Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto ustawiac programy czasowe

Robertk123

Recommended Posts

Witam posiadam instalację gazową w domu około 135 metrów kwadratowych piec Vaillant eco tec plus sterownik calorMatic 470.

Na dole zamontowane jest podlogowka na gorze grzejniki pus podlogowka w lazience i jednym pomieszczeniu.

Dodatkowo kominek z płaszczem wodnym który jeśli podgrzeje w nim do 45° to wyłącza piec i ogrzewanie mam wtedy z Kominka

Temperatury ustawione na piecu ogrzewanie 50c, woda 45c.

Kocioł gazowy grzej również wodę użytkową

Ustawienia sterownika

Dzien 21c , noc 20c (grzejniki)

Dzien 21c , noc 20c (podloga)

Ciepla woda 49c

Grzejnik

Wlacz temp pokoj. Termostat

Offset trybu lato 1k

Krzywa grzewcza 1.1

Temp min 15c

Tryb auto wlacz eco

Podloga

Offset trybu lato 1k

Krzywa grzewcza 0,50

Temp min 28c

Temp maz 40c

Tryb auto wylacz obnizenie

Wcześniej miałem coś pozmieniane w ustawieniach sam zmieniałem nie wiem w sumie co zmieniłem tylko zauważyłem teraz że faktycznie jeżeli jest ciepło w domu to piec się nie włącza natomiast wcześniej chyba chodziło prawie cały czas tyle może najmniejszych obrotach ale często widziałem go że był włączony nawet chyba jeśli nie było potrzeby

Zużycie gazu w miesiącach teraz np. listopad grudzień przy tych temperaturach które są to około 200 m³ (przy dogrzewniu kominkiem)

Wydaje mi się że to jest dobre zużycie chociaż mogę się mylić mam pytanie czy jest sens ustawić programy czasowe jak to Wypływa na zużycie gazu może ktoś podzielić się doświadczeniami szczerze powiedziawszy dużo grzejemy kominkiem i dużo pomaga nam o zaoszczędzić rachunków za gaz.

Dodatkowo zauważyłem czasami że temperatura na po długów C Dobija do 60° gdzie na sterowniku ma ustawiono maksymalną wielkość 40c. Dzieje się to zazwyczaj wtedy kiedy temperatura w kominku jest duża.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i za podzielenie się doświadczeniami

Ok - widać takie masz zapotrzebowanie na energię, pytałem bo u mnie jest podobnie (trochę mniej - listopad ok 180m3) przy większym budynku (CO, CWU, gotowanie, 5 osób) i braku dogrzewania kominkiem.

Układ zasilania OP z reguły ma/powinien mieć zabezpieczenie przed puszczeniem w pętle temp pow 50-55st, więc coś nie tak - 40 stopni ustawiasz na sterowniku podłączonym do kotła, jednocześnie palisz w kominku - pytanie gdzie jest czujnik tej temperatury i czy sterownik ma szansę zmierzyć temperaturę przed samym mieszaczem do OP, czy np tylko na wyjściu z kotła gazowego?

Obniżenia nocne przy podłogówce nie wiele dają - jeśli jest dobra izolacja budynku, to temp zapewne nie zdąży nawet spaść, głównie osiągasz efekt zimnej podłogi przed startem dziennego grzania. Spróbuj dla ustabilizowania układu zrezygnować z obniżeń i grzać tylko gazem przez np 7 dni - łatwiej będziesz mógł dopasować ustawienia poszczególnych sterowników.

Wczoraj udało mi się rozwiązać problem okazało się że czujnik od podłógówki który był podpięty pod zegarem analogowym nie działa prawidłowo de facto był to czujnik od Kominka po zmianie tunika + 100 szt.owaniu kabla bo był oryginalny za krótki i pod pięciu go w to samo miejsce działa jak powinno mam na sterowniku minimalna 25 maksymalna 40 i takich temperatur mi teraz trzyma nie puszcza już powyżej 40