podłogówki więc zadam pytanie również odnośnie grubości EPS100 pod instalacją podłogówki, z UWZGLĘDNIENIEM:

- dom parterowy, na płycie fundamentowej, pod którą jest XPS Basf 10cm; Boki płyty - 20 cm;

Czy w takim wypadku jak już "jakąś" izolację termiczną od gruntu mam to mogę spokojnie pozostać przy 10 cm EPS? Wcześniej myślałem nawet o 8, ale teraz jak czytam to chyba zostanę przy 10 cm;

Widzę ciekawie aktywny wątek podłogówki więc zadam pytanie również odnośnie grubości EPS100 pod instalacją podłogówki, z UWZGLĘDNIENIEM:

- dom parterowy, na płycie fundamentowej, pod którą jest XPS Basf 10cm; Boki płyty - 20 cm;

Czy w takim wypadku jak już "jakąś" izolację termiczną od gruntu mam to mogę spokojnie pozostać przy 10 cm EPS? Wcześniej myślałem nawet o 8, ale teraz jak czytam to chyba zostanę przy 10 cm;

A ile masz w projekcie? Pamiętaj zostawić odpowiednią wysokości na wylewki i późniejsze panele lub płytki.

A ile masz w projekcie? Pamiętaj zostawić odpowiednią wysokości na wylewki i późniejsze panele lub płytki.

Projekt był na standardowym fundamencie, zmieniałem na płytę, a konstruktor tylko zaprojektował płytę i nie wnikał "co wyżej". Ja mocniej się nad tym zastanawiam.

Właśnie jestem na etapie murowania ścian więc mam czas aby przewidzieć tyle ile trzeba i jeszcze dowolnie regulować poziom "0" góra, dół.

Jeśli chodzi o kwestię grubości panela, płytek nie biorę pod uwagę. Dla poziomu murowania dołu okna 1 cm w górę czy w dół nie robi różnicy, ale ta grubość EPS i grubość wylewki już może dać całość 13, albo 17...

Przepływy w poszczególnych pętlach to obowiązkowo

Średnice rur do rozdzielaczy

Temp.zasilania i powrotu

Oczywiście rozrysowanie pętli z podaniem rozstawu rur

Rodzaj pokrycia podłogi płytki/panel wraz z jego oporem co by użytkownik mógł zakupić odpowiedni rodzaj zwłaszcza paneli by ich opór cieplny wraz z podkładem nie przekroczył podanej wartości

Parametry pozwalające dobrać ewentualną dodatkową pompę(py)

Długości rur w wężownicach

Opór hydrauliczny poszczególnych pętli

Parametry ewentualnych dodatkowych elementów instalacji np.zaworów 3D(jaki Kvs) itp

Nawet powinna być rozpiska użytych materiałów w tym ilość rury jaka weszła z podziałem ilość metrów rury z krążka 200stumetrowego aby maksymalnie wykorzystać materiał.

To tak z grubsza

Ze sprzęgłem może mieć rację bo przy dużym przepływie pompa kotłowa może nie wydolić

Co do temp.zasilania to bez sensu podnosić ją tylko ze względu na osiągnięcie wymaganej temp.projektowej w łazience.Deficyt mocy który zapewne wystąpi w łazience należy uzupełnić np.grzejnikiem drabinkowym zasilanym elektrycznie lub ogrzewaniem ściennym.

W ogóle masz projekt OZC?Bo wiarygodny projekt OZC jest podstawą do późniejszego projektu CO

Poprosiłem o wszystko co napisałeś i wszystko dostałem. włacznie z OZC, nawidoczniej wszystko miał tylko wysłał wcześniej znikomą ilość.

Mam Pytanie czy ktoś z Was rzucił by na to okiem? Tak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, byle zobaczyć czy się to broni. rysunków jest sporo i musiałbym na e-mail podesłać. Jak coś to prosze o e-mail na PW.

W karcie katalogowej Kotła Junkers ZSB 14-5c jest informacja że sprzęgło hydrauliczne przy podłogówce niezbędne jest przy przepływie powyżej 1000l/h. Z obliczeń wynika że przeływ max wynosi 993kg/h, czyli praktycznie tyle samo co wartość graniczna Producenta. Jak do tego podchodzić?

Drugi temat rozstaw rur w pomieszczeniach od 10 do 30cm. 10cm to oczywiscie lazienki. Co zastanawia to faktycznie dla 24st C przy temperaturze obliczeniowej 24st straty są wyższe jak moc grzejnika. Drabinki nie chcialem bo chcialem zeby kocioł jechal na niskich parametrach. Jak to bylo w waszych projektach? Jak sobie z tym radzic. Da rade gesciej jak 10cm? A moze grzejnik elektryczny lub chociaż gniazdo do jego podłączenia tak na wszelki wypadek?

Edytowane przez romanik99

Przepływ to tylko jeden z dwóch parametrów potrzebnych do określenia czy pompa kotłowa wydoli a tym samym czy będzie potrzebne sprzęgło hydrauliczne.Drugim jest wymagane ciśnienie wytwarzane przez pompę przy danym przepływie.Mając te dwa parametry należy porównać je z charakterystyką pompy zamontowanej w danym modelu kotła.

Firma po II WŚ przerzuciła się z branży lotniczej (samolotu bojowe, bombowce) na grzewczą.

Bombowce nurkujące. Z przeraźliwym rykiem syren bombardowały miasta, a w nich ludzi. Właśnie ryk syreny w locie nurkowym był cechą charakterystyczną tego samolotu. Mówiono Junkersy nadlatują.