Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpadajace płytki wielkoformatowe na wylewki anhydrytowej

waski38

Recommended Posts

Jako że szukałem materiału (klej plus grunt ) na wylewkę anhydrytową to mogę napisać że zaczynają się cyrki gdy się ma płytki wielkoformatowe.

Jeszcze nic nie mam położonego więc nie wiem jak się to skończy a mam tylko płytki drewnopodobne o długości 90cm do położenia. Więc te moje do tych twoich to maleństwa no ale właśnie. Będę miał wszystko robione Ceresitem ale wcześniej brałem pod uwagę Sopro. Tylko jak się wgłębi w karty poszczególnych produktów tej firmy to można oszaleć. Bo albo stosujemy bardzo drogi klej przy zwykłym gruncie, albo bardzo drogi grunt przy tańszym kleju.

No właśnie chodzi o ten grunt. W Sopro jest taki grunt z posypka kwarcową. Ma to na celu m.inn. uszorstnienie gładkiego anhydrytu.

Nie wiem co tam Mapei przewidziało dla swoich produktów ale radziłbym jeszcze raz przestudiować co producent pisze. Bo nawet Ceresit ma klej CM16 do płytek o długości do bodajże 80cm a CM17 do długości 100cm. Więc te twoje ponad metrowe potrzebują naprawdę ekstra produktów.

Poza tym płytki były przykryte plastikowymi płytami ochronnymi. W miejscu fugi mnóstwo wilgoci.

Jak odkuliśmy 2 płytki.

Pod jedną od strony drzwi wejsciowych mnóstwo wody pod płytką. Inna w sŕodku pomieszczenia sucha.

Zasugerowałem włascicielowi i zarazem kierownikowi budowy, że wylewka nie była wygrzana. On mówi, że wygrzali ją dobrze, że sprawdzali wilgoć itd..

Piszesz, że użyłeś Latex Plus

- Podkłady anhydrytowe (wilgotność ≤0,5% lub ≤0,3% w przypadku podkładu z ogrzewaniem podłogowym)

- Keraflex Quick S1 mieszamy wyłącznie z Latex Plus , bez dodawania wody, w przypadku kiedy wymagana jest

maksymalna odkształcalność. Proporcje mieszania są następujące: - 7,5 do 8 kg Latex Plus na każdy 23 kg worek Keraflex Quick S1 szary

może coś nie tak z powyższym...?

Dokładnie tak bylo mieszane.

Dzis zauwazylem tez ze ogrzewanie podlogowe dziala sekcjami.

Polowa plytko gorąca druga połowa zimna.

Woda pod płytką też nie jest normalnym zjawiskiem.

Przykleiłem kawałek foli na wylewke i zobaczymy.

To już nie moja odpowiedzialność ja zrobiłem wszystko jak należy. Ja jestem podwykonawcą. Głównym wykonawcą jest firma włascicieli domu. Oni sprawdzali wilgotnosc i zapewniali że jest odpowiednia. Odpowiednio wygrzana, sprawdzana miernikiem.

Według mnie woda wydostaje sie z wyleki i szuka ujścia. Jedyne miejsce gdzie może się wydostać jest miejsce fugi dlatego podnosi płytke.

Jeśli chodzi o grunt to były dwie warstwy zalecanego gruntu mapei g. Klej również zalecany.

Jest tam też fragment wyleki cementowej i na niej trzyma jak ta lala

Jeszcze jedna sprawa. Między wylewką a tynkiem był spore ubydki tynku. Tak wysokości 5cm. Po zaplytkowaniu te dziury został zatynkowane do płytki. Będzie to mieć negatywne skutki?

Od scian oczywiscie został zachowana dylatacja 10-15mm a póżniej zostało to zatynkowane przez kogoś.

Raczej nie tu zródlo problemu bo największe odkształcenia na płytkach są tam gdzie nie zostaly zatynkowane

Ok.

Wlasnie dziś odkuliśmy płytki. Klej przylega świetnie do płytek a od wylewki odchodzi nie pozostawiając kleju na wylewce. W miejscu gdzie jest fragment wylewki cementowej trzyma sie dużo lepiej.

Poza tym płytki były przykryte plastikowymi płytami ochronnymi. W miejscu fugi mnóstwo wilgoci.

Jak odkuliśmy 2 płytki.

Pod jedną od strony drzwi wejsciowych mnóstwo wody pod płytką. Inna w sŕodku pomieszczenia sucha.

Zasugerowałem włascicielowi i zarazem kierownikowi budowy, że wylewka nie była wygrzana. On mówi, że wygrzali ją dobrze, że sprawdzali wilgoć itd.

Osad z wylewki zdarty. Nie odpadają z osadem.

Sam już nie wiem co moze być zle. Dlaczego klej nie trzyma sie wylewki.

Klej był wcierany mocno w wylewke. Najpierw na zero a później grubosc grzebienia.

odpowiedziałeś sobie, mnóstwo wody pod płytką. Klej odparzony od wylewki i sama wylewka w warstwie przypowierzchniowej również. Wylewka nie była wygrzana skutecznie. Sprawdzali wilgoć czym i w jaki sposób? Jaki uzyskali wynik i w ilu miejscach? Sprawa jest ewidentnie jasna to para wodna z podłoża po włączeniu ogrzewania. Ciśnienie pary po podgrzaniu o 2C wzrasta o 0,3bara. Tam temperatura podniosła się o więcej niż 2C.

Jeżeli zaczną Tobie wciskać, że to ty powinieneś wykonać wszystkie pomiary i żądać protokołu z wygrzania wylewki, to będą mieli rację, a wtedy masz problem. Wylewka anhydrytowa może być wygrzewana po 10 dniach od wylania... Prace robiłeś po 6 miesiącach... W tym czasie mogło się wiele wydarzyć. Poza tym plastik na płytkach i włączone ogrzewanie, super.

Dokładnie tak bylo mieszane.

Dzis zauwazylem tez ze ogrzewanie podlogowe dziala sekcjami.

Polowa plytko gorąca druga połowa zimna.

Woda pod płytką też nie jest normalnym zjawiskiem.

Przykleiłem kawałek foli na wylewke i zobaczymy.

To już nie moja odpowiedzialność ja zrobiłem wszystko jak należy. Ja jestem podwykonawcą. Głównym wykonawcą jest firma włascicieli domu. Oni sprawdzali wilgotnosc i zapewniali że jest odpowiednia. Odpowiednio wygrzana, sprawdzana miernikiem.

Według mnie woda wydostaje sie z wyleki i szuka ujścia. Jedyne miejsce gdzie może się wydostać jest miejsce fugi dlatego podnosi płytke.

Jeśli chodzi o grunt to były dwie warstwy zalecanego gruntu mapei g. Klej również zalecany.

Jest tam też fragment wyleki cementowej i na niej trzyma jak ta lala

Sprawdż temperaturę podłogi .

Fuga epoksydowa nie pozwala wilgoci na wydostanie się na zewnątrz .

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Pytanie do Pana waski38 - czy została określona przyczyna tych kłopotów z płytkami?

Czy udało się te płytki przykleić, a jeśli tak to jak?

Bardzo dziekuje a odpowiedz.

Pytam, bo mam podobny przypadek: anhydryt wysokiej klasy wysuszony do 0.1%, płytki 160x160 na kleju Pegoland Professional Flex Elite C2 TE S2, przykryte do zabezpieczenia, ogrzewanie włączone i wszystkie płytki odeszły - klej na płytce nie do ruszenia a na podkładzie ani śladu kleju. Wilgotność mierzona po zdjęciu płytki 0.9%.

A był dany dobry grunt pod płytki?

Niestety nie, bo producent kleju twierdzi (w ulotce) ze grunt nie jest potrzebny. Przyszedł przedstawiciel techniczny producenta kleju, przykleił mala płytkę 30x30 na probe i rzeczywiście siedzi jak kamień nie da sie jej ruszyc...

No ale pytanie czy to samo będzie z płytkami 140x140 i jak sie włączy ogrzewanie...

Na pewno instalator zrobił błąd bo sie okazalo ze nakładał klej tylko na płytkę, natomiast producent kleju wymaga podwójnego nakładania. Poza tym plytki byly przykryte dla zabezpieczenia, wiec klej nie mógł dobrze schnąć.

Pytanie czy to jedyne błędy... i co będzie przy drugiej próbie.

Sprawdzony grunt i klej pod płytki wielkoformatowe na anhydryt, które my stosujemy:

Grunt KIESEL Okamul GG 1:1, zużycie: 0,050kg/m2, opakowanie 10kg – 195zł netto

Klej (nadaje się na podłogi i ściany): Kiesel Servoflex Trio-SuperTec, zużycie: szpachla minimum 10 mm (TKB C 5) ok.2,8 kg/m2, opakowanie 20kg - 75zł netto

ceny katalogowe.

więcej info na temat płytek, podłóg drewnianych, materiałów do klejenia: http://www.termolit.pl/blog/grunty-kleje-na-jastrych-anhydrytowy/