kerad85 27.10.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 @asolt To ile w końcu warto dać przy podłogówce? Czy 10 cm to nie za mało?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.10.2018 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 @asolt To ile w końcu warto dać przy podłogówce? Czy 10 cm to nie za mało?! Uscislij o co chodzi, rozstaw czy grubosc styropianu, nie sledziłem wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekOOL 28.10.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Ja daję 17 cm styropianu eps100. płyty 8cm i 9cm montowane będą na zakładkę. Na to folia systemowa.A teraz z mojej strony pytanie. Teoretycznie przy ścianach zewnętrznych czyli tzw linia brzegowa zagęszczenie rurek powinno być większe.Jednak gdzieś indziej czytałem że ta zasada nie powinna być stosowana przy drewnie na podłodze.Pytanie, jak do tego mają się panele? Normalnie chciałem dawać rurki co 15cm a w lini brzegowej 10 cm (linia brzegowa do 1m od ściany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.10.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 .... Teoretycznie przy ścianach zewnętrznych czyli tzw linia brzegowa zagęszczenie rurek powinno być większe. Jednak gdzieś indziej czytałem że ta zasada nie powinna być stosowana przy drewnie na podłodze. Pytanie, jak do tego mają się panele? Normalnie chciałem dawać rurki co 15cm a w lini brzegowej 10 cm (linia brzegowa do 1m od ściany). Teoretycznie powinno byc wieksze ale przy słybym ociepleniu lub przy jego braku. To taki anarchonizm, relikt przeszłych czasów gdy ocieplenie budynków było symboliczne. Obecnie dla ocieplen i paramertrów zgodnych z WT2017 takie zageszczanie nie jest konieczne gdyz rozkład strat na podłodze jest dosc równomierny.Praktyka pokazuje ze nie ma takiej potrzeby. Z drugiej strony jezeli z obliczen wychodzi rozstaw 10 cm to jak i ile zagescic strefy brzegowe. Pomijam fakt ze zwiekszenie mocy przy zostawie 7,5 cm w stosunku do 10 cm na pozostałej powierzchni pomieszczenia to ok 10-15%. O kłopotach zwiazanych z zmniejszeniem promieni zagiecia do minimum przewidzanego własciwosciami rury pex i zaleceniami producenta. Reasaumując obecnie to nic nie daje oprócz zwiekszenia kosztów materiałowych i robocizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fadros 28.10.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Widzę ciekawie aktywny wątek podłogówki więc zadam pytanie również odnośnie grubości EPS100 pod instalacją podłogówki, z UWZGLĘDNIENIEM:- dom parterowy, na płycie fundamentowej, pod którą jest XPS Basf 10cm; Boki płyty - 20 cm; Czy w takim wypadku jak już "jakąś" izolację termiczną od gruntu mam to mogę spokojnie pozostać przy 10 cm EPS? Wcześniej myślałem nawet o 8, ale teraz jak czytam to chyba zostanę przy 10 cm; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 28.10.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Jak masz izolowaną od gruntu płytę, to daj tyle styro, żeby schować w nim instalacje. 8cm wystarczy. Jak masz jakąś większą średnice przewodów to warto lekko zbruzdować chudziaka i upchnąć większe średnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekOOL 28.10.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Widzę ciekawie aktywny wątek podłogówki więc zadam pytanie również odnośnie grubości EPS100 pod instalacją podłogówki, z UWZGLĘDNIENIEM: - dom parterowy, na płycie fundamentowej, pod którą jest XPS Basf 10cm; Boki płyty - 20 cm; Czy w takim wypadku jak już "jakąś" izolację termiczną od gruntu mam to mogę spokojnie pozostać przy 10 cm EPS? Wcześniej myślałem nawet o 8, ale teraz jak czytam to chyba zostanę przy 10 cm; A ile masz w projekcie? Pamiętaj zostawić odpowiednią wysokości na wylewki i późniejsze panele lub płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fadros 29.10.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 A ile masz w projekcie? Pamiętaj zostawić odpowiednią wysokości na wylewki i późniejsze panele lub płytki. Projekt był na standardowym fundamencie, zmieniałem na płytę, a konstruktor tylko zaprojektował płytę i nie wnikał "co wyżej". Ja mocniej się nad tym zastanawiam. Właśnie jestem na etapie murowania ścian więc mam czas aby przewidzieć tyle ile trzeba i jeszcze dowolnie regulować poziom "0" góra, dół. Jeśli chodzi o kwestię grubości panela, płytek nie biorę pod uwagę. Dla poziomu murowania dołu okna 1 cm w górę czy w dół nie robi różnicy, ale ta grubość EPS i grubość wylewki już może dać całość 13, albo 17... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanik99 29.10.2018 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 (edytowane) Przepływy w poszczególnych pętlach to obowiązkowo Średnice rur do rozdzielaczy Temp.zasilania i powrotu Oczywiście rozrysowanie pętli z podaniem rozstawu rur Rodzaj pokrycia podłogi płytki/panel wraz z jego oporem co by użytkownik mógł zakupić odpowiedni rodzaj zwłaszcza paneli by ich opór cieplny wraz z podkładem nie przekroczył podanej wartości Parametry pozwalające dobrać ewentualną dodatkową pompę(py) Długości rur w wężownicach Opór hydrauliczny poszczególnych pętli Parametry ewentualnych dodatkowych elementów instalacji np.zaworów 3D(jaki Kvs) itp Nawet powinna być rozpiska użytych materiałów w tym ilość rury jaka weszła z podziałem ilość metrów rury z krążka 200stumetrowego aby maksymalnie wykorzystać materiał. To tak z grubsza Ze sprzęgłem może mieć rację bo przy dużym przepływie pompa kotłowa może nie wydolić Co do temp.zasilania to bez sensu podnosić ją tylko ze względu na osiągnięcie wymaganej temp.projektowej w łazience.Deficyt mocy który zapewne wystąpi w łazience należy uzupełnić np.grzejnikiem drabinkowym zasilanym elektrycznie lub ogrzewaniem ściennym. W ogóle masz projekt OZC?Bo wiarygodny projekt OZC jest podstawą do późniejszego projektu CO Poprosiłem o wszystko co napisałeś i wszystko dostałem. włacznie z OZC, nawidoczniej wszystko miał tylko wysłał wcześniej znikomą ilość. Mam Pytanie czy ktoś z Was rzucił by na to okiem? Tak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, byle zobaczyć czy się to broni. rysunków jest sporo i musiałbym na e-mail podesłać. Jak coś to prosze o e-mail na PW. W karcie katalogowej Kotła Junkers ZSB 14-5c jest informacja że sprzęgło hydrauliczne przy podłogówce niezbędne jest przy przepływie powyżej 1000l/h. Z obliczeń wynika że przeływ max wynosi 993kg/h, czyli praktycznie tyle samo co wartość graniczna Producenta. Jak do tego podchodzić? Drugi temat rozstaw rur w pomieszczeniach od 10 do 30cm. 10cm to oczywiscie lazienki. Co zastanawia to faktycznie dla 24st C przy temperaturze obliczeniowej 24st straty są wyższe jak moc grzejnika. Drabinki nie chcialem bo chcialem zeby kocioł jechal na niskich parametrach. Jak to bylo w waszych projektach? Jak sobie z tym radzic. Da rade gesciej jak 10cm? A moze grzejnik elektryczny lub chociaż gniazdo do jego podłączenia tak na wszelki wypadek? Edytowane 29 Października 2018 przez romanik99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 29.10.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Przepływ to tylko jeden z dwóch parametrów potrzebnych do określenia czy pompa kotłowa wydoli a tym samym czy będzie potrzebne sprzęgło hydrauliczne.Drugim jest wymagane ciśnienie wytwarzane przez pompę przy danym przepływie.Mając te dwa parametry należy porównać je z charakterystyką pompy zamontowanej w danym modelu kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanik99 29.10.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Ciścienie dyspozycyjne równie 7,6kPa.Przeplyw 933 kg/h O te parametry chodzi? Konia z rzędem temu co znajdzie parametry pompy w Junkers ZSB 14-5C. Ja nie moge znalezc ich w zadnej instrukcji/karcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 29.10.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Jak dla mnie, Junkers jest marką nie do zaakceptowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanik99 29.10.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Co z nim nie tak? Co polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 29.10.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 A lekcje historii miałeś w szkole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanik99 29.10.2018 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 (edytowane) Mialem ale akurat widocznie wtedy bylem na wagarach. Z resztą to bylo prawie 20 lat temu Do rzeczy... Edytowane 29 Października 2018 przez romanik99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.10.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Mialem ale akurat widocznie wtedy bylem na wagarach. Z resztą to bylo prawie 20 lat temu Do rzeczy... Firma po II WŚ przerzuciła się z branży lotniczej (samolotu bojowe, bombowce) na grzewczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 30.10.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Firma po II WŚ przerzuciła się z branży lotniczej (samolotu bojowe, bombowce) na grzewczą. Nie wiedziałem, ale to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Czyli Bosch, VW , BMW, AEG, Dr Oetker, Bayer, Hugo Boss, BASF, Allianz tez sa z tego powodu na cenzurowanym ?Wloska Beretta również ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 30.10.2018 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Firma po II WŚ przerzuciła się z branży lotniczej (samolotu bojowe, bombowce) na grzewczą. Bombowce nurkujące. Z przeraźliwym rykiem syren bombardowały miasta, a w nich ludzi. Właśnie ryk syreny w locie nurkowym był cechą charakterystyczną tego samolotu. Mówiono Junkersy nadlatują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 30.10.2018 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Czyli Bosch, VW , BMW, AEG, Dr Oetker, Bayer, Hugo Boss, BASF, Allianz tez sa z tego powodu na cenzurowanym ? Tak. Jeśli są dobre zamienniki to trzeba korzystać. Ale np. taki BASF jest prawie wszędzie (np. styropian) to nic nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts