Robertk123 16.12.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Witam posiadam instalację gazową w domu około 135 metrów kwadratowych piec Vaillant eco tec plus sterownik calorMatic 470. Na dole zamontowane jest podlogowka na gorze grzejniki pus podlogowka w lazience i jednym pomieszczeniu. Dodatkowo kominek z płaszczem wodnym który jeśli podgrzeje w nim do 45° to wyłącza piec i ogrzewanie mam wtedy z Kominka Temperatury ustawione na piecu ogrzewanie 50c, woda 45c. Kocioł gazowy grzej również wodę użytkową Ustawienia sterownika Dzien 21c , noc 20c (grzejniki)Dzien 21c , noc 20c (podloga)Ciepla woda 49c Grzejnik Wlacz temp pokoj. TermostatOffset trybu lato 1kKrzywa grzewcza 1.1Temp min 15cTryb auto wlacz eco PodlogaOffset trybu lato 1kKrzywa grzewcza 0,50Temp min 28cTemp maz 40cTryb auto wylacz obnizenie Wcześniej miałem coś pozmieniane w ustawieniach sam zmieniałem nie wiem w sumie co zmieniłem tylko zauważyłem teraz że faktycznie jeżeli jest ciepło w domu to piec się nie włącza natomiast wcześniej chyba chodziło prawie cały czas tyle może najmniejszych obrotach ale często widziałem go że był włączony nawet chyba jeśli nie było potrzeby Zużycie gazu w miesiącach teraz np. listopad grudzień przy tych temperaturach które są to około 200 m³ (przy dogrzewniu kominkiem) Wydaje mi się że to jest dobre zużycie chociaż mogę się mylić mam pytanie czy jest sens ustawić programy czasowe jak to Wypływa na zużycie gazu może ktoś podzielić się doświadczeniami szczerze powiedziawszy dużo grzejemy kominkiem i dużo pomaga nam o zaoszczędzić rachunków za gaz. Dodatkowo zauważyłem czasami że temperatura na po długów C Dobija do 60° gdzie na sterowniku ma ustawiono maksymalną wielkość 40c. Dzieje się to zazwyczaj wtedy kiedy temperatura w kominku jest duża. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i za podzielenie się doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 16.12.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Masz ocieplony budynek? Przy obecnych temperaturach zewnętrznych 200m3/mc na dom 135m2 przy dogrzewaniu kominkiem to trochę dużo - chyba, że mocno używacie CWU. Gdzie (w którym miejscu) odczytujesz te 60st na podłogówkę?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertk123 16.12.2017 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Listopad 2017 - 207 m3Pzdziernik 2017 123m3Wrzesien 2017 43m3 Rok 2016 podobnie Za caly 2016 rok ok 1300m3 co plus cwu Dom jest ocieplony Temp podlogowki odczytuje na analogowym zegarze przy pompie od instlacji podlogowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 16.12.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Ok - widać takie masz zapotrzebowanie na energię, pytałem bo u mnie jest podobnie (trochę mniej - listopad ok 180m3) przy większym budynku (CO, CWU, gotowanie, 5 osób) i braku dogrzewania kominkiem. Układ zasilania OP z reguły ma/powinien mieć zabezpieczenie przed puszczeniem w pętle temp pow 50-55st, więc coś nie tak - 40 stopni ustawiasz na sterowniku podłączonym do kotła, jednocześnie palisz w kominku - pytanie gdzie jest czujnik tej temperatury i czy sterownik ma szansę zmierzyć temperaturę przed samym mieszaczem do OP, czy np tylko na wyjściu z kotła gazowego? Obniżenia nocne przy podłogówce nie wiele dają - jeśli jest dobra izolacja budynku, to temp zapewne nie zdąży nawet spaść, głównie osiągasz efekt zimnej podłogi przed startem dziennego grzania. Spróbuj dla ustabilizowania układu zrezygnować z obniżeń i grzać tylko gazem przez np 7 dni - łatwiej będziesz mógł dopasować ustawienia poszczególnych sterowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertk123 17.12.2017 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Czujnik temperatury mam zamontowany bad pompa do podlogowki moze w zlym miejscu moze trzeba by kolo mieszacza. Druga sprawa moze nie jest on sprawny Edytowane 17 Grudnia 2017 przez Robertk123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 18.12.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Wstaw więcej fotek, jak wygląda u Ciebie mieszacz/rozdzielacz podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertk123 19.12.2017 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Wczoraj udało mi się rozwiązać problem okazało się że czujnik od podłógówki który był podpięty pod zegarem analogowym nie działa prawidłowo de facto był to czujnik od Kominka po zmianie tunika + 100 szt.owaniu kabla bo był oryginalny za krótki i pod pięciu go w to samo miejsce działa jak powinno mam na sterowniku minimalna 25 maksymalna 40 i takich temperatur mi teraz trzyma nie puszcza już powyżej 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 19.12.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 No i super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts