bronson90 17.12.2017 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Dzien dobry, w zwiazku z planowaniem kotlowni na propan pojawia sie pytanie czy kotlownia taka moze nie miec drzwi prowadzacych bezpośrednio na zewnatrz, tylko wejscir do niej bedzie mozliwe przez garaż. Mam jeszcze pytanie odnośnie wentylacji. Jakich rozmiarow zastosowac kratke przy posadzce ( jesli ktos ma jakas godna polecenia chetnie zobacze i zamowie) i czy musi byc kratka nawiewna pod sufitem skoro kocioł powietrze bedzie zasysal przez kanal kominowy (rurka w rurce). Dodatkowo w kotlowni jest w suficie jeden kanal od komina wentylacyjnego. I na koniec chcialbym zapytac czy w bliskiej okolicy zbiornika moga w ziemi przechodzic odwodnienia od przydomowej oczyszczalni? Wiem ze minimum 5 metrow od studzienki musi byc zbiornik ale co z tymi odwodnieniami? Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam, Artur B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 17.12.2017 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 P.s. przy posadzce oczywiscie mysle o kratce wywiewnej sluzacej do odprowadzenia propanu w razie awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 17.12.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Z kotłowni wychodzę do garażu i chyba nie ma wymogu by z kotłowni wychodzić na zewnątrz. Projekt wykonał projektant z uprawnieniami czyli człek znający się. Kratka przy posadzce powinna mieć 200cm2 jak się nie mylę. Kratka pod sufitem - wykorzystuję istniejący kanał wentylacyjny. Chociaż dochodzę do być może mylnego wniosku, że lepiej byłoby gdybym miał ja w pobliżu wylotu przy posadzce. Nie dułoby mi przez całą kotłownię.Przepisy są takie, jakie są, można z nimi dyskutować ale należy ich przestrzegać, choćby ze względu na problemy z odszkodowaniem od ubezpieczyciela w razie ......, oby się nic nie stało. Będziesz miał kociołek kondensacyjny, czyli musisz gdzieś odprowadzić kondensat! Pytanie gdzie? jak w kotłowni nie może być kratki ściekowej lub jeżeli jest ma być zabetonowana! Przecież każda prawidłowo zamontowana kratka ma zasyfonowanie czyli uniemożliwia przedostanie się LPG do kanalizacji lub oczyszczalni, ja ją mam, bo nie miałbym gdzie odprowadzić kondensatu. W pobliżu zbiornika przechodzi rura rura odwadniająca z rynien w Twoim przypadku to żadna przeszkoda. Czytając przepisy nie spotkałem się z takim zakazem, jedyne to odległości od granicy, budynków, linii energetycznych, słupów. Podobno w Niemczech w sytuacji kiedy na wyposażeniu kotłowni jest zawór el-magnetyczny odcinający gaz na zewnątrz w przypadku wycieku gazu, nie ma wymogu takiej kratki. Mam taki zawór ale kratkę przy posadzce mam, trudno. Tak w ogóle polecam zakup własnego zbiornika LPG mnie przekonał koszt zakupu gazu, nie jestem skazany na firmę, która buduje instalację a potem łupi ludzi na cenie gazu. Przy pierwszym tankowaniu zapłaciłem ~ 1400zł mniej niż ludzie z instalacją za złotówkę. Nie mam też nic przeciwko polskiemu Termetowi, ma mniej bajerów niż te "wypasione" kociołki, typu regulacja i nastawy przez smartfon i innych, które moim zdaniem są gadżetami i jak dotąd nie narzekam. I to by było na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 17.12.2017 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Dziekuje za odpowiedz. Jak najbardziej chce to zrobic w zgodzie z przepisami dlatego dopytuje. Najwazniejsze ze brak drzwi nie jest przeszkoda. Co do odprowadzenia kondenatu to tez wiem, bedzie to zabetonowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 17.12.2017 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 A zbiornik tylko na wlasnosc :)dzierzawy nie biore pod uwage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts