Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wkład kominkowy 2 szyby z szamotem czy żeliwny?

Wewior

Recommended Posts

Witam zastanawiam się nad wyborem między szamotem a żeliwem głównie kominek ma wyglądać podoba mi się z szamotem ale nie wiem jak ten szamot będzie wyglądał po kilku paleniach bo jak się opali to będzie rzucał się w oczy ale też zależy mi na puszczeniu ciepła do salonu podoba mi sie wkład firmy Kratki Lucy 12 bs lewy oraz żeliwny Maja 12 bs lewy jakby ktoś mógł podzielić się własnym doświadczeniem z użytkowania wkładu z szamotek i podesłać jakieś zdjęcia

Nie wiem jak jest z żeliwnymi, ale szamotowy powinien się sam oczyścić, jeżeli będziesz palił czysto. Na początku palenia, kiedy drewno się odgazowuje, a palenisko jest zimne szamot pokryje się sadzą, która potem się wypali. Jedyne co zostaje, to jasnobeżowy nalot, nie wygląda to nieestetycznie i świadczy o czystym paleniu (suche drewno, wysoka temperatura i dobre napowietrzenie paleniska). Po kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu paleniach szamot będzie wyglądał tak samo.

Paleniska stalowo-szamotowe mają więcej zalet od "czysto" żeliwnych . Szamotowa wykładzina stosowana jest w celu zwiększenia temperatury spalania , co za tym idzie poprawia czystość spalania, dodatkowo zdecydowania przedłuża żywotność wkładu .

Przy najnowszych rozwiązaniach konstrukcji wewnętrznej palenisk szamot stosowany jest powszechnie .

Prawdziwy kominek zawsze miał komorę spalania szamotową , czarny szamot w przyrodzie nie egzystuje , próby barwienia szamotu na czarno to jakby odwołanie się do estetyki żeliwnych spalarek ... Oczywiście jeśli komuś odpowiada okopcony środek paleniska i brudna szyba to czemu nie...

• 3 weeks później...