Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dwa domy na jednej działce agroturystyka

Recommended Posts

Witam. Posiadam duża działkę budowlamą w roku 1984 powstał na niej mój dom. Chciałem jednak postawić obok dodatkowy budynek do celów agroturystycznych oraz mieszkalnych prywatnych (do 5 pokoi na poddaszu oraz parter prywatny mieszkalny) oddalony 6m od istniejącego. Mam jednak wiele pytań:

-CZy mogę istalacje elektryczną pociągnąć od istniejącego budynku?(licznik znajduje sie na zewnątrz starego budynku)

-czy wodę moge również pociągnąć od starego budynku od istniejącego przyłącza?

-czy nowy budynek budować jako dom jednorodzinny czy np gospodarczy?

-czy bardziej opłacalne bedzie połączenie obu budynków i zrobić to jako rozbudo istniejącego?

-jakie rozwiąanie bedzie mi sie najbardziej opłacać chodzi o koszta pozwolenia na budowe odbiorów i przyłączy.

-czy jesli agroturystyke postawie jako dom jednorodzinny czy zostanie mu przydzielony osobny nr domu?

Dlaczego wielu sąsiadów postawila budynki parter garaże a poddasze pod agroturystyke? czy to jakis rodzaj omijania prawa?

Witam. Posiadam duża działkę budowlamą w roku 1984 powstał na niej mój dom. Chciałem jednak postawić obok dodatkowy budynek do celów agroturystycznych oraz mieszkalnych prywatnych (do 5 pokoi na poddaszu oraz parter prywatny mieszkalny) oddalony 6m od istniejącego. Mam jednak wiele pytań:

- budynek do celów agroturystycznych jest budynkiem " zamieszkania zbiorowego " i musi spełniąć wymagania dla tego typu budynków, w szczególności dot. ochrony pożarowej oraz uzgodnień z sanepidem.

-czy mogę istalacje elektryczną pociągnąć od istniejącego budynku?(licznik znajduje sie na zewnątrz starego budynku)

- możesz o ile nie zmieni się zapotrzebowanie na media jw co wskazuje projektant obiektu

-czy wodę moge również pociągnąć od starego budynku od istniejącego przyłącza?

- jw dla energii

-czy nowy budynek budować jako dom jednorodzinny czy np gospodarczy?

- a czemu ma służyć ?

-czy bardziej opłacalne bedzie połączenie obu budynków i zrobić to jako rozbudo istniejącego?

- rozbudowy są trudniejsze od projektów ( i realizacji ) nowych obiektów nie połączonych z innymi.

- nie ma podanych odległości pomiędzy budynkami zlokalizowanymi na jednej działce, natomiast mogą się pojawiś z uwagi na typ budynku i uzgodnienia pożarowe

-jakie rozwiązanie bedzie mi sie najbardziej opłacać chodzi o koszta pozwolenia na budowe odbiorów i przyłączy.

- projekt i realizacja nowego budynku nie połączonego z istniejącym

-czy jesli agroturystyke postawie jako dom jednorodzinny czy zostanie mu przydzielony osobny nr domu?

- dom jednorodzinny to dom jednorodzinny, a budynek zamieszkania zbiorowego to budynek zamieszkania zbiorowego.

- można przystosowywać budynek jednorodzinny do funkcji agroturystycznych, ale po co w tym przypadku robić osobno projekt nowego budynku i dodatkowo projek zmiany sposobu użytkowania ?

- z nr nie wiem, ale na pewno taki obiekt należy zgłosić. Musisz dopytać w Urzędzie.

Dlaczego wielu sąsiadów postawila budynki parter garaże a poddasze pod agroturystyke? czy to jakis rodzaj omijania prawa?

- zielonego pojęcia nie mam, a nie wróżę sukcesu dla pomieszczeń mieszkalnych pod wynajem nad garażami ( ? ) to co to za agroturystyka ?

Dziekuje za pomoc. Chciałem wyjasnic ze stary dom to dom moich rodziców (jest za mały dla dwóch rodzin). obok chcialem zbudowac dom dla siebie dla celów mieszkalnych parter prywatny a poddasze do celów agroturystycznych. W urzedzie gminy poinformowano mnie ze nie musze prowadzic działalnosci gospodarczej jesli liczba pokoi do celów agroturystycznych nie przekracza 5 powyzej 5 trzeba przystosować budynek i wtedy jest to juz pensjonat czy hotel. Zauważyłem ze sąsiedzi zbudowali najpierw garaze z poddaszem pod agroturystyke a np po roku lub dwóch garaże również przerabiają na pokoje i wydaje mi sie ze jest to jakis rodzaj omijania prawa poniewaz na geoportalu sa oznaczone jako gospodarcze. Jeszcza raz dziekuje za pomoc

OK - ale dalej ( w założeniach ) będzie to budynek zamieszkania zbiorowego.

Opcje masz dwie :

1. projekt budynku mieszkalnego jednorodzinnego dwu lokalowego ( z " do tych 5-u pokoi na Piętrze ) + projekt zmiany sposobu użytkowania Piętra na cele agroturystyczne przy czym projekt budynku mieszkalnego jednorodzinnego powinien uwzględniać już p.poż dla budynku

2. projekt budynku zamieszkania zbiorowego z cz. mieszkalną na Parterze i agroturystyką na Piętrze

w sumie efekt końcowy ma być identyczny, ale w pierwszym wariancie masz 2 projekty, w drugim tylko jeden spełniający Twoje wytyczne co do budynku oraz budowlane. Tak więc wybór jest jasny, moim zdaniem opcja nr 2 jest lepsza, bo projekt obejmuje już w całości Twoje zamiary inwestycyjne i cel jaki sobie postawiłeś.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI