Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Buduję dom jednorodzinny z użytkowym poddaszem wg projektu e-157. Projekt tylko odrobinę zmodyfikowany, powiększona biblioteka. Dom wykonany w technologii tradycyjnej tj. Porotherm 25 + 20cm styropianu, Poddasze docieplone 25cm wełny. Wentylacja mechaniczna.

Zdecydowałem się na ogrzewanie piecem kondensacyjnym Buderus Logamax Plus Gb162 15kW do CO oraz CWU. Cały dom ogrzewany ma być podłogówką 8 pętli na dole oraz 7 na górze, a co za tym idzie 2 rozdzielacze.

Instalator zaproponował wykorzystanie kontrolera RC300 spięcie obydwu rozdzielaczy bezpośrednio pod pompę pieca. Do regulacji proponował wykorzystać czujniki w pomieszczeniach oraz siłowniki na rozdzielaczach. Sterowanie ma się odbywać za pomocą krzywej pogodowej z czujnika zewnętrznego. Instalator stwierdził, że rozwiązanie takie sprawdza się z jego doświadczenia i nie ma z nim problemów. Gwarantuje działanie takiego systemu.

Osobiście mam pewne obawy związane z takim rozwiązaniem. Wiem, że zawsze poddasze jest zdecydowanie chłodniejsze od parteru. Zastanawiam się czy temperatura wody oparta o krzywą będzie wystarczająca do ogrzania poddasza powiedzmy do 21stopni. Druga obawa to czy sama pompa pieca poradzi sobie z taką długością rurek (instalator stwierdza że do powierzchni 200m2 nie ma problemu). Trzecia to komplikacja systemu ciągle otwierające się i zamykające siłowniki, czy z ekonomicznego punktu widzenia ma to rację bytu? Czy gaz nie będzie pożerany w zastraszającym tempie?

Czy ktoś z Was ma podobnie wykonaną instalację lub doświadczenie z takim układem? Osobiście dodatkowa elektronika mnie zniechęca. Systemy z siłownikami owszem ale moim zdaniem do precyzyjnego regulowania temperatury w poszczególnych pomieszczeniach (to zawsze można dołożyć nawet bezprzewodowo sterowane)

Osobiście bardziej przemawia do mnie opcja tradycyjna z dodatkowym czujnikiem/nastawnikiem na piętrze i 2 osobnymi pompami oraz sprzęgłem. Owszem nie ma precyzyjnej regulacji temperatury w każdym z pomieszczeń ale drobne modyfikacje można przeprowadzić za pomocą przepływów. I czy naprawdę taka precyzja jest potrzebna?

Pozdrawiam

Krzysztof

https://forum.murator.pl/topic/234516-sterowanie-ogrzewaniem-pod%C5%82ogowym/

Witam. Ja mam kocioł Buderusa GB072 14kW i dokładnie taką instalację - sterownik RC300+pogodówka i sterowanie siłownikami na rozdzielaczach przez termostaty pokojowe. Nie mam sprzęgła ani dodatkowych pomp. Jest to co prawda pierwsza zima, ale póki co wszystko "gra i bucy" tak jak powinno. Też obawiałem się trochę tego czy pompa w piecu wystarczy (180m.kw.), ale daje rade - pracuje głównie na 2 biegu. Na parterze i na piętrze mam temperatury 21-22 stopnie. Dodatkowo wyregulowałem przepływy na rotametrach, aby zadana temp. była osiągalna we wszystkich pomieszczeniach w podobnym czasie.
https://forum.murator.pl/topic/234516-sterowanie-ogrzewaniem-pod%C5%82ogowym/#findComment-7451713

Dodatkowe pompy nie są potrzebne.

U mnie działają dwie kondygnacje na pompie z kotła Buderus i bez problemu.

Podstawą dobrego ogrzewania jest odpowiednie położenie rurek (np w łazienkach gęściej niż w pokojach). Przy dobrym wykonaniu ogrzewania podłogowego nie trzeba nim sterować bo przy otwarciu na max wszystkich rozdzielaczu w każdym pomieszczeniu powinna być włąsciwa temperatura.

W moim przypadku w tym sezonie temperatura zasilania podłogi nie przekroczyła 30C a przez większość czasu jest na stałym poziomie 28C (temperatury na zewnątrz około +3C)

https://forum.murator.pl/topic/234516-sterowanie-ogrzewaniem-pod%C5%82ogowym/#findComment-7451733

• 2 weeks później...

Bardzo dziękuję za opinie.

Zastanawiam się jeszcze jakie rozwiązanie jest bardziej ekonomiczne z punktu widzenia późniejszej eksploatacji (zużycie gazu).

Osobiście z inżynierskiego punktu widzenia bardziej skłaniam się do dwóch obiegów, jednak jeżeli stwierdzacie że rozwiązanie z jednym obiegiem i siłownikami działa to może dam się przekonać. Tym bardziej że sugeruje to też instalator podpierając się doświadczeniem ponad 100 podobnych instalacji.

https://forum.murator.pl/topic/234516-sterowanie-ogrzewaniem-pod%C5%82ogowym/#findComment-7456643

Witam. Ja mam kocioł Buderusa GB072 14kW i dokładnie taką instalację - sterownik RC300+pogodówka i sterowanie siłownikami na rozdzielaczach przez termostaty pokojowe. Nie mam sprzęgła ani dodatkowych pomp. Jest to co prawda pierwsza zima, ale póki co wszystko "gra i bucy" tak jak powinno. Też obawiałem się trochę tego czy pompa w piecu wystarczy (180m.kw.), ale daje rade - pracuje głównie na 2 biegu. Na parterze i na piętrze mam temperatury 21-22 stopnie. Dodatkowo wyregulowałem przepływy na rotametrach, aby zadana temp. była osiągalna we wszystkich pomieszczeniach w podobnym czasie.

U mnie też gra i buczy temp.na gorze tam gdzie spimy

21 na dole 22 sterownik pokojowy i dodatkowo pogodowka i napedza to jedna pompka w piecu gazowym czyli mam ten sam efekt tylko bez siłowników i dodatkowych pierdol .

https://forum.murator.pl/topic/234516-sterowanie-ogrzewaniem-pod%C5%82ogowym/#findComment-7456672