Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz z Podłogówką + Kociol na Drewno z Buforem + Kominek DGP w domu

doOh

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuje waszej pomocy :)

Czy miałby ktoś schemat jak połączyć w najmniej skomplikowany sposób Ogrzewanie Gazowe Podłogowe z Kotłem na Drewno i Bufor ? Mam do ogrzania dwa budynki mieszkalne, oba po około 120m2 w odległości około 5m od siebie. Pierwszy to Dom jednorodzinny dla nas drugi to remontowany budynek gospodarczy z nadbudowa mieszkalna ( mieszkanie 90m2 i kawalerka 30m2 ). W pierwszym budynku planuje dodatkowo kominek DGP na zimne :) wieczory + dogrzewanie w okresach przejściowych i do wspomagania podłogówki w ostre mrozy. Do mieszkania nr2 także planuje kominek DGP by wynajmujący mogli się dogrzewać w razie czego.

Zapomniałem dodać ze kocioł na drewno z buforem tez ma wspomagać podłogówkę lub nawet być główną metoda grzania w dni wolne itp. Kociol gazowy do 21kw a na drewno nie mam pojęcia ? Jakies propozycje w okolicach kilku tysięcy ?

Pytanie, jak to ugryźć :)

Edytowane przez doOh

Witam,

Potrzebuje waszej pomocy :)

Czy miałby ktoś schemat jak połączyć w najmniej skomplikowany sposób Ogrzewanie Gazowe Podłogowe z Kotłem na Drewno i Bufor ? Mam do ogrzania dwa budynki mieszkalne, oba po około 120m2 w odległości około 5m od siebie. Pierwszy to Dom jednorodzinny dla nas drugi to remontowany budynek gospodarczy z nadbudowa mieszkalna ( mieszkanie 90m2 i kawalerka 30m2 ). W pierwszym budynku planuje dodatkowo kominek DGP na zimne :) wieczory + dogrzewanie w okresach przejściowych i do wspomagania podłogówki w ostre mrozy. Do mieszkania nr2 także planuje kominek DGP by wynajmujący mogli się dogrzewać w razie czego.

Zapomniałem dodać ze kocioł na drewno z buforem tez ma wspomagać podłogówkę lub nawet być główną metoda grzania w dni wolne itp. Kociol gazowy do 21kw a na drewno nie mam pojęcia ? Jakies propozycje w okolicach kilku tysięcy ?

Pytanie, jak to ugryźć :)

Nie, żebym chciał dokuczyć, ale nie za mało tych urządzeń? Może jeszcze pompa ciepła i klimakonwektory. Jak znalazł w potrzebie;).

Na spokojnie przeanalizuj tą instalację. Duża inwestycja, dużo urządzeń i problemy z optymalnym wyregulowaniem tego prawdopodobne.

Warto byłoby uprościć i uskromnić te plany.

Moze faktycznie troche przekombinowane ale Gaz = wygoda, na urlopy/wyjazdy, brak sil lub choroba ... Drewno + Bufor = taniej, czyściej niż "wungiel" ... DGP w razie awarii czegokolwiek, instalacji, braku pradu itp itd

Ogrzewanie podlogowe ma byc w obu budynku z "jednego zrodla" gaz moze troche duzo wyniesc a jakby to polaczyc z drewnem i buforem to i w garazu 70m2 podlogowke mozna zrobic.

Macie jakies propozycje ? jestem otwarty :)

EDIT: Chyba zeby uproscic instalacje do kotla kondensacyjnego na gaz + kominek z plaszczem wodnym + bufor ? Kominek bardzo dobrze przewymiarowac ?

Edytowane przez doOh

bufor z grzałką w nocnej taryfie to na urlop, chorobę na dni "niechcemisięnicrobić"

Kocioł na drewno podpięty do tego bufora na dni "zostańbohateremwdomu"

Lubisz palić? Bo jak nie to kociołek (nie tani wszak) stanie szybko nieużywanym meblem.

• 3 months później...